Nils Hanson, ansvarig utgivare och projektledare på Uppdrag granskning. Foto: Sofia Sabel

Nils Hanson om att inte publicera läkarens namn

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning avslöjar ikväll hur falska läkare och sjuksköterskor har kunnat arbeta inom den svenska sjukvården, bland annat med hjälp av förfalskade intyg. Vi har valt att inte namnge dessa personer.

Kvällens program är en granskning av hur tillsynsmyndigheten och sjukvården säkerställer att anställd sjukhuspersonal uppfyller legitimationskravet. Granskningen visar på stora brister. Ansvariga chefer medger missförhållandet på ett ovanligt öppet sätt i reportern Karin Mattissons intervjuer. Deras förklaringar kan sammanfattas med två ord: godtrogenhet och slapphet.

Ingen av de falska läkare som avslöjas i programmet arbetar idag inom svensk sjukvård. Det gäller således även ”Skåne-läkaren” som under 3,5 år arbetat som läkare och behandlat minst ett tusen patienter som anställd av Region Skåne.

För att kunna motivera namnpublicering krävs ett stort allmänintresse. Ett skäl kan vara att varna för en falsk läkares verksamhet. Om någon av de granskade falska läkarna hade fortsatt verka inom sjukvården idag skulle en namnpublicering vara befogad. Men det faktum att det kan finnas risk för att dessa personer dyker upp inom sjukvården igen är, enligt min mening, inte tillräcklig grund för publicering av namn i programmet.

”Skåneläkaren” sökte i höstas en tjänst som läkare vid försvarsmakten. Där fungerade kontrollsystemet. Om andra myndigheter på samma sätt gjorde den enkla kontroll som krävs skulle vare sig ”Skåneläkaren” eller de andra kunna lura sig in i sjukvårdssystemet. Region Skåne har efter vår granskning beslutat om att gå igenom samtliga journalanteckningar som gjorts av ”Skåneläkaren”.

Om du känner oro och befarar att du har blivit behandlad av någon av de falska läkarna kan du vända dig till den vårdgivare som du haft kontakt med.

Förhoppningsvis leder kvällens program till att myndigheterna i fortsättningen gör sitt jobb ordentligt så att inte patienter behöver känna oro för att den behandlande läkaren inte är en riktig läkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Legitimerad

Mer i ämnet