Abosidin Adinajev är från Tadzjikistan och arbetade i Sotji som stenläggare. Han blev tvungen att återvända hem utan att få ut den lön han tjänat ihop. Foto: svtVisa alla (2)
Visa alla (2)

OS-arbetaren: ”Ingen här har fått betalt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Enligt Gunilla Lindberg, ledamot i Internationella olympiska kommittén (IOK), har många arbetare fått betalt för sitt arbete med OS-byggena efter påtryckningar från IOK. Men byggarbetare som skickades hem från Sotji väntar fortfarande på sin lön. – Jag har inte fått en krona. Inte ett skit, säger Abosidin Adinajev.

Tidigare i år sände Uppdrag granskning två reportage om vinter-OS i Sotji. Reportagen tog bland annat upp hur arbetare vid OS-byggena blivit lurade på sina löner. IOK:s Gunilla Lindberg intervjuades av Uppdrag granskning i slutet av januari och hon meddelade då att pengar redan börjat betalas ut:

– När vi fick reda på det så har vi jobbat ihop med Human Rights Watch och omedelbart kontaktat organisationskommittén, som har gjort en undersökning på 500 företag, och åtta miljoner dollar är nu utbetalda till de som inte har fått sina löner.

Och tidigare i veckan fick Gunilla Lindberg återigen frågor om arbetarnas löner från Sveriges Radio:

– Vi har legat på så att många arbetare har fått sina löner äntligen, alldeles för sent. Men naturligtvis har vi inte koll på varenda en men vi försöker följa upp det, svarade Gunilla Lindberg då.

Men inga pengar har nått till före detta OS-byggarbetaren Abosidin Adinajev och hans vänner i Tadzjikistan:

– Vi var elva från min släkt som var där och jobbade. Ingen av oss har fått betalt. Jag har hört att de som kom från Ukraina och Vitryssland har fått betalt. Men vi har inte fått något, säger han.

På Human Rights Watch(HRW) vill man tona ner hur nära man arbetat med IOK.

– Vi håller kontakten och skickar information mellan varandra och vi tog två representanter från IOK till Sotji men jag skulle inte vilja kalla det för ett samarbete. Vi har legat på IOK sedan 2009 om människorättsproblematiken i Sotji, säger Wolfgang Buettner, assistent på HRW i Berlin.

IOK har släppt siffror på de arbetare som nu har fått ut innestående löner och Wolfgang Buettner säger att IOK:s egna beräkningar uppger att cirka 6000 arbetare till slut har fått pengar för sitt arbete med OS-förberedelserna:

– Vi fick siffrorna från IOK och det var lite över 6000 som nu har fått sina löner. Det är förstås inte mycket, det var tiotusentals som arbetade på byggarbetsplatserna i Sotji. Detta är dock en framgång, det är bra att de har fått sina löner men det är ett litet antal arbetare. Men det visar också att det går att sätta press på den ryska staten och få saker gjorda, säger Wolfgang Buettner.

Abosidin Adinajev som är hemma i Tadzjikistan säger att han inte ens har blivit kontaktad av den ryska OS-myndigheten Olympstroj:

– Ingen! Ingen har tagit kontakt med någon av oss, säger han.

Hur mår du nu?

– Jag mår som jag gjorde då. Försöker få ströjobb här. Men det är svårt, säger Abosidin Adinajev.

Reportrar: Valeria Helander och Gunnar Rensfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG – Ett OS byggt på sorg och tårar

Mer i ämnet
Mer Granskning
Mer Nyheter
Abosidin Adinajev är från Tadzjikistan och arbetade i Sotji som stenläggare. Han blev tvungen att återvända hem utan att få ut den lön han tjänat ihop. Foto: svt
Gunilla Lindberg är ledamot i Internationella olympiska kommittén. Foto: SVT