Prispressen sparar bara några promille menar transportexpert. Foto: svt

Expert: Priserna dumpas i onödan

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Svenska storföretag pressar priserna i åkeribranschen helt i onödan. Det menar en Sveriges främsta experter inom transport, Henrik Sternberg. – Det man sparar i slutändan handlar bara om ett par promille.

Speditionsfirmorna tävlar om jobben och storföretag som Volva, ABB och Ericsson väljer efter lägsta pris. Priserna har sjunkit så lågt att svenska chaufförer inte längre har råd att konkurrera om jobben.

Och nu menar en av Sveriges främsta experter inom transport, Henrik Sternberg, att prisdumpningen sker mer eller mindre i onödan.

UG – åkeribranschen

– Om man sparar några procent på transportkostnaden så gör det i slutändan, på en vanlig produkt i affären, på sin höjd några promille. Och några promille – det är den vinst man har på att pressa ner priserna, säger Henrik Sternberg.

När Uppdrag granskning kontaktade, svensk-schweiziska koncernen ABB, och frågade om en körning mellan Ludvika och Iran, hade de ingen aning om vilka villkor som chaufförerna jobbade under.

Vet ni hur mycket chauffören i slutändan tjänar?

– Nej, det vet vi inte, hur mycket chauffören tjänar, Carl-Johan Linér, platschef, ABB.

Vad skulle du tippa?

Har inte den blekaste aning.

Det visade sig att ABB inte ens visste vilket åkeri som till slut gjorde körningen.

– Nej, det vet jag inte.

Det är ju en transport som har ett värde på flera miljoner, är det inte i ert intresse att veta vilka som kör och hur transporten går till?

– Jo, vi har ett jättestort intresse att transporten funkar bra och säkert, och verkligen komma fram till kunden, säger Carl-Johan Linér, platschef, ABB.

Och ansvaret för att de svenska förarna nu i allt högre utsträckning ersätts med utländska ”lågprischaufförer” menar Henrik Sternberg vilar på hela samhället.

– Vi skickar hem svenska chaufförer och ersätter med utländska som bor i sina bilar. Samhället har inte reagerat och kräver inte av företagen att de ska köra transporter som utförs av chaufförer som har schyssta villkor, säger Henrik Sternberg.

Reporter: Michael Syrén & Jorun Collin

Text: Magnus Johansson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – åkeribranschen

Mer i ämnet