Foto: SVT

Svenskt bistånd

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Läs manuset till Svenskt bistånd, en granskning av biståndsmiljonerna som hamnade i fel fickor. Reporter är Jan Josefesson.

Vi är i Lusaka, huvudstaden i Zambia. 

Ledningen för en organisation som fått miljontals kronor från Sverige i biståndspengar ska hålla presskonferens.

UG – Svenskt bistånd

Richard Lisimba: 

We are saying we give you a copy each so that at least you can help each other as you read through this report.  

De ska nu för första gången försvara sig mot en anklagelser om att pengar som skulle gått till fattiga bönder hamnat i direktörens egen ficka.  

Reporter: 

Du ger ju en bild av att ni är lurade, förda bakom ljuset och att ni har gjort det som man kan önska sig av SIDA. Det är ju den bilden du ger? 

David Wiking: 

Ja, det är i alla fall den bilden jag vill ge. 

Reporter:

We speak with people who has inside information for us?

Avdelningschef ZNFU: 

There is nothing that has been hidden.

Sverige lägger varje år, genom biståndsorganet Sida, omkring 34 miljarder kronor på olika projekt runt om i världen. Det här betyder att varje svensk skänker ungefär tio kronor  – varje dag.

I Zambia, i södra Afrika, har Sida varit på plats i mer än 50 år och bland annat satsat stora belopp på stöd till fattiga småbönder. Och Sida säger att de har en bra kontroll, som dessutom förstärkts på senare år, över var pengarna hamnar.

Två kollegor av mina kollegor åkte till Zambia i våras för att granska det svenska biståndet men de stötte snabbt på problem.

Först nu kan vi avslöja hela historien.

Sophia Djiobaridis:

So I go outside and I make a phonecall?

Förare:

Yeah, yes.

Vakt 1:

You can talk to...to.

Vakt 2:

He's just gonna get on the phone first.

Sophia:

Yes, I'm trying. The line is busy.

Reportern Sophia Djiobaridis och fotografen Åke Wehrling i april i år, utanför grinden vid Ndambo Ndambos ägor. Han är vd för bondekooperativet Zambia National Farmers Union,  ZNFU. En organisation som fått pengar av Sida, svenska biståndspengar, men som ska ha gått till att berika honom själv.

De vill ha hans version av historien, men det dröjer inte länge innan polisen dyker upp.

Sophia:

We would like to speak to mr Ndambo about it...

Polis:

You will speak to him later.

Sophia:

Ok, alright...

Åke:

So...are you arresting us?

Polis:

No, no...we are not arresting you...no...arresting you for what?

Sophia:

Yes, thats what we want to know...?

Polis:

No, we are not arresting you, our officers is very friendly, ...we talk from there. Mr Ndambo will come.

Sophia:

Ok yeah, sure...

När vårt team körs till den lokala polisstationen dyker Ndambo Ndambo upp. Han pratar med polisen, därefter grips de och fängslas och släpps först efter två dygn.

Men de hålls kvar i ytterligare en vecka innan Riksåklagaren i Zambia ingriper och teamet får åka tillbaka till Sverige.

Men historien om svenska biståndspengar i Zambia måste berättas. Av säkerhetsskäl är vi nu ett större team som åker.

Ansvarige utgivare för Uppdrag granskning Nils Hanson, producenten Peter Bagge, fotografen Henrik Hjort och jag är på väg till huvudstaden Lusaka. Sida-chefen på platsen och den svenske ambassadören har sen länge vetat att vi ska komma. De välkomnar oss och säger att det är bra att vi granskar verksamheten.

Men precis när vi ska flyga får vi reda på att de ska hålla en presskonferens ett par timmar innan vi ska landa. Den ska handla om misstänkt korruption inom ZNFU.

Nils Hanson:

Is this Charles? Hello Charles, this is Nils. Together with Janne and Peter.

Vi kontaktar en lokal journalist som kan ta sig till presskonferensen för vår räkning.

Charles Mafa, journalist Zambia:

I have arranged with someone for a videocamera so that I can capture the press conference.

Medan vi är uppe i luften samlas journalister från Zambia. David Wiking från Sida, svenska och finska ambassadören ska hålla presskonferens. Sida har stöttat Zambia ända sen 1965 med stora biståndsmedel. Men det har inte varit problemfritt.

2009 uppdagades en stor korruptionsskandal där Sidapengar som skulle gå till sjukvård försvann. Det upptäcktes av en visselblåsare och inte av deras egen kontroll. Nu är det dags igen...

David Wiking:

The special audit carried out by the audit firm EMM. Concluded, misapplication or misappropriation of donor funds of a total value of  33,9 million so almost 34 million kwacha.

Mer än 30 miljoner kronor ska ha felanvänts eller förskingrats. Och än en gång är det en visselblåsare,  en anställd på ZNFU, som slagit larm.

I brevet som kom till finska och svenska ambassaden beskrivs i detalj hur vd:n under många år skott sig själv.

Ndambo Ndambo ska bland annat ha lagt ner över en miljon kronor på sin privata farm, och byggt en fiskdamm, en tennisbana, ett klubbhus. Här finns också andra häpnadsväckande detaljer om privata lån som inte betalas tillbaka och en lön som är tre gånger större än vad som rapporterats till Sida.

 I två olika revisionsrapporter styrks uppgifterna och skandalen är nu officiell i Zambia.

David Wiking:

The executive pay, significantly higher what has been agreed with the donors.

There is in alleged out of budget payments for among other things landscaping and tracking services.

Reporter:

You are saying that the board has refuted the findings, and at the same time you want to recover the funds – how do you hope to get back the funds?

David Wiking:

So we have an agreement and in the agreement it says quite clearly if funds are missapropriated they should be refunded. There has been two reviews now, two audits showing similar findings.

Vi kommer till svenska ambassaden som till stor del består av Sida-personal.  Nu hoppas ledningen alltså få tillbaka pengar som försvunnit. Samtidigt vet jag att de har varnats tidigare men ändå fortsatt betala ut miljontals kronor till ZNFU. Och det är en gåta för mig. David Wiking, chef för Sida i Zambia tar emot tillsammans med sin kollega, ambassadråd Klas Waldenström.

Reporter:

Det är så, ni har varit extra noga med kontroll och var pengarna, skattebetalarnas pengar går till?

David Wiking:

Ja, det tycker jag absolut. Sen...just efter 2009 så... Utvecklingstjänst, utvecklingssamarbete rent allmänt har förändrats en del under de senaste åren. Det har varit mer fokus på intern styrning och kontroll, framförallt än vad det varit tidigare. Och en av de bidragande orsakerna gissar jag är ju just korruptionsfallet i Zambia som var en bidragande orsak till att vi har stramat upp systemen. Så gradvis har det under de senare åren, skulle jag säga, stärkts.

Reporter:

Ni hade den här bakgrunden med korruption i Zambia och Sida var involverat i affärer och ni går in och är hårdare på kontroll och ser var pengarna hamnar och det verkligen hamnar rätt – vad är din förklaring då att det här har hänt igen, bara så att jag förstår?

David Wiking:

Det som vi ser nu är ett litet annat problem, det är ju en person och kanske några personer runt honom som vi tror har begått brott.

Reporter:

Det vill säga vd:n Ndambo Ndambo?

David Wiking:

Ja.

Reporter:

Men det handlar väl alltid om personer när det är korruption?

David Wiking:

Men däremot inte missanvändning av medel. Det kan ju vara för att det...medel används...som avsatts för…

Reporter:

…jo, men alltså att man tillskansar sig pengar som egentligen ska gå till fattiga bönder för egen del. Det måste ju vara personer bakom det, så att jag menar… Återigen, bara så att jag förstår?

David Wiking:

Systemen försöker stärka upp så att det ska bli så svårt som möjligt att begå brott eller att använda saker för felaktiga... för annat än det var avsett.

Reporter:

Men man förhindrade ju aldrig att pengarna försvann?

David Wiking:

Nej, fast å andra sidan så har vi ju inte, det här är ju inte färdigt ännu. Utgångspunkten för vår del är ju att de pengar som använts felaktigt ska betalas tillbaks.

ZNFU är stora i Zambia. Och man framhåller själva hur viktiga medlemmarna är.

Presentationsfilm

”At ZNFU our mission is to promote and serve garding the interest of members, as farmers, individuals, cooperations, companies and other organizations involved in the business of farming. There are over 400 000 small scale farmers who are registered members of the union. The ZNFU is a highly democratic organization driven by membership based structures...”

Samtidigt, vilket gör mig konfunderad, David Wiking har läst och jag har läst rapporten från 2013 där det framgår att ZNFU har allvarliga problem med sin bokföring och kontroll och att det är hög risk för korruption

Ändå fattar Sida beslut 2014 om att skänka ytterligare 47 miljoner kronor till ZNFU fram till 2017. Hur är det möjligt? Det är mycket pengar.

Reporter:

Kan du tänka dig att många tycker att det låter märkligt?

David Wiking:

Så här i efterhand när vi får ett nytt korruptionsfall så absolut! Varje gång som vi stöter på korruptionsfall så är ju det förfärligt, det är inte acceptabelt.

Reporter:

Ja, men just det här med att man får då information 2013 och sen året efteråt så leder det till ännu mer pengar, förtroende. Låter inte det märkligt tror du, i mångas öron?

David Wiking:

Det kanske det gör, samtidigt så gjorde ju vi bedömningen då att man hade de... man hade lärt sig av det som hade skett och man stärkte systemen. Vi är... vi vet ju att vi jobbar i en korruptionsutsatt miljö, så utmaningen är ju att försöka hitta system som klarar av att hitta oegentligheter så fort som möjligt och försöka förebygga så att det inte blir några oegentligheter över huvud taget.

Reporter:

Du ger ju en bild av att ni är lurade, förda bakom ljuset och att ni har gjort det som man kan önska sig av SIDA. Det är den bilden du ger?

David Wiking:

Ja, det är i alla fall den bilden jag gärna vill ge.

Informationsfilm SIDA från 2014

”Hej! Jag heter Charlotte Petri Gornitzka och är generaldirektör på Sida. Vi svenskar är generösa som biståndsland och som individer. Vi har bestämt att biståndet ska vara en procent utav BNP årligen. Och om vi verkligen blir konkreta så innebär det, för dig och mig att vi ger tio kronor om dagen via skattsedeln till bistånd.”

Vi försöker på alla sätt få kontakt med Ndambo, han svarar inte. Men plötsligt visar sig en öppning.

Reporter:

Det här är ju dagens Daily Mail där det står att Ndambo Ndambo är mycket irriterad på att han inte fick vara med och ge sin synpunkt då på presskonferensen på svenska ambassaden. Nu ska han berätta varför de har anklagat honom på felaktiga grunder om det här. Och det vore ju helt fantastiskt för oss att komma på det här pressmötet hemma på hans ställe. Vi måste ju nu ta reda på om presskonferensen pågår just nu eller om en timme, eller i eftermiddag eller imorgon.

Nils:

Jag fick ett mejl här nu från Charles.

Reporter:

Ja.

Nils:

Ndambo want to hold a press conference but I don't know when. I called someone at ZNFU who said he's not sure when. So he's working on it.

Reporter:

Okej, men då tar vi den finska ambassadören först där nu då.

Timo Olkkonen, Finlands ambassadör i Zambia:

Vi har haft mer och mer kritik om bistånd och att man borde ha resultat av biståndet.

Jag hoppas att, hur vi har behandlat frågan, så har vi försökt att göra vårt bästa.

Reporter:

Samtidigt säger du att ni har lärt er en läxa att ha bättre kontroll. Då innebär det ju det, när du säger det, att ni inte har haft tillräcklig kontroll?

Timo Olkkonen:

Ja, när man tänker på det här projektet som vi hade här ”core support” som vi har haft för förbundet.

Reporter:

Vad betyder det?

Timo Olkkonen:

Core support menar att vi använder deras egna administration, att vi litar på deras rapport och att revisioner och sen ser vi vad kommer upp. Att man borde kanske ha extra tillsatta specialrevisioner då och då.

Lite längre bort i samma byggnad sitter Sveriges ambassadör.

Reporter:

Men har kontrollen varit tillräcklig?

Henrik Cederin, Sveriges ambassadör Zambia:

Jag tycker att kontrollen har varit tillräcklig. Vi gick ju in i det här stödet i början av 2014 och har haft löpande revisioner. Löpande dialog ska jag säga. I den här typen av kärnstöd så har vi en strukturerad dialog med vår motpart.

Reporter:

Du kallar det en strukturerad dialog, men sen i den dialogen som ni kallar den, där ni har tillräcklig kontroll, så upptäcker ni ju inte det.

Henrik Cederin:

Om en organisation av den här typen, från styrelse, ledning till interna granskare väljer att gå bakom ryggen på oss med sitt agerande då tar det tid. Då kan man ganska länge agera bedrägligt.

Jag ringer upp vice ordföranden i ZNFU, Richard Lisimba, för att få reda på var och när presskonferensen med vd:n Ndambo Ndambo ska hållas.

Richard Lisimba:

 I'm not aware of that.

Reporter:

You're not aware of it?

Richard Lisimba:

No no no, not at all. Maybe it's mistake. But I don't think it has anything to do with the ZNFU. Because the people that, we who are about to speak on this issue now...

Reporter:

Yes.

Richard Lisimba:

… is the board of directors.

Reporter:

Mhm.

Han lovar att vi så småningom kommer få intervju med ledningen. Vi tar oss till ZNFU:s huvudkontor för att få klarhet om Ndambos presskonferens.

Reporter:

My name is Janne Josefsson.

Kameraman:

Sorry, Henrik.

Reporter:

But he will have this press conference?

Talesman ZNFU:

Someone told us about this, but this is not true...because I talked to the vice president and this is not happening so...

Reporter:

So who will comment the allegations?

Talesman ZNFU:

The board, the board. The ZNFU board.

Vi får beskedet av en talesman att vi istället för Ndambos presskonferens kommer få en inbjudan att träffa hela styrelsen om några dagar. Om vd:n Ndambo kommer medverka eller inte är frågan.

David Wiking:

Nu är vi på väg österut, här till höger så är delar av det som är state house, alltså där presidenten bor, och till vänster en golfbana.

David Wiking har varit platschef för Sida i Zambia sen 2014, men jobbat för Sida och olika ambassader i 20 år och är missionärsson som brinner för bistånd.

David Wiking:

Det är ju jätteviktigt att vi kan försöka vara så öppna som möjligt och kan underlätta för ett program som Uppdrag granskning att faktiskt se vad vi gör och både få del av det som går bra, men också av de utmaningar som vi har och det som är svårt. Jag tycker att det är en ynnest att få arbeta med att minska fattigdomen. Jag tror ju bestämt att vi lever i en tid när vi kan, om inte utrota, så nästintill utrota den extrema fattigdomen. Vi har en ganska stor budget och vi måste ju se till att de pengarna används rätt. Att de används rätt och att de ger de resultaten som vi förväntar oss. Så det är absolut ett stort ansvar, vi har ju en budget mellan 350 och 400 miljoner kronor per år och det är mycket pengar.

Han visar oss ett projekt i Chongwe som kallas ”Musika” och som Sida stödjer. Små bönder ska få hjälp med transporter för sina grödor, som majs eller tomater, till marknader närmare stan.    

Man:

Welcome!

Reporter:

Thank you, thank you. Do you think someone of them can explain for us how important it is to be involved in this project?

Kvinna:

(svarar på chinyanja)

As for me, I have seen a lot of benefits from growing groundnuts. We used to grow groundnuts but there was nowhere to sell. At the moment it is easy.

Reporter:

Have any of you a connection or a contact with ZNFU?

Mainecy Hampeyo:

We know what it is ZNFU but it is not here…

Reporter:

You don't work with them?

Richard Maposa:

They're not working with them.

Reporter:

Have you heard about the corruption in that organization? Can you ask them that?

Mainecy Hampeyo:

(frågar på chinyanja)

Have you heard about the issue of corruption at ZNFU?  

Två män svarar:

(talar chinyanja)

We just hear on the news, on radio.

Mainecy Hampeyo:

He said he just heard it on the radio.

Mainecy Hampeyo:

(på chinyanja)

What do you say about the whole issue?

Man:

(svarar på Chinyanja)

It is bad.

Mainecy Hampeyo:

It's bad, he's saying it's bad.

Vi har tidigare bett om att få träffa bönder inom ZNFU men fått nej från David Wiking.

På väg tillbaka i bilen försöker jag förstå vad som är problemet egentligen.

Reporter:

David, vi har ju frågat dig sen en längre tid tillbaka om du skulle kunna ta oss ut till fattiga bönder som ni har jobbat med då tillsammans med den här ZNFU. Men istället visar du oss detta, varför?

David Wiking:

Ni hade ju inte alls behövt komma på det utan jag gav er möjligheten att ta med er ut dit ett antal timmar.

Reporter:

Jag menar det här är ju skattepengar runt 50 miljoner här nu på några år det handlar om. Det är klart att du hade kunnat visa oss de fattiga bönder pengarna egentligen skulle gå till?

David Wiking:

Ja, men de såg ni ju ni, ni har sett fattiga bönder!

Reporter:

Nej, ingen som helst berättar dom connection, alltså hade ingenting med det här ZNFU att göra först den första vi var på, absolut ingenting.

David Wiking:

Vi kan inte åka ut och träffa bönder. Jag vet inte vart de bor. Jag måste ju åka med företrädare, så fungerar det, att vi stödjer en organisation och det är den organisationen som visar oss i så fall vart mottagare bor, var deras medlemmar bor. Jag har ju ingen möjlighet att veta var bönderna bor någonstans.

Vi träffar flera personer som är eller har varit anställda av ZNFU och som kan berätta vad som hänt med biståndspengarna från Sverige.

Ingen vågar framträda öppet.

Källa ZNFU:

A lot has happened on the good side for the farmers and ZNFU is a very good organization. Which I believe in. But on the other side, within the institution also there have been a few greedy people who have not helped the farmers to the level where they should been helped.

Especially Ndambo Ndambo.

Reporter:

Can you tell me about him?

Källa ZNFU:

He is the one, the man who is in charge of everything. Who controls how money comes in and how money goes out. How money is spent. In short besides being the CEO he is also the financial officer, because he controls everything. He is the boss. Everyone is scared of him.

Reporter:

Can you explain in what way he took money privately?

Källa ZNFU:

Money which is meant for the farmers went to different activities. For example almost every weekend, almost every Friday every week he get 5000 dollars.

Reporter:

To?

Källa ZNFU:

For his own use, for different things. And no one would question that. And when you entering in the system they would use different ways of entering it.

For example. They would enter like this person traveled for a meeting in Kenya so they drew 5000 dollar when in actual fact the person does not even travel, the person doesn't even know that such a thing happened.

Reporter:

I must ask you about these 5000 dollars…was it in cash every Friday?

Källa ZNFU:

That's cash.

Reporter:

5000 dollars?

Källa ZNFU:

Yes. That's cash, drawn from the bank.

Reporter:

Every Friday?

Källa ZNFU:

Yes, almost every Friday, drawn. Remember Sida gives ZNFU money in euros or in dollars so it's easy money.

Han vägrade, säger han, trots att han beordrades av Ndambo att dölja var pengarna hamnade.

Även en annan anställd beordrades att medverka till detta och gjorde det.

Men till slut gick det för långt.

Han är visselblåsaren som skrev brevet till ambassaden.

Källa ZNFU:

There was no way you could say no.

To generate reports that show that donor money where being just according to budget when in fact not. That´s the more reason I decided to speak out. Yeah. Because I was being told to post costs in a certain way, to show a certain picture. Which was not the true picture. For example: nowhere in the record will you see that landscaping was being done at his residence. There was also money which he got salary in advance. Maybe 200 000 kwacha and stuff. Which were never deducted from him.

Reporter:

You are sure of this because?

Källa ZNFU:

Yes the evidence is there. It is in the hands of the investigators right now. The Drug Enforcement Commission has all that. In fact those transaction were being done through the bank, so it is there, it is very clear.

Reporter:

How did you feel when you did these fishy, dirty things?

Källa ZNFU:

Not right, but the more reason I had to pick up courage and to the right thing.

Vi är tillbaka i Chongwedistriktet, men nu har vi på egen hand hittat bönder som är medlemmar i ZNFU.

För två år sen invigde Sveriges dåvarande ambassadör ett nytt biståndsprojekt riktat mot kvinnor som ska arbeta med kycklinguppfödning. Men hur gick det med projektet, det har jag ingen aning om när jag träffar kvinnorna.

Judith Sitwala:

I've been a member for close to ten years now. Close to ten years. The only benefit I can talk about is that they link us to credit facilities. Like Limacredit loan, where we get input on credit and maybe access to information. That's the only thing I can think about so far.

But we still feel that they could have done more.

There was a project they intended to bring to empower the women around here but it didn't take off.

Tabitha Harawa, jordbrukare:

We had organized women just around this place, about 20 of them. In fact, they said in Chongwe that the first beneficial we would be 80, but 20 from this area. We're the 20 from, I think central Chongwe.The Swedish ambassador came but that project never started up to today.

Reporter:

Why?

Tabitha Harawa:

We are not to sure what happened.

Reporter:

Du har inte hört talas om det? För det var eran, din föregångare som invigde det hela?

Henrik Cederin:

Jag har inte hört talats om det här. Det är klart att finns stora förväntningar på biståndet, det ska det göra.

Reporter:

I det här fallet blev det ingenting.

Henrik Cederin:

Nej, vi är här för att göra nytta. Så ska det inte gå till. Det är ett riktigt dåligt exempel på när inte biståndet når hela vägen fram.

Vi berättar för David Wiking om kvinnorna och projektet som aldrig blev av – det kommer som en nyhet för honom. Men han minns att det var en person som fick ut något av projektet – en styrelseledamot i ZNFU vann ett pris. Värt runt 50 000 kr.

David Wiking:

Jag vet inte vad som hände sen men vi reagerade på att priset gick till en av styrelseledamöterna. Vi kommunicerade det till ZNFU.

Reporter:

Det är ju inte så bara att hon fick pengar och ett pris, det var ju så att det blev ingenting till kvinnorna. Ingenting?

David Wiking:

Ja, det låter ju förfärligt.

Judith Sitwala:

As farmers we would had benefited from that money.

Reporter:

Did it surprise you?

Judith Sitwala:

It did yes. It did.  Because we thought that maybe out leaders were people who were credible who could actually utilize the money in the way that is meant for the farmers in the way it should had been.

Tabitha Harawa:

We know that those projects was supposed to commence, but they didn't. So we are sure that the money was missappropiated somehow.

Judith Sitwala:

If the money has to be recovered, let it be recovered so that it goes where it's intended to go. Mm.

Reporter:

Have you met people from SIDA? From Sweden?

Judith Sitwala:

No, I haven't.

I samma område träffar vi ytterligare en jordbrukare. Han reagerar starkt på nyheten om Ndambo och korruptionen inom ZNFU.

Derranoh Choonga, jordbrukare:

Oh, it is so sad. So sad if the allegation is very true. For small scale farmers to be denied that money, I think is not very good.

Reporter:

How comes that he can go along with that kind of dirty business so many years?

Derranoh Choonga:

But you see that is the other problem that I'm seeing. And that has been there for some time. Because you see the guvenors, the board members…I mean...they were supposed to address this situation. They are there, if they are farmers, the small scale farmers, they should have an interest and see that the money is applied accordingly. Isn't it? Yes. Yes. So it's unfortunate that it was late for some years. Where were the other people? Where were the workers? Where where the board members? That is the question that we're asking. If that, a lot of money of that kind was stolen, where were they?

Vi får besked, till slut, om att presskonferensen på ZNFU blir av.

Reporter:

Jag tycker att det är bättre så här: ”Both audit reports came to the same conclusion and allegations”.

Nils:

Det är bra. Det är riktigt bra.

Två olika revisionsrapporter har slagit fast att stora pengar från biståndet gått till vd:s privata konsumtion. Vad kommer att de att säga?

Janne:

Vi sätter oss här.

Precis innan jag sätter mig får vi nu besked att någon intervju kommer vi inte få. Därför gäller det att ställa våra frågor nu eller aldrig.

Vd:n Ndambo är inte här.

Evelyn Nguleka, ordförande ZNFU:

So thank you very much, it is an honour to have so many media personel in our middest. My name is Evelyn Nguleka and I'm the president of the Zambia National Farmers Union. The reason we are here today is to make responses to what has been going on at ZNFU for the past nine months. But let me put it to the record that ZNFU is bigger than anybody in this room. ZNFU is bigger than doctor Nguleka. ZNFU is bigger than the board of ZNFU.

Reporter:

For how many years did these things happen?

Källa ZNFU:

For more than, I would say more than even four years things have been happening. It has been a build of events. It reached the level we are now, the level of greediness were so high that Ndambo just wanted everything to himself.

Evelyn Nguleka:

So we are here to be very transparent and to make sure that ZNFU succeeds. And I'll hand over to the first vice president, mr Richard Lisimba, who will be able to read the statement and thereafter we will be able to take a few questions. Mr Richard Lisimba.

Richard Lisimba:

Thank you madame president. Good afternoon ladies and gentlemen. ZNFU cathegorically denies that 34 million kwacha of cooperating partners resources have been missapplied and/or missappropriated by the union. The KPMG have in there view observed that the report findings are valid. ZNFU does not agree with that opinion. I'll read that again: The KPMG have in there view...

Styrelsen medger vissa brister som ska utreda vidare. Men i övrigt förnekar man alla anklagelser. Och slår ifrån sig ansvaret för några oegentligheter.

Vice ordförande Richard Lisimba, han läser innantill i en timma.

Richard Lisimba:

Admittedly there have been shortcomings in some areas, but it must be noted that the union has made its best efforts to carrry out all activities that are planned and agreed with partners and on the course of our program.

Källa ZNFU:

In the organization, audits will be done. Audits were being edited before the audit report is being published, Ndambo and the team will look through the audits or things which are not good in their sight. They will ask the auditor to remove them.

Reporter:

How can you know that?

Källa ZNFU:

I know because I worked there.

Richard Lisimba:

...more pages, that was the last one.

Pressansvarig ZNFU:

And now we will welcome questions from yourselves, let's limit, let's ask one question each.

Richard Lisimba:

Do I take one at a time?

Pressansvarig ZNFU:

Maybe let's take three at a time.

Reporter:

Can I have an answer directly after the question?

Pressansvarig ZNFU:

Sorry?

Reporter:

Can I have an answer directly after the question? Okay?

Richard Lisimba:

I thought like doing three and then we provide answers to that.

Reporter:

Ok, because I want to have a question to madame president. We have been speaking to a lot of people in your organization. They confirm the allegations from this audit report. They say to us that this fraud has been going on for many years and you have been warned?

Evelyn Nguleka:

I been warned about the freud?

Reporter:

Fraud.

Evelyn Nguleka:

The fraud that has been going on in ZNFU?

Reporter:

You understand?

Avdelningschef ZNFU:

Let's take that question…

Annan person:

Mine is on the...

Källa ZNFU:

This is a president who was handpicked by Ndambo. He would only place a president there that he knows he'll control.

Reporter:

Don't you exaggerate?

Källa ZNFU:

That's how it was. That's why even now despite all the revelations that have comed out the board still stands by him. It's like that.

Källa ZNFU:

When Nguleka became president, when she was voted as president. That is three years ago.

Reporter:

Yes.

Källa ZNFU:

She was told about all these things which happened in ZNFU, but she decided to go to Ndambo and told him ”no this is what that one and that one have been telling me”.

Evelyn Nguleka:

I think I answer it in this way. First and foremost my role as president of the ZNFU does include recieving reports from our members. And hearsay is one of those things on which we base our information collection. And based on that there is only one thing we can do as a board. It's to bring it to the board to look at the findings, do an investigation and confirm. Otherwise anybody in this room can be called a thief.

Reporter:

Is the chairman, the president, of ZNFU involved in this dirty business?

Källa ZNFU:

Difficult to say, but what I can tell you is that for any money to move out of ZNFU the president has to sign. The president has to agree that this money should go out. So if Ndambo took out money, in whatever way, the president agreed that he should take out the money.

Reporter:

But without your signature there will be no payments to the director. How can you accept that absence of loan agreements when you gave money to mr Ndambo?

Evelyn Nguleka:

Those was not signed, but were approved by the board, that those loans could be given.

Reporter:

Without agreements?

Evelyn Nguleka:

Agreements by who?

Reporter:

Between the organization and the director?

Evelyn Nguleka:

And I think, on that one also, I don't think Zambias National Farmers Union is owned by doners. They are our partners. And there fore they do not control 100 percent of our funds and our operations. And I think it was very clear in the response that we do have and at least, unless you are telling us we have absolutely zero minds of our own, we can not act on anything until our partners say so. That is not the impression we have.

Reporter:

Why did you give him three times more than you report to SIDA, the salary? Why? Can you explain?

Avdelningschef ZNFU:

Let's control this, let's control this. Let's ask questions seeking to get clarifications. If you want to turn this into an investigation, it has a place. Why we opened up is that we have been insisting that we resolve these problems in a civilised and laydown procedure.

Reporter:

Maybe we can have an interview afterwards?

Avdelningschef ZNFU:

But even now you're going, maybe you must have a police between you and her. To have such an interview. So this is not an interrogation, it's not a court room, I don't see any judge around here who see who is winning.

Reporter:

Can I say something?

Richard Lisimba:

Yes, please do.

Reporter:

Because I thought it was a press conference, and in press conferences, please answer the questions who are very relevant for us to get... do you understand?

Richard Lisimba:

You have mentioned that in their institution, people have told you that this theft or this missanpropriation is real, do you want to listen to the staff or do you want to listen to the board?

Reporter:

We want to put questions, not only we, all the journalists and reporters here.

Richard Lisimba:

I'm asking you to if there is a forward question, do you want to listen to us or do you want to listen to the employees? Who you've been talking to?

Reporter:

Can I put one question, very concrete? We read in the book keeping and it says, quote: ”landscaping in Chongwe, ED (verkställande direktör)”. Okay? Explain it for us!

Källa ZNFU:

Money meant for farmers are going to landscaping at his farm. That is a private residence where the owner of the farm is actually suppose to pay.

Reporter:

Have you visited his home?

Källa ZNFU:

Yes, I've been there. It's what surrounds it which is amazing. It's all green, it's a game park, a mini game park. It's a golf course, it is a lot of wild animals in it, the impalas, zebras, ostriches, surrounded by a fence of course, surrounded by cameras all over. Most of it has been achieved through money donated by, given to ZNFU by Sida.

Richard Lisimba:

The landscaping issue, I think we did answer that.

Reporter:

Does your organization have properties in Chongwe?

Richard Lisimba:

No.

Reporter:

No? How comes that…

Evelyn Nguleka:

Let me just read it to him ”we have taken note of the concerns that... on the procurement process, expenses and accounting treatment of some of the landscaping expenses and further investigations will be conducted.”

Reporter:

Do you have properties in Chongwe?

Evelyn Nguleka:

No.

Reporter:

So?

Avdelningschef ZNFU:

No, but let's, let me try to help his question! There's nothing which has been hidden. So what we are saying is this: this has been confirmed by an audit. So ZNFU didn´t say no, it didn't happen.

Reporter:

There is an official salary, but in this last report we can see that it was much higher. And it was payed in dollars. Can you explain that?

Källa ZNFU:

All that it was, that was very top secret information which no one in the organization ever knew until recently. And only one person in the organization payed in dollars. His one salary can pay for more than 50 people.

Pressansvarig ZNFU:

Ah oui, can you have another question?

Richard Lisimba:

Not one.

Pressansvarig ZNFU:

There's no other questions?

Reporter:

I want to put some more, if it's okay? We are here in a press conference. Okay. I want to put a question about do you think the tax payers in Finland and Sweden will say when they now can see the salary? Each month 28 846 dollars, 28 846 dollars. How can you explain that for doners in Sweden? The people in Sweden and Finland?

Richard Lisimba:

I think what you need to do is look at our report, read it properly, and please do not mislead the people in Sweden and Finland. Give them the report as it appears in our press conference.

Reporter:

You are in the board, can you answer it? What do you say about the salary? Is it okay?

Styrelseledamot ZNFU:

It's approved for.

Reporter:

It's a..?

Styrelseledamot ZNFU:

It's approved.

Avdelningschef ZNFU:

So I think we can...

Richard Lisimba:

So, the choice is available, for those who want to tour the ZNFU property, do we have hands for those who want to be included on the tour? Excellent. You are more than welcome.

Källa ZNFU:

I tell you that yes, the budget was not followed and funds were not used according to budget. The budget was only a tool used to get money from doners and how it was spent was now up to the executive director himself.

Reporter:

But have can you be sure that he payed with doners money?

Källa ZNFU:

I mean, I was facilitating those payments so I knew them...

Reporter:

You did it?

Källa, ZNU:

Yes.

Enligt revisionsrapporterna har ZNFU till och betalat räkningar för det privata bolag, Jambo Tracking, som Ndambo driver tillsammans med sin hustru. Ordföranden Evelyn Nguleka bör ju ha läst rapporterna och jag tar chansen att ställa en sista fråga.

Reporter:

Can you explain something for me? There is an invoice to Jambo Tracking that was paid by the Farmers union. Can you explain that?

Evelyn Nguleka:

I have to see it.

Reporter:

You know it's about the report, you have read the report, the ordered report, or? So there is no answer?

Richard Lisimba:

Yes?

Reporter:

There is no answer!

Varken Evelyn Nguleka eller jag vet nu vid detta tillfälle att snart kommer hon att tvingas lämna ordförandeposten i ZNFU.

Mannen som suttit tyst under hela presskonferensen, Graham Rae, är andre vice ordförande i styrelsen. På parkeringen utanför är han desto mer talför.

Graham Rae, andre vice ordförande ZNFU:

It does bring doubt into your mind, okay? But I need facts. If someone comes in, a whistleblower comes and squeeks in your ear and says I'm an idiot and I'm, I have taken the money.

Reporter:

Did you read the audit report, the two?

Graham Rae:

Yes I did.

Reporter:

Of course.

Graham Rae:

I did, and I can tell you now.

Reporter:

And there is facts.

Graham Rae:

I can tell you now, we have to take a pragmatic approach and we have to investigate and we have to get facts. And my appeal to you...

Reporter:

Have you asked him himself?

Graham Rae:

Yes I have and he's, he's told me cathegoricly that he is not involved in any fraud. I've worked with Ndambo for a very long time from when he was a deputee directly. And he's a very competent person I haven't got any evidence to indicate that he is corrupt. You've gotta understand how he feels now, he feels wounded and he's like an angry lion. Honestly, you pull his tail, you pull a lion by his tail and you're gonna catch a slap from the claw. And I think that´s how he feels.

Ndambo Ndambo har inte besvarat våra samtal och han har tidigare i mejl också avböjt en intervju. Vi gör ett sista försök.

Ndambo Ndambo (telefon):

Hello?

Reporter:

Yes, good morning.

Ndambo Ndambo:

Morning.

Reporter:

Is it mr Ndambo?

Ndambo Ndambo:

Yes.

Reporter:

Yes, my name is Janne Josefsson from Swedish Television.

Ndambo Ndambo:

Sorry sir I'm not getting it.

Reporter:

I'm from Swedish Television and we are staying in Lusaka.

Ndambo Ndambo:

Yeah.

Reporter:

And we cover the story, the allegation against you, you know...

Ndambo Ndambo:

No I don´t, I don´t want to talk to the media for now.

Reporter:

You have talked to.

Ndambo Ndambo:

I'm not available to discuss with anybody.

Reporter:

You have talked to the media, can you talk to me? Hello?

I Zambia har man nyligen hållit val och när vi är här installeras presidenten Edgar Lungu på National Heroes Stadium och den svenske ambassadören är på plats. Lungu vann knappt över oppositionen UPND, som kampanjat hårt för att ta över makten.

Reklamfilm UPND

(”One nation, one people”)

Reporter:

Du var ju på installationen av presidenten idag i Lusaka. Vad skulle det betyda om biståndspengar från Sverige, skulle på något sätt vara inblandade i en valrörelse där man gynnar någon part där?

Henrik Cederin:

Ja, det vore ju väldigt olyckligt. Och det är ju inte den situationen vi har, vi...tvärtom ger vi ju vårt stöd när det gäller politik, demokrati, mänskliga rättigheter. Så att det skulle verkligen vara nånting som... är helt totalt felaktigt om pengar hamnar i, hos ett politiskt parti, men det ser vi ingen risk att det har gjort.

Källa ZNFU:

Ndambo supported the opposition party in 2015, by way of printing T-shirts for UPND using money from ZNFU donated by SIDA.  If you go to the books of accounts in ZNFU you won´t find payments directly showing that this went to payment of t-shirts, but it happend.

Reporter:

And people saw it?

Källa ZNFU:

People saw it.

Reporter:

More than you?

Källa ZNFU:

Yes.

Denna allvarliga anklagelse finns till och med i brevet från visselblåsaren. Brevet som ambassaden haft tillgång till sen september förra året.

Henrik Cederin:

Det är ju ingenting som vi har gjort upp med dem att så ska pengarna användas, utan det är ju groteskt beteende och det måste vi ju i så fall verkligen följa upp nu när vi, när vi tar den här dialogen med dem och när vi kommer att återkräva pengar. Så att det får vi ju borra ytterligare i naturligtvis.

Reporter:

Till och med tröjor till stöd till oppositionen har tryckts upp och betalats med medel då från ZNFU, enligt de källor vi har i organisationen?

Henrik Cederin:

Ja, om det är så är det ju djupt beklagligt.

David Wiking:

I något tidigt skede fanns det rapporter i sociala medier om en politisk koppling, på ett eller annat sätt.

Reporter:

Ställde du frågan till chefen för ZNFU?

David Wiking:

Nej, vi gjorde en revision istället. Men det är ingenting som jag kan påminna mig om att de två extra revisionerna har plockat upp heller.

Källa ZNFU:

When you have an ethical dilemma like I had, the steps you are supposed to take are the exactly the steps I took – which was to whistleblow.

Reporter:

Have they supported you?

Källa ZNFU:

Not a bit, not in any way.

Reporter:

Not in any way?

Källa ZNFU:

No.

Henrik Cederin:

Om han inte tycker att han har fått den kontakt med oss eller den respons från oss som han förtjänar, det är naturligtvis tråkigt och det skulle vi vilja gottgöra. Men vi är väldigt tacksamma mot honom, att han klev fram och hjälper oss i det här. Och det är ett tack jag gärna skulle vilja framföra till honom, personligen.

Reporter:

Man tar ju en stor risk, inte minst i det här landet.

Henrik Cederin:

Ja.

Reporter:

Att då inte ens höra av sig, tacka eller fråga ”har du fått några men för detta? Eller drabbats av nånting?” Men...

Henrik Cederin:

Vi tar med oss det.

Både svenska ambassaden och Sida säger att man har frusit pengarna till ZNFU efter skandalen upptäckts, men flera källor vi talat med tvivlar på detta.

Reporter:

Kan det vara så att Ndambo Ndambo lön betalas via SIDA-pengar? Fortfarande idag?

David Wiking:

Om det skulle vara så, så är inte det en utgift som vi kommer att godkänna, utan det är en utgift, det är i så fall medel som kommer att kräva tillbaka.

Reporter:

Jo, och som ni kanske inte får då.

David Wiking:

Ja, det hoppas jag innerligt att vi kommer få, annars kommer vi att behöva ta det till domstol.

Källa ZNFU:

Has SIDA really checked that the money has been frozen and that the ZNFU is not using the money? Did they tell you that? That the ZNFU has stopped? Because they have already given the ZNFU the money, they froze the money in the accounts, they are not using all the money. But have they seen that ZNFU has actually stopped using the money?

Reporter:

What do you think, what do you know?

Källa ZNFU:

Of course they haven't.

Henrik Cederin:

Vi har ju i runda slängar betalat ut ungefär 30 miljoner kronor till ZNFU och fram till det att vi avbröt betalningarna och vi har dessutom sagt att de ska frysa aktiviteter och inte använda de pengar som vi har betalat ut tidigare, för nya saker.

Reporter:

Det har ni sagt?

Henrik Cederin:

Ja, det har vi sagt ja. Så det har vi gjort.

Reporter:

Har ni kontrollerat att de inte har gjort det?

Henrik Cederin:

Vi har ju följt upp det i våra samtal med styrelsen, vi har ju träffat den regelbundet under den här, under den här våren och sommaren, så det hoppas vi att de inte har gjort.

Hur ska Sverige ha det med biståndet i framtiden efter vad vi kunnat se hända här i Zambia?

Att Sida och ambassaden blev lurade, men ändå hade tillräcklig kontroll. Det var det budskapet som gavs när vi kom.

David Wiking:

För min del är det en lärdom från det här, att vi bör arbeta mer aktivt med extrarevisioner.

Hade vi gjort det är det möjligt att det här kunnat undvikas.

Reporter:

Det är väl troligt?

David Wiking:

Ja, för visst är det så att det här har skakat om oss.

Reporter:

Och den givna följdfrågan är ju då att då var ju inte kontrollen så fruktansvärt bra som du sade?

David Wiking:

Vi hade kontrollmekanismer och vi visste att de fanns…

Reporter:

…men de var inte tillräckliga?

David Wiking:

Men om vi tittar tillbaks nu i efterhand – nej, de var inte tillräckliga utifrån det som vi sen såg hända.

Derranoh Choonga:

They should have been having reports on what was happening on the ground, but it seems there was completely nothing.

Reporter:

They say to us that they were fooled by Ndambo?

Derranoh Choonga:

Yeah, the problem is, they're not... It's important also to actually, to see the programs. At a later stage donors are suppose to send representatives to go and see exactly. This interview that you are doing to me, that should have been done during that time. Once in a while they should come and interview farmers. Are you getting anything from this? We are giving the people so much in order to support you.

That should be done. Then we are going to be open as farmers to say: That money is meant for us.

Sverige är känt för en generös biståndspolitik. Man har varit här i Zambia i mer än 50 år nu. För att gynna demokrati, fattiga människor och motverka korruption.

Vad denna historia kommer att få för effekter för det svenska biståndet framöver här och på andra ställen i världen återstår att se.

Reporter:

What do you want say to the Swedish people, tax payers who will see this story? And who say we don't want to put more money in that kind of project?

Derranoh Choonga:

What I want say to them is that we appreciate their passion to see us, get them funding. But they should not stop funding because we need money in order to be assisted. The only thing that I advice them is to change the way they do their program.

Reporter:

Här har vi bönder i Zambia som är kritiska mot er…vad tror du skattebetalarna i Sverige kommer att säga efter den här historien?

David Wiking:

Ja, you tell me.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Svenskt bistånd

Mer i ämnet