Ungdomarna berättar att de har något emot muslimer. Men frågan är känslig för Södertälje kommun att hantera. Foto: SVT

Muslimhat känslig fråga i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Södertälje har drabbats av många islamofobiska hatbrott, och många drabbade pekar ut kristna assyrier i staden som de som står för hatet, men muslimhatet i Södertälje är en känslig fråga att prata om.

Uppdrag granskning har gått igenom drygt 40 anmälningar som gjorts i Södertälje från 2010 och fram till slutet av förra året, som handlar om hatbrott med islamofobiska motiv. Många anmälningar tycks följa ett mönster. Enligt vittnesmålen så handlar det ofta om unga killar som trakasserar muslimer på gatan eller kastar sten eller ägg mot deras bostäder. Ofta beskrivs förövarna som kristna syrianer i anmälningarna.

En stor del av de anmälda trakasserierna i Södertälje gäller stadsdelen Hovsjö. Ett av de värsta övergreppen inträffar 2011 när en muslimsk tjej blir fasthållen och misshandlad i Hovsjö centrum, av fyra ungdomar. Killarna sparkar bland annat en boll hårt på henne i ryggen, slår henne, och tvingar henne att gapa och spottar i hennes mun. De kallar henne svart muslimsk hora.

UG – Muslimhat i Sverige

Men utanför nya fritidsgården i Hovsjö centrum så säger ungdomar som vi träffar att händelsen inte är sann, trots att killarna dömdes i både tingsrätt och hovrätt.

– Allt är falskt, förutom att de spelade fotboll, säger en ung kvinna vi träffar.

Södertälje är en unik invandrarstad. Av de drygt 90 000 kommuninvånarna är ungefär en tredjedel kristna assyrier eller syrianer, enligt kommunens tjänstemän. Och i rapporteringen beskrivs hur muslimer jagas på flykten från bostadsområden i Södertälje av assyrier och syrianer. Konflikten är tydlig när vi pratar med ungdomarna i Hovsjö.

– Jag har något emot muslimer på grund av det som händer i vårt land. Det har pågått jättelänge men ingen kan sätta stopp. De har ju dödat hälften av vårt folk. Jag hatar, eller man ska inte säga hatar, men jag har något emot dem, säger en ung kvinna.

 Reporter: Men säg terrorism och det som händer i Syrien och Irak, det kan man väl inte klandra muslimer här för?

– De kan ju börja med samma sak här.

Reporter: Tror du det?

– Ja det kan hända, jag tror det. Det är muslimerna som kliar, leker med elden. Det är muslimerna som börjar och irriterar personen så att det ska hända saker. De stör, typ.

”Vi fördömer det”

Jonathan Varli är ordförande i arameiska syrianska ungdomsförbundet. Han känner igen hatet mot muslimer som ungdomarna i Hovsjö uttrycker.

– Ja, självklart, självklart. Det finns ganska mycket just det här med invandringen. Speciellt de nya flyktingarna som kommer från Irak och Syrien där det idag finns problem, och väldigt stora problem. Jag tror att den rädslan som de har smittar av sig på resterande ungdomar som är födda i Sverige. Jag tror att det är där hatet kommer in i bilden, säger han.

Och ärkebiskopen i den syriskortodoxa kyrkan, Benjamin Atas tycker att man tagit avstånd från islamofobin.

– Javisst, vi fördömer det. När vi säger att man ska visa kärlek till sin nästa, så betyder inte det till bara dig, eller någon annan. Det innebär hela samhället, säger han.

Första uttalandet efter tre år

I samband med valet 2010 så bildades ett råd med representanter för de religiösa samfunden i Södertälje, som en reaktion på trakasserier mot muslimer. Men arbetet har gått trögt i rådet och först efter tre år enades man om ett gemensamt uttalande. Men trakasserierna mot muslimer nämns inte ens i dokumentet, bara ett allmänt löfte om att ”minska motsättningarna mellan olika grupperingar”

– Vi kan driva det och försöka få med uttalande om just islamofobi, men det har vi inte kommit överens om hittills. Vi kanske kan vara tydligare i ett kommande uttalande. Det här är vad vi kunnat komma fram till nu, förklarar kommunstyrelsens ordförande Boel Godner, (S).

Känslig fråga för kommunen

Somaliska föreningens lokaler i Södertälje är en av platserna som drabbats av attacker, bland annat krossade fönster. Ahmed Diriye har suttit med i rådet som kommunen startade, men tycker att politikerna gör för lite och är för otydliga.

–Det är mycket känsligt. Om de lyfter upp de här frågorna får de inga röster helt enkelt, säger Ahmed Diriye.

Paki Holvander håller med. Hon är demokrati- och mångfaldsstrateg i Södertälje kommun.

Reporter: Är det känsligt att så att säga peka ut problemen eller de som ligger bakom och så?

– Låt oss säga så här: Ehm … att vi pekar ut en folkgrupp och säger: ja, det är deras fel. Hur framkomligt är det efter det att liksom sätta sig ner och föra dialog med den folkgruppen? Det är inte framkomligt. Därav känsligheten, säger hon.

Det är desto lättare för henne att tala om de kristnas oro på grund av förföljelserna i Mellanöstern – än om trakasserierna av muslimer här i Södertälje.

– Om man till exempel från den kristna samfundets sida känner sig osäker, otrygg i Södertälje i samband med att till exempel ISIS drar fram i Mellanöstern, eller att det är något annat som händer i världen som påverkar. För vi är påverkbara eftersom det är många som har sina familjer i dom länderna.

Reporter: Men är det inte muslimerna som är osäkra?

– Jo, det är klart att muslimerna känner sig osäkra för att dom blir utsatta för att ... det händer saker i Mellanöstern. Och då känner sig kristna osäkra här, så… kanske…

Reporter: Men är det inte så att muslimer i Södertälje är utsatta och att…

– …Självklart, säger Paki Holvander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Muslimhat i Sverige

Mer i ämnet