Polisen erkänner att de inte borde lagt ner utredningen. Foto: svtVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen erkänner: ”vi har gjort fel”

UPPDRAG GRANSKNING · Julia mordhotades på nätet upprepade gånger. Men polisen lade ner ärendet utan att ens ha tittat på hoten. Först efter att Uppdrag granskning intresserat sig för utredningen öppnar polisen den på nytt.

När 21-åriga Julia uttryckte missnöje med trycket på en av Hennes & Mauritz tröjor kallades hon slyna och hora på klädjättens Facebook-sida. Hon hotades att våldtas, skjutas och stenas.

Julia polisanmälde hoten, men redan dagen efter att anmälan kommit in lade polisen ner förundersökningen. Inga förhör genomfördes, inga telefonsamtal ringdes. Polisen informerade inte ens Julia om sitt beslut. De verkar inte ens ha läst kommentarerna på Facebook.

– Om det nu är så att vi inte har gjort det, vilket jag inte är 100 procent om det är klart eller inte, så ska vi naturligtvis titta på det. Har vi inte tagit in all fakta för bedömningens skull, då är det inte rätt gjort, det är helt klart.

Det handlar om 2800 kommentarer och förundersökningen läggs ner dagen efter så det förefaller otroligt att ni har läst allting?

– Nej, och det säger jag också, som jag har fått det förklarat för mig så har man tittat på anmälan och utifrån den fattat ett beslut så, det är nog alldeles korrekt.

Det visade sig att polisen enbart tittat på ett eventuellt förtal mot Julia och eftersom förtal normalt inte faller under allmänt åtal, och därför inte utreds av polis och åklagare, så lades anmälan ner direkt.

Men polisen medger nu att de borde ha reagerat på hoten direkt. Olaga hot ska nämligen polisen utreda.

I anmälan så finns det ju en kommentar som lyder så här: ”Nu tänker jag våldta dig och be Hennes & Mauritz trycka en tröja med mitt ansikte på.”?

– Ja, det är precis, exakt som du säger där, det finns en antydan här någon form utav hot. Att ta beslut om att inte inleda förundersökning mot förtal, det är en sak. Det man däremot kanske skulle gjort i det här fallet är att kika – fanns det några andra brott i det här? Så där har vi gjort fel. Gör om och gör rätt. Det är väl så man ska tolka det ja.

Julias fall är nu under ny utredning, den här gången för misstänkt olaga hot.

Reporter: Nicke Nordmark och Hasse Johansson

Text: Magnus Johansson

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Näthat

Mer i ämnet