Norska regeringen säger nej tack till saudiska pengar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Nu väcker norska regeringen frågan om det är rimligt att välkomna pengar från en diktatur där alla religioner utom islam är förbjudna.

Även i Tromsö fanns det långt gångna planer på en moské. Här var det en saudiarabisk shejk som erbjudit sig att betala.

Precis som i Sverige finns det i Norge inga formella möjligheter att förbjuda saudi-arabisk finansiering av moskéer. Men när saudierna själva krävde ett formellt godkännande passade norska regeringen på att visa sin åsikt genom att inte ge något svar alls.

Norska utrikesministerns politiske rådgivare Tarjei Skirbekk berättar hur tankegångarna gick.

– Saudiarabien är ett land där det är straffbart att ha andra religioner än islam. Och då tyckte vi det var lite konstigt att saudiska pengar skulle finansiera ett trossamfund här, när andra länder inte kan finansiera andra trossamfund än islam i Saudiarabien.

Initiativtagerskan Sandra Maryam Moe har nu gett upp planerna på en moske i Tromsö.

– Det var realistiskt när vi hade en givare som kunde hjälpa oss, men han hade som betingelse att norska myndighet måste ge sitt godkännande och när de inte gjorde det så är det stopp.

Norska regeringen förbjuder alltså inte gåvorna, men ger heller inga godkännanden.

Innan norska utrikesdepartementet tog ställning till pengarna undersökte de hur andra europeiska länder hade gjort i samma situation. De upptäckte att nästan alla hade fått erbjudanden och stått ganska handfallna.

– De allra flesta vet inte vad de ska göra. Alla praktiserar religionsfrihet, alla är emot förbud, inget land ger tillstånd till nåt samfund. Så...det blir ett tekniskt spörsmål. Man registrerar det. Fint. Ingen mer kommentar. Min uppfattning är att Norge är det enda land som gjort politik av det, säger Tarjei Skirbekk.

Norge tänker nu ta upp frågan på Europarådet och kanske också i FN. Frågan har redan diskuterats på Nordiska rådet, med bland andra Carl Bildt.

– Det här handlar om politisk vilja. Om Sverige inte önskar saudiska pengar till att finansiera trossamfund så kan de neka det. Frågan är om de vill, säger Tarjei Skirbekk.

I Tensta i Stockholm har det i några månader pratats om att bygga en ny moské. Den saudiska prinsen Prins Adbulaziz bin Fadh har erbjudit sig stå för notan på 400 miljoner kronor. Det är ännu inte beslutat om bygget får påbörjas eller inte.

Reportage: Nadja Yllner, Kristina Hedberg och Ali Fegan

Text: Djeiran Amini

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.