Annika Lindroth är polismästare och jobbar med jämställdhet och frågor som rör kulturen inom polisen. Foto: SVT

Polismästaren: Låg status påverkar resurserna till våldtäktsutredningar

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Inte ens en av tio anmälda våldtäkter mot kvinnor över 15 år leder till åtal, visar Uppdrag gransknings kartläggning. Det finns skillnader i status mellan olika typer av brott – vilket påverkar fördelningen av resurser, enligt polismästaren Annika Lindroth.

– Här finns det en kulturell obalans som vi måste jobba med, säger hon till Uppdrag granskning.

Våldtäkter är inte särskilt coola att utreda. Det säger Barbro Jönsson vid polisen i region Väst till Uppdrag granskning. Att olika brottstyper påverkas av hur det statusmässigt värderas inom polisen får stöd av polismästare Annika Lindroth. Hon pekar på en kulturell obalans inom polisen.

–  Vi ser att väldigt mycket tid och engagemang går till “hårda frågor”, brott som handlar om misshandel och skjutningar.

Utredning nedlagd

Annika Lindroth har tidigare varit bland annat chef för underrättelseenheten inom polisen. Hon arbetar i dag med jämställdhet och frågor som rör kultur.

– Om inte vi på ledningsnivå uppmärksammar de här brotten lika mycket som vi uppmärksammar skjutningar och mord, då kommer ju inte heller signalen att vara att det här är viktigt, säger hon.

“Resurserna hamnar där den höga statusen är”

Under intervjun med Annika Lindroth finns även Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander med.

– Jag brukar aldrig lägga mig i men det finns en sak jag funderar på. Vi har ju pratat om ord som “status” inom polisen. Mord och blåljus har högre status än det vi slarvigt kallar de mindre hårda frågorna – och det är klart att om man pratar resurs, ja då hamnar ju resurserna där den höga statusen är, säger Varg Gyllander.

Det är något som Annika Lindroth säger att även hon känner igen.

Och kan det påverka tror du?

–  Jo, men det är klart.

Hur påverkar det?

– Det påverkar ju naturligtvis hur vi får dit resurserna, hur vi får nya duktiga utredare till våldtäktsmålen.

Håller inte med om att status påverkar

I ett möte med Regionala operativa ledningsgruppen för Stockholmspolisen blev skillnaden i synen på offer för skjutningar och för våldtäkter tydlig, anser Annika Lindroth. De gick då igenom statistik över skjutningar.

– När man frågar “hur många dödade och skadade kvinnor har vi i brott i nära relationer eller i våldtäktsärenden?” så har vi inte tagit fram den statistiken av någon anledning.

Och hur diskuterar ni det då, finns det kritik på de här mötena?

– Ja, bland annat jag har sagt att varför har vi inte de här siffrorna? Då säger man att de är oerhört svåra att få fram. Jag vet inte varför de är svåra att få fram, men vi har dem inte.

Fredrik Bratt, biträdande chef för polisområde Stockholm Nord, bekräftar att det försvinner resurser från våldtäktsutredningar när det är en hög belastning med mord och skjutningar.

Men han delar inte bilden av att det finns en kultur som missgynnar just våldtäktsbrott.

– Jag tycker inte vi har en kultur som leder till att det här blir sämre utrett eller att det blir nedprioriterat av kulturella orsaker.

Reportaget Utredning nedlagd sänds onsdag 13 mars. Du kan se det redan 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utredning nedlagd

Mer i ämnet