Så gjordes reportaget ”Jihad i Göteborg”

Uppdaterad
Publicerad

Hur fick ni idén till reportaget?

Vi har i över ett år skaffat oss kunskap om en miljö med personer som sympatiserar med bland annat Islamiska staten, bland annat på Facebook, men också om personer som rest ner till Syrien och Irak de senaste åren. Magnus Sandelin har följt den här kretsen människor på såväl öppna som slutna forum, och kartlagt personer som verkat i framför allt Göteborg. Det var så han såg att flera IS-sympatisörer varit verksamma i föreningen i Lövgärdet. Han såg då också att några av dem föreläst hos Sveriges förenade muslimer.

UG – Jihad i Göteborg

Hur arbetade ni – vilka arbetsmetoder använde ni?

Vi kartlade de här personerna på Facebook och andra sociala medier på nätet, och såg att de lade ut hyllningar till Islamiska staten, bland annat. Där kunde vi också koppla några av dem till lokalen i Lövgärdet, men även föreningen Sveriges förenade muslimer. Vi träffade också personer i området som gav oss information. Mycket av arbetet gick också ut på att ringa runt och prata med berörda personer, och att träffa människor som hade olika sorters kunskap.

Vilka typer av källor använde ni?

Såväl öppna som hemliga eller slutna grupper på bland annat Facebook. Genom Skatteverket fick vi tag på Lövgärdesföreningens första styrelseprotokoll. Personer med god kännedom gav oss annan värdefull information. Säpos årsrapport.

Stötte ni på några problem? I så fall vilka?

Flera av de personerna vi granskade ville varken tala med oss eller träffa oss. Överhuvudtaget är det svårt att prata och göra intervjuer med personer som har kännedom om Islamiska staten. Många är väldigt rädda.

Vilka deltog i arbetet?

Magnus Sandelin gjorde huvuddelen av researchen. Sanna Klinghoffer gjorde research och var reporter. Stefan Bååth var huvudfotograf, men Jan Eliasson och Mats Strömqvist filmade också. Thomas Lundmark, Torkel Wennman, Stefan Bååth och Kicki Niemi redigerade. Marcus Purens var redaktör. Sírnir Einarsson gjorde grafik. Per-Henrik Mäenpää har skrivit musiken.

Hur lång tid tog arbetet?

Vi har arbetat i olika perioder med reportaget. Totalt tog det cirka tre, fyra månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Jihad i Göteborg

Mer i ämnet