De svenska biståndspengarna misstänks ha hamnat hos Ndambo Ndambo, vd för ZNFU. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Misstänks ha förskingrat svenska biståndsmiljoner

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sida-pengarna skulle gå till att hjälpa fattiga bönder i Zambia. Istället misstänks de ha hamnat i fickorna på direktören för ett bondekooperativ. Omkring 30 miljoner kronor i bistånd från Sverige och Finland ska ha felanvänts eller förskingrats.

Det var en anställd på bondekooperativet ZNFU, Zambian National Farmers Union, som först slog larm om att Sidas pengar inte nådde fram till de fattiga småbönderna. I ett brev till svenska och finska ambassaden berättade den anställde om korruption och oegentligheter som pågått i många år och om hur vd:n för ZNFU, Ndambo Ndambo, skott sig själv.

På plats i Lusaka träffar Uppdrag granskning den före detta anställde som slog larm.

UG – Svenskt bistånd

– Budgeten följdes inte, den var bara ett verktyg för att få pengar från bidragsgivarna men hur pengarna användes var upp till vd:n själv. Och det var jag som utförde de här utbetalningarna, säger mannen som inte vågar framträda öppet.

Byggde fiskdamm för pengarna

Bland annat misstänks Ndambo Ndambo ha byggt en tennisbana, ett klubbhus och en fiskdamm för biståndspengarna. Han ska också ha tagit stora privata lån som aldrig betalats tillbaka.

Ytterligare en källa på ZFNU vittnar om hur Ndambo Ndambo brukade plocka ut pengar för privat bruk. Pengar som borde ha gått till bönderna.

– Han fick exempelvis 5 000 dollar kontant nästan varje fredag. De var till honom själv och ingen ifrågasatte det, berättar mannen, som även han vill vara anonym.

Efter att en lokal revisionsbyrå 2015 gick igenom stödet så stärktes misstankarna mot ZNFU. Nu har också den internationella revisionsbyrån KPMG gjort en fördjupad revision och kommit fram till att vd:n Ndambo Ndambo bland annat har fått tre gånger högre ersättning än vad som godkänts av givarna, samt att biståndspengar, över en miljon kronor, har använts till hans privata trädgårdsanläggning.

ZNFU nekar till anklagelserna

Styrelsen för ZNFU tillbakavisar samtliga anklagelser, men säger att man ska utreda några uppgifter vidare.

Henrik Cederin, svensk ambassadör i Zambia, säger att kontrollen har varit tillräcklig, att man har haft löpande revisioner och en strukturerad dialog med sin motpart.

– Men om en organisation av den här typen, från styrelse, ledning, till interna granskare väljer att gå bakom ryggen på oss med sitt agerande då tar det tid. Då kan man ganska länge agera bedrägligt, säger ambassadören.

Både svenska ambassaden i Zambia och Sida säger att man kommer att kräva tillbaka de pengar som har använts felaktigt och att man efter att skandalen upptäcktes har frusit pengarna till ZNFU. Men flera källor som Uppdrag granskning talar med säger att Ndambo Ndambos lön fortfarande idag betalas med Sida-pengar.

– Om det skulle vara så är inte det en utgift som vi kommer att godkänna, det är i så fall medel som vi kommer att kräva tillbaka, säger David Wiking, biståndsråd på svenska ambassaden i Zambia.

Tidigare fall av korruption

Det är inte första gången som anställda inom ZNFU har förskingrat pengar. Under 2013 gjordes en utredning om korruption på lokal nivå inom organisationen efter att pengar försvunnit. Utredningen visade att ZNFU hade problem med sin bokföring och sina kontroller. Trots detta fattade Sida 2014 beslut om att skänka ytterligare 47 miljoner kronor till ZNFU fram till 2017.

Kan du tänka dig att många tycker att det låter märkligt?

– Så här i efterhand, när vi får ett nytt korruptionsfall, så absolut. Samtidigt gjorde vi bedömningen att man hade lärt sig av det som hade skett och att man stärkte systemen, säger David Wiking.

Vad tror du att skattebetalarna i Sverige kommer att säga efter den här historien?

– Ja, you tell me, säger David Wiking.

Misstänkta häktades nyligen

Ärendet om de försvunna biståndmiljonerna utreds nu också av den zambiska myndigheten Drug Enforcement Commission, DEC, som hanterar misstänkta ekobrott som till exempel pengatvätt.

Både ZNFU:s vd Ndambo Ndambo och ordföranden Evelyn Nguleka greps nyligen av polis, misstänkta för ekonomisk brottsliget.

I väntan på åtalsbeslut och en eventuell rättegång är de släppta mot borgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Svenskt bistånd

Mer i ämnet