Uppdrag granskning hittade spår efter den riktige ”Generalen”, till vänster, i Uganda. Men i Italien sitter mannen till höger häktad. Foto: SVT

Nya dna-bevis visar: Fel man har suttit häktad i två år

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Svenska myndigheter deltog i den internationella polisutredningen som ledde fram till gripandet. Nu kommer nya belägg för att fel person häktats som en av världens största människosmugglare, den så kallade ”Generalen”.

I internationella medier har fallet kallats en europeisk rättsskandal. I april sände Uppdrag granskning ett reportage om fallet där vi kunde avslöja hur dna-test, röstanalyser och centrala vittnen visar att det inte är Medhanie Yehdego Mered, mannen som kallas ”Generalen”, som sitter häktad i Palermo i Italien, utan en flykting som heter Medhanie Tesfamariam Behre.

– Jag har intervjuat hundratals eritreanska flyktingar som har blivit smugglade till Europa av den verkliga smugglaren. Och de låter inte likadant, de ser inte likadana ut, åldern, allting, det är två olika personer, sa den svensk-eritreanske journalisten Meron Estefanos då.

Ett möte med smugglarens fru

Uppdrag granskning hittade även spår av den riktige ”Generalen” i Ugandas huvudstad Kampala, där personer vittnade om att han befinner sig.

Flera ugandiska medier följde upp avslöjandet och nyhetsmagasinet The Observer skrev att ”Generalen” använder sig av ett ugandiskt diplomatpass under ett annat namn.

I april i år var den gripne mannens försvarsadvokat i Sverige för att träffa den riktige smugglarens fru som bor och lever här. Enligt polisutredningen och åklagaren har ”Generalen” en fyraårig son tillsammans med henne.

– Flera europeiska polismyndigheter har kommit fram till att det här barnet i Sverige är den riktiga smugglaren, Mereds, son. Vi gjorde det här testet för att visa att min klient inte är pappa till det barnet och därmed inte heller Mered, säger försvarsadvokaten Michele Calantropo.

Resultat från dna-testet

”Generalens” fru och mamman till pojken har redan tidigare, som Uppdrag granskning rapporterat, berättat för svensk polis att fel person gripits och att mannen som nu står inför rätta inte är ”Generalen”, hennes make.

– Jag har gjort allt jag kan för den här mannen som är fängslad. Jag har deltagit i ett dna-test. Jag har till och med berättat att det inte är rätt person de gripit, säger hon till Uppdrag granskning idag. Men hon vill inte berätta var hennes man ”Generalen” befinner sig.

Nyligen kom resultatet som visar att den gripne mannen inte är pappa till barnet i Sverige. Försvarsadvokaten har nu lämnat in resultatet av dna-testet till domstolen i Palermo. Det nya beviset har tagits upp i rätten men åklagaren har ännu inte kommenterat det nya beviset. Dom förväntas falla i september.

Uppdrag granskning har sökt ansvarig åklagare i Italien och i Sverige som avböjt att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jakten på "Generalen"

Mer i ämnet