Den 23-årige mannen kapade 16-årige Linus identitet på nätet och lurade unga tjejer att skicka nakenbilder. Mannen är nu häktad och förd till häktet i Huddinge. Foto: SVT

Nättrakasserade ungdomar, greps under UG-jakt

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den 23-årige man som kapat minst en tonårings identitet på nätet för att lura unga tjejer att skicka nakenbilder som sedan blev utpressningsmedel är nu gripen och häktad av polis och på sannolika skäl misstänkt för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, olaga hot och sexuellt ofredande, kan Uppdrag granskning avslöja.

Uppdrag granskning har tidigare berättat om Linus Malmborg som fick sin identitet kapad på nätet, Linus är en av de målsägande i polisens utredning. Under en längre tid har UG:s reportrar kartlagt den 23-årige mannen som ligger bakom identitetsstölden, och hans offer: unga tjejer som lurats att skicka nakenbilder, som sedan användes för utpressning.

– Han har vidgått att han har haft kontakt med de här flickorna på det här sättet och i det här syftet. Han har erkänt brott vad det gäller utnyttjande av barn för sexuell posering men inte grovt brott utan av normalgraden då och sedan har han erkänt ofredande gentemot den här personen då vars identitet han har använt sig av, säger Linda Lauronen, åklagare vid City åklagarkammare i Stockholm.

Kontaktade tonårstjejer

Under Uppdrag gransknings kartläggning har knappt 30 tonårstjejer berättat om att mannen har kontaktat dem via olika sociala medier på internet samt via sms. En av tjejerna är 16-åriga Ellen, sommaren 2013 blev hon kontaktad av den gripne mannen. Han övertygade henne om att hon skulle skicka en bild där hon var avklädd ner till behån.

”Först var jag lite tveksam och sa att han verkligen inte får visa någon annan bilden och han sa flera gånger att han inte tänkte göra det för jag var ju bara hans. Och han ville inte att någon annan skulle se bilden ens. Men ju mer vi pratade så ville han bara ha mer och mer avklädda bilder. Men till slut sa jag nej”, berättar Ellen i ett brev till Uppdrag granskning.

Ellens nej efterföljs direkt av hot från 23-åringen: om hon inte skickar fler bilder kommer han att se till att bilderna sprids på Facebook och till Ellens skola. Pressen gör att Ellen skickar fler bilder. Men hon gör också en polisanmälan, som läggs ned, enligt Polisen gick det inte att bevisa vem som var skyldig.

Spårad med nedlagd anmälan

Men med hjälp av Ellens polisanmälan lyckas Uppdrag granskning spåra mannen. Det visar sig att 23-åringen bor i Stockholm och har blivit anklagad av flera unga tjejer för hot och trakasserier. Och han har funnits i Polisens material en lång tid.

– Vi har ju haft den här utredningen i en månads tid och det har ju varit utredningar tidigare som har lagts ned i olika delar av landet. Och det handlar om hur man sett på det enskilda fallet, vad man har haft för resurser, och sen har man gjort en bedömning, säger åklagare Linda Lauronen.

Uppdrag granskning valde efter vädjan från utredande polis att inte konfrontera den 23-årige mannen. Detta för att inte förstöra för de unga flickor som polisanmält och för den riktige Linus Malmborg.

Den gripne 23-åringen är förd till häktet i Huddinge, enligt häktningsprotokollet för att förhindra att han försvårar utredning genom att undanröja bevis.

Ellen är ett fingerat namn.

Reportrar: Hasse Johansson, Nicke Nordmark, Karin Mattisson, Lina Makboul.

Text: Gunnar Rensfeldt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Naken på nätet

Mer i ämnet