Foto: Nicke Nordmark och Hasse Johansson gjorde reportaget Naken på nätet, och uppföljningen Våldtagen på nätet.

”Naken på nätet” nominerat till nytt pris

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings reportage ”Naken på nätet” är nominerat till priset Guldnymfen, i klassen Current Affairs Documentaries.

Reportaget Naken på nätet handlade om hur en man med falsk identitet lurade unga flickor att skicka nakenbilder på sig själva. När mannen, som vi kallade för ”Jesper” väl fått tag i bilder så pressade han flickorna att skicka fler och fler foton. Annars hotade han att sprida bilderna han fått på sociala medier.

Polisen fick in flera anmälningar från drabbade flickor, men alla utredningar las ner i brist på bevis, ända fram tills Uppdrag granskning började granska fallet. Nu har ”Jesper” dömts för brott mot 57 flickor runtom i Sverige.

UG – Våldtagen på nätet

Reportaget, som gjordes av de tidigare Uppdrag granskningmedarbetare Nicke Nordmark och Hasse Johansson, väckte stor uppmärksamhet när det sändes i mars förra året. Det har tidigare varit nominerat både till Prix Europa och grävpriset Guldspaden.

Prisgalan till Guldnymfen äger rum i Monte Carlo torsdag 18 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Våldtagen på nätet

Mer i ämnet