Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera avhoppaden gangsterappare har synts tillsammans med muslimska influencern Ramsis ”Moosa” Assal – hör om varför han kallar rappare till möten. Foto: SVT

Muslimsk profil kopplas till rapparnas avhopp: “Kallade flera till möten”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kopplingen mellan våld och gangsterrap oroar Ramsis “Moosa” Assal. Han har kallat flera av de stora gangsterrapparna till möten för att mana till eftertänksamhet.
– Om du rappar så här så kommer du behöva leva det här livet. Annars kommer du testas av riktiga kriminella personer, säger han.

Ramsis ”Moosa” Assal är född och uppvuxen i Husby och möter många unga i sitt arbete som fritidsledare. Han är också en omdiskuterad muslimsk influencer som under namnet Medinastudenten har över hundra tusen följare i sociala medier. Namnet Medinastudenten kommer från hans utbildning vid det islamiska Medinauniversitetet i Saudiarabien.  

Ramsis “Moosa” Assal anses av många stå för en strikt tolkning av islam och är samtidigt en person som många unga i Järvaområdet ser upp till.

– Jag vill ju att de ska leva, de unga grabbarna. Vissa har jag känt sen de var jättesmå, säger Ramsis “Moosa” Assal som deltagit vid flera begravningar av unga personer som blivit offer för skjutningar i Järvaområdet. 

– Man måste förstå sammanhanget, det kom samtidigt, skjutning efter skjutning, raplåt efter raplåt, säger Assal som samtidigt vill understryka att våldet i samhället inte kan lösas genom att strypa gangsterrappen. Det krävs en större samhällsförändring, menar Assal.  

Kopplas till rapparnas avhopp 

Runt 2017 slog gangsterrappen igenom för den breda publiken och har sen dess varit älskad och prisad. Samtidigt har flera stora rappare dömts för grova brott och kopplats till kriminella gäng. Flera har valt att lämna musiken. I samband med avhoppen har flera synts tillsammans med Ramsis “Moosa” Assal i sociala medier.  

– Som alla predikanter och lärare vill han naturligtvis nå ut med sin religionstolkning. Islam formuleras som en lösning på de problem de unga han riktar sig till brottas med, säger religionsprofessor Simon Sorgenfrei.

I en omskriven artikel i Expressen med rubriken “Rappare lämnar gängen för strikt islam” beskrivs Ramsis “Moosa” Assal som en förebild och en person som lär ut en mycket konservativ lära till unga, sökande själar.
 
– Det har spridits ett falskt rykte, om att jag kallar dem till nån extrem islam och därför lämnar de musikbranschen. 

Hur ställer du dig till kritiken? 

– Det är ju lögn, det är ju bara att fråga dem själva.  Det mesta har handlat om livet, familj, lycka, framtid, arbete, positivitet, spiritualitet, saker som får dem att må bra i livet att de kan leva och överleva, säger Ramsis “Moosa” Assal. 

“Gått till honom för råd” 

Före detta gangsterrapparen Ille Freeway var en av de som vände sig till Assal i samband med sitt avhopp.  

– Vadå har jag blivit Isis nu eller? Vad har de gjort mig till? Jag har gått till honom när jag behövde råd. 

Missa inte Uppdrag gransknings serie ”Topplistans 100-gubbar” i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.