Foto: svt

UG-referens: Jihad i Göteborg

Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Här är hela manuset till reportaget ”Jihad i Göteborg” med länkat källmaterial. När Uppdrag granskning gör ett reportage så samlas en stor mängd material in för att hjälpa reportern att bilda sig en uppfattning om vad som har hänt. Här kan du se programmet, läsa manuset och ta del av delar av det källmaterial som samlades in. I spalten ”relaterat” till vänster finns materialet samlat i en lista. Reporter är Sanna Klinghoffer och researcher Magnus Sandelin.

Ali, Hassan, Aisha, Michael, Lisa och många fler. Alla har de en sak gemensamt. De har lämnat Sverige för att resa till Islamiska staten. Världens idag största terrororganisation. De som strider vill göra väpnad jihad, dö för Allah och bli martyrer. De är övertygade om att de då kommer till paradiset och blir rikligt belönade av Gud. Enligt de här jihadisterna pågår det ett krig mot islam.

JIHAD I GÖTEBORG

15 minuters bilfärd nordost om centrala Göteborg ligger stadsdelarna Angered, Bergsjön, Hjällbo och Lövgärdet. Det är några av de ställena varifrån det har åkt ett stort antal  män till Islamiska staten, men också kvinnor och barn har åkt. Och just Göteborg är överrepresenterat i Sverige.

Erik:  Mina kära syskon, det pågår i världen ett krig mot islam. Och det är ingenting nytt för er. Jag vet det och ni vet det

Den här mannen är en av de göteborgare som åkt till Syrien för att gå med i Islamiska Staten. Vi kallar honom Erik. Här är bilder han lagt ut på sin egen facebooksida, där han poserar med vapen. Erik tog med sig hela sin familj, fru och 4 barn och åkte till Syrien. Här ser vi honom på en film som han själv har spridit på internet, där han uppmanar fler att komma.

Erik: Fina bröder walla ta det här beslutet lita på Allah och offra dina pengar och ditt liv för Allahs och du ska få det högsta. Inte ett löfte från mig utan ett löfte från Allah.

Redan 2012, innan det som idag heter Islamiska Staten fanns, började personer från Sverige att resa till kriget i Syrien. Först var det mest män, men nu har även kvinnor och hela familjer med barn rest. Idag uppskattar säkerhetspolisen att uppemot 300 personer kan ha åkt från Sverige. Av dem är 35 bekräftat döda, troligen är det fler. Och den största andelen reser från Göteborg. En av dem som följt det här fenomenet från start är Peder Hyllengren. Han är terrorismforskare på Försvarshögskolan. 2013 beslutade han och några kollegor sig för att besöka Göteborgs stad.

Peder Hyllengren: Det var en överrepresentation av personer från Göteborg som åkte, personer från Göteborg som stupade i Syrien som gjorde att vi ville ta reda på ”vad är det som händer i Göteborg, och hur arbetar man med de här frågorna?”. Men också i november 2012 så var det en grupp personer som hade sitt ursprung i Göteborg som producerade den första svenskspråkiga rekryteringsvideon nerifrån Syrien där man på knackig göteborgska uppmanade andra personer i Sverige att åka ner och ansluta sig till den väpnade kampen.

-Vi är mujahedin  Fi Al Sham. Och vi vittnar att jihad är obligatoriskt för var och en som tror på Allah, hans profet och domedagen. Jihad är obligatoriskt i Sverige och över hela världen. Packa din väska och kom till Syrien, vi väntar på dig vår älskade broder.
Takbiir!
Allah Akbar
!Takbiir!
Allah Akbar!

Reporter: Vad möttes ni då när ni träffade stadsdelsförvaltningen?

Peder Hyllengren: Vi möttes av att det här hade aldrig diskuterats, så att vi gjorde vårt bästa för att sätta en boll i rullning i Göteborg och få olika myndigheter att prata med varandra och lyfta den här frågan och koppla ihop Göteborg med EU-nätverk som jobbar med de här frågorna.
Reporter: Var de helt obekanta inför fenomenet?
Peder Hyllengren: När de tänkte till själva så kände de här personerna till individer som hade rest, men det hade aldrig diskuterats på stadsdelsnivå tidigare.
Reporter: Vad tänker du om det?
Peder Hyllengren: Man blir lite uppgiven av att det har sett ut så, för Sverige har ju en god historia av att arbeta förebyggande mot exempelvis nazism och högerextremism. Men den här frågan har varit lite känsligare, den har varit lite minerad mark som man gärna har, både från politiker och tjänstemän lämnat över till någon annan. Och den någon annan har i de flesta fall blivit säkerhetspolisen som blir den första och sista som de här personerna träffar. Därför att det har inte funnits något motmedel från samhället i övrigt att sätta in.

I andra europeiska länder har man idag framgångsrika projekt när det gäller att motverka radikala islamister och stoppa personer som vill åka för att göra jihad. Men i den här frågan ligger Sverige långt efter. Även Göteborg, varifrån flest har rest. Men fenomenet diskuteras. Och här i Angered höll några muslimska organisationer en konferens för att bland annat diskutera hur en skärpt terrorrlagstiftning påverkar muslimer. Mötet ägde rum den 29 oktober förra året. Vi får inte filma mötet. Men delar av mötet läggs ut på internet efteråt.

Moderator: Varmt välkomna ska ni då vara till detta panelsamtal….

Och en av de som bjudits in till det här seminariet är Sven-Johan Dahlstrand, han har fått uppdraget att leda arbetet mot våldsbejakande extremism i Göteborg.

Moderator: Hur har ni fått det här uppdraget, på vilket sätt har ni blivit aktuella i den här frågan, social resursförvaltning, Sven-Johan?

Sven-Johan Dalhstrand: Eh, jag tror inte det gäller bara social resursförvaltning, det gäller alla kommuner där man har börjat uppmärksamma problematiken att medborgare reser iväg och krigar.(...). Och problemet är att vi kan inte ha medborgare som begår brott oavsett om det är Göteborg eller någon annanstans, och det är så ingången måste vara. Vi ska inte prata så mycket om... Jag tycker det är fel när man börjar prata om ord som jihad eller radikalisering. Då är man lite fel ute. Vi måste fokusera på att vi kan liksom inte ha medborgare som begår brott varken i Göteborg eller utomlands.

Under seminariet pratar man bland annat om Syrien resenärer och IS.
Efter mötet undrar jag varför Sven-Johan Dahlstrand tycker att det är fel att i det här sammanhanget prata om jihad?


Sven-Johan Dahlstrand:
Vår inställning är att vi vill inte att Göteborgs medborgare reser och begår brott utomlands eller hemma. Och vi vill värna om deras liv och hälsa. Sedan kan inte vi ta ställning till vilket krig eller vilken sakfråga man stödjer.
Reporter: Men det handlar inte om Jihad då?
Sven-Johan Dahlstrand: Jag tror inte att jag har tillräckligt för att uttala mig om den faktiskt.
Reporter: Men om du säger det där inne? Det handlar inte bara om jihad då?
Sven-Johan Dahlstrand: Man förminskar frågan om man bara pratar om jihad. Att personer reser och strider för olika grupperingar har inte bara med jihad att göra utan det kan vara andra sammanhang också. Inte minst om man tittar över tid.
Reporter: Som vilka då, som exempel?
Sven-Johan Dahlstrand: Vi har ju haft svenska medborgare som har rest både till det spanska inbördeskriget och finska vinterkriget. Bosnienkriget fanns det ju också folk som reste till. Nu konflikten som är i Syrien..folk har rest av olika anledningar, så det är viktigt att se på frågan brett.

Men Peder Hyllengren tycker att jämförelsen med  spanska inbördeskriget och finska vinterkriget är mycket märklig.

Peder Hyllengren: Det är en absurd jämförelse. Det här är personer som ansluter till världens värsta terrororganisation(...)Den enda historiska parallell i modern tid som jag kan komma på som kan vara något så när relevant är i så fall svenskar som anslöt till Waffen-SS under andra världskriget.
Reporter: Han sa också att Göteborgs stad inte ska ta ställning till vilket krig invånarna åker till, vad säger du om det?
Peder Hyllengren: Ja, det är ett hårresande uttalande. Alltså det är oerhört viktigt att samhället inte står neutralt inför att svenskar engagerar sig för en terrororganisation, utan här måste samhället vara glasklara med att detta är fel(...)Vi har en lång historia i Sverige av att kommuner har tagit ställning mot nazism, och det är helt okontroversiellt, någonting självklart och jag ser inte vad som är skillnaden här, det borde vara lika självklart att ta ställning mot jihadism.
 

Det här är Lövgärdet i nordöstra Göteborg. Härifrån har flera unga människor åkt för att gå med i Islamiska Staten och andra al-Qaidainspirerade grupper i Syrien. Alldeles intill torget finns en lokal där en förening som heter Lövgärdets kultur- och idrottsförening fram till nyligen höll till. Nu finns det en annan förening där, men den gamla föreningens namn står fortfarande kvar på brevinkastet. Lövgärdets kultur- och idrottsförening bildades i november 2012. I området fanns  problem med kriminalitet, och när en eldsjäl hörde av sig till det stora privata fastighetsbolaget i området, Stena fastigheter, så ordnade de en lokal. Enligt föreningens stadgar skulle de ägna sig åt idrott och kultur, och finnas till som stöd och vägledning för ungdomar i stadsdelen.

Jag träffar Agneta Kores som är VD på Stena Fastigheter Göteborg som hyrt ut lokalen.
Agneta Kores, VD på Stena Fastigheter Göteborg:
Det var ett gäng ungdomar som hängde på torget. Och vi tog initiativ tillsammans med stadsdelsförvaltningen och områdespolisen å att skapa en förening tillsammans med ungdomarna som handlade om kultur och idrott.
 

Men föreningen kom också att ägna sig åt andra saker än idrott och kultur. I en diskussion på Facebook beskriver en av medlemmarna vad de egentligen är till för:
“I denna värld min vän så måste man ibland spela för gallerian (...) Styrelsens dröm är självklart att uppnå drömmen om en legitim moské som följer profetens sunna.”

I lokalen finns till och med installerat handfat och vattenkranar för att besökarna ska kunna tvätta sig före bönen.

“Om vi vill göra som vi vill alltså en moské förlorar vi allt. (...) Vi måste ha idrottsorienterande aktiviteter för alla. Detta samarbete med Stena fastigheter har ett gemensamt mål (...) för att förebygga kriminalitet.”

Reporter: Vi har ju sett att dom hade religiösa föreläsningar och att de i folkmun kallar det för Lövgärdets moské
Agneta Kores: Mm
Reporter:Vad tänker du om det?
Agenta Kores: Jag tänker att det är en kultur och idrottsförening. Hur man utövar sin tro och var man utövar sin tro är inte vi som, fastighetsägare ska inte blanda oss i den frågan. Utan när man hyr en lokal så har man ansvar för att man inte bedriver störande verksamhet till exempel. Eller att man öppnar en pizzeria. Om man hyr en samlingslokal.

Initiativtagaren till Lövgärdets Kultur & Idrottsförening är en man som vi kallar Hassan. Jag ringer upp honom.

Hassan: Jag startade föreningen för jag tänkte nämligen, bättre att ungdomarna får någonting att göra än att gå runt och vi säger så här, stå vid varje torg. Få syssla med annat. Efter några år så, jag hade inte tid med föreningen, så att jag skrev över den faktiskt, det är ganska nyligen. Till en annan förening. Du ser nu, jag driver inte verksamheten, man jag är lika mycket delaktig om man säger så.
Reporter: Mm
Hassan: Men, ungdomarna kan komma dit under kvällarna, de sitter där, under helgerna, de sitter där istället för att hitta på bus. Och det kommer lite föreläsare, de föresläser. Sedan fikar man efteråt och så.
Reporter: Så undrar jag finns det möjlighet att man kan ses och prata mer om det?
Hassan: Vi kan la ta det i så fall på en fredag.

Hassan säger att syftet med föreningen var att ungdomarna på torget skulle få något att göra. Men det finns ett också ett annat intresse hos honom. När vi tittar på Hassans Facebooksida, ser vi att han sympatiserar med IS.

“Kolla hur fint folk har det i Irak efter islamiska staten tagit över må Allah ge dom seger”

Och på sin facebooksida har Hassan hyllat videon från Erik, han som åkt till Islamiska Staten i Syrien.

“Du är så fin mashalla må Allah göra så vi strider sida vid sida mot kuffar och få det bästa Allah lovat”

På Facebook kan vi se att även Erik har varit i lokalen. Innan han begav sig till Syrien föreläste han där. Och här ser vi Erik uppmana fler att resa till Syrien.

Det är ett val som du gör. Har du inte i ditt hjärta att du vill strida och visa Allah vad du har att offra för han. Den här Deen, den här religionen islam den handlar om uppoffring. Vad kan du offra för Allah?
 

Jag kontaktar Erik på Facebook, men han vill inte bli intervjuad

“Hade programmet visat sanningen och visat vilka befriare IS är och hur dem bygger upp städer och tar hand om de fattiga(...) då skulle jag ställa upp och berätta men nej vi är en blodig terror grupp som sprider terror”

En som också föreläst i lokalen är den här mannen. I höstas bjöd han in till en serie religiösa föreläsningar i lokalen. Han är också poet. Så här låter en dikt han publicerade strax efter att Islamiska Staten intagit staden Mosul i Irak.

Poeten: Det är ett maktskifte på gång för det här är nya tider  Våra lejon har vaknat och plockar vinst i sina strider Det är endast en tidfråga innan dem vinner kriget  Det är enbart då muslimer kommer finna friden. Ögonen gläds när blodet av tyranner rinner. Eran era är förbi. Vi ska se till att ni för evigt försvinner.

-Huvuden kommer att rullas om inte förtjänar några axlar. Systemen kommer splittras enkelt som att krossa en flaska.

Jag vill fråga honom om den här dikten. Poeten går med på att träffa mig. Och vi ses på en parkeringsplats nära en moské i Göteborg.

Poeten: Den här dikten handlar om frihet, alltså... muslimernas kamp mot tyranner, och förtryckare(...)Det är en metafor, alltså en dikt, du kan tolka den precis som du själv vill, alltså dikt är väldigt öppen för tolkning. Om jag säger ”himlen är lila och det regnar bär”...så får alla varsin bild i sitt egna huvud, så det här är... som sagt dikt är byggd av metaforer, hur du tolkar det och hur du vrider det i ditt egna huvud, det är upp till var man att göra.
Reporter: Du talar om huvuden som ska skiljas från sina axlar, du talar om att det ska bli ett muslimskt rike(..) Det är ju väldigt tydligt här, man behöver inte ha så stor fantasi faktiskt.
Poeten: Nej men det har funnits muslimska riken, riken har kommit och gått och muslimskt rike har alltid funnits där, så det är ingenting. Det bara återetableras igen.
Reporter: Du har ju själv varit i Syrien.
Poeten: Har jag själv varit i Syrien?
Reporter: Det har du ju. Vad gjorde du där?
Poeten: Det här var långt innan IS, så..
Reporter: Man vad gjorde du då?
Poeten: Ingenting, hjälpte till bara med transport av förnödenheter.
Reporter: En hjälporganisation så?
Poeten: Nej, det var mer privat då
Reporter: Och du vet väl många göteborgare, kan jag tänka mig som har varit där?
Poeten: Göteborg är en liten stad.
Reporter: Vad tror du det är flest från Göteborg, vad det hänger ihop med?
P: Kanske lyssnar de på Anwar Al Awlaki...nätverken är likdana, jag vet inte
Poeten: Han är en muslimsk hjälte

Anwar al -Awlaki: I specificelly invite the youth to either fight in the west or join the brothers in the fronts of jihad.

Anwar Al Awlaki var en predikanten och imam som tillhörde Al-Qaidas toppskikt.

Trots att han dödades 2011 räknas han än idag som världens störste inspiratör till jihad. Många av de som åker till Syrien för att strida har blivit inspirerade hans föreläsningar. Och han har kallats internets Usama bin Laden.

Reporter: Du har ju hållit föredrag i... i Lövgärdeslokalen. Den här idrotts- och kulturföreningen i Lövgärdet.
Poeten: Om jag har hållit ett föredrag där?
Reporter: Ja du har hållit föredrag där.
Poeten: Nej vi har suttit tillsammans och bara pratat om ekonomi faktiskt.

Men på Facebook kan vi se att Poeten sympatiserar med Islamska staten. Och bjudit in till en rad föreläsningar i lokalen.
”Det kommer hållas en serie av föreläsningar i Lövgärdets moskè. En timma innan Maghreb och efter det kommer det vara umgänge för folk i alla åldrar. Vi kommer hålla öppet tills efter Isha och erbjuda ett ställe att umgås som är fyllt av belöning och ljus. Bjud in dina vänner.”

Reporter: Men du har väl också hållit föredrag där? Det har ju annonserats att du har gjort det.
Poeten: Aha, fast det var bara om ekonomi, det har ingenting om något annat att göra.

Efter intervjun hör Poeten av sig till oss och säger att folk själva bör läsa Koranen för att bilda sig en uppfattning om vad som stämmer överens med Islamiska statens handlingar och vad som avviker. Andra som hör till kretsen kring föreningen hyllar också Islamiska staten och dess ledare Abu Bakr al-Baghdadi på olika Facebookssidor.

“Ni trodde efter Sh Usamas Ra bortgång att det är slut… Laa Wallah dem rättfärdiga gjorde dua att Allah ska skicka någon med ännu mer kaliber och Allah gav oss Abu Bakr Baghdadi. Alhamdulillah”

Mötet med Hassan, initiativtagaren till Lövgärdets kultur och idrottsförening blir aldrig av. Efter några dagar svarar han till slut på telefon.

Hassan: Eh, jag har bestämt mig faktiskt, jag vill inte göra någon intervju så här.
Reporter: Varför? Vad har hänt?
Hassan: Nej, ingenting, men rent allmänt så, jag vill bara inte. Dessutom har jag ingen tid heller. Ska jag vara ärlig så litar jag inte på era reportage.
Reporter: Jag får bara fråga dig. Jag undrar också, när jag tittar här på din Facebookprofil varför du lägger ut propaganda om Islamiska Staten?
Initiativtagare: Jag lägger inte ut någon propaganda om Islamiska Staten..och tack så mycket…(lägger på)

Den 11 och 12 april i år håller föreningen Sveriges Förenade Muslimer, SFM en konferens i Angered, som ligger strax utanför Göteborg.
I fjol fick föreningen 150 000 kronor i bidrag från Göteborgs stad. Muslimer från hela Sverige träffas, lyssnar på föreläsningar, diskuterar och har workshops. Vi pratar med pressansvarig för konferensen som precis startat.

Reporter: Vad handlar den här föreläsningen om här inne?
Mouad Zamzam: Den här föreläsningen handlar om hur livet var innan Profeten Muhammed saw, han har fått uppenbarelse från Allah. Innan folk, innan han kommer ut till folk och pratar, hur det ser ut i världen. Speciellt i arabiska halvön.
Reporter: Och vad är det som ni vill ge dom som kommer hit och lyssnar?
Mouad Zamzam: Så vi vill ge dem ett ljus. Och sen om det finns mörkret, du kan inte gå och ta bort mörkret från rummet. Du tar ljuset och mörkret går ut.Och här vi i Sverige, muslimer vi har två chanser, två chanser som finns inte någon annanstans. Den första chansen att man har fred. Och när du har fred du kan göra massa saker. Du kan utbilda dig. Du kan utveckla dig. Du kan bygga, du kan göra massa saker, när du har fred. Och den andra chansen frihet, så länge du gör inte någon illa, du är fri. Så vi vill att vi använder de här två chanserna som vi har. För att det finns muslimer i andra stads, delar av världen, de har inte de här chanserna. De har inte fred. Dom vill lära sig de vill utveckla, de vill bygga, men de har inte det.

Föreningen har anlitat både Erik som rest till Syrien och Poeten för olika framträdanden. Och en av föreningens mest anlitade föreläsare heter Ahmed Suleman, men kallar sig för Abu Muadh. Han har inte uttryckt sympati för Islamiska Staten, men tidigare hyllat muslimer som gör jihad i Syrien. Och han har glorifierat martyrskap och att dö i strid för sin religion.I det här klippet till exempel uppmanar han människor som har syndat mycket att göra jihad, för att bli martyrer och därigenom bli förlåten av Gud.

Ahmed Suleman: Nu när vi ser till exempel den här människan i Syrien som sitter och begravs levande. Han begravs levande. Och han säger la illallah Allah och sedan han begravs. Har han förlorat? Allahu Akbar , wallahi om vi skulle se vad händer när hans liv går ut? Alla vi skulle önska att vi var i det hålet. Om man skulle se vad betyder martyr(..) Han blir förlåten, vid allt han gjorde vid första bloddroppen som går ut från hans kropp. Det är därför, vid ... jag brukar säga, den som har mycket synder, han ska till jihad. Varför? för han blir första så folk tror åhh!! Vad händer med honom? Men han är förlåten.

I en paus ser jag Ahmed Suleman ochjag vill fråga honom om hans föreläsning om jihad.

Ahmed Suleman: Skriv bara dina frågor så kan vi se, jättebra.
Reporter: Det går inte bra att ställa frågorna här nu?
Ahmed Suleman: Nä, det går inte jag är upptagen, jag har saker att göra.
Reporter: Men om jag ställer tre frågor till dig kan jag inte få göra det?
Ahmed Suleman: Det här inte tid att …

I ett mail kommenterar Ahmed Suleman föreläsningen så här.

“Jag pratar utifrån sympati för en situation som hände i Syrien 2013 där en civil man begravdes levandes av regimen. Jag pratar i detta klipp om statusen att få martyrskap när man tvingas dör på ett sådant sätt. “(...)inte som en uppmaning till att åka och delta i jihad.”

En annan person som anlitats av Sveriges förenade muslimer har varit en populär föreläsare på muslimska konferenser runt om i landet. På en sluten facebookgrupp har han länkat till en film som  hyllar  Usama bin Ladin. När vi nu kontaktar honom säger han att han att han inte längre står för de här åsikterna. Och att han har slutat föreläsa.  Han säger idag att sådana här extrema grupper, med handling och ord, visar att de är långt ifrån islams sanna lära.

Hur ser då Sverige Förenade Muslimer på att föreningen anlitat personer som föreläsare som uttryckt sympatier för extrema grupper. 

Mouad Zamzam: Om vi vet någon som pratar på det här sättet. Det är klart han ska inte sitta i SFM och uppmana ungdomar till att åka till Syrien eller de här andra saker som du pratar om.(..) De här folk som har gjort de här sakerna det är deras initiativ. Vi uppmanar inte någon. Vi, våran princip som vi jobbar med, jag säger till dig, att ta vara på de två chanser som man har här i Sverige. Förstår du? Om någon säger någonting, om man håller med om någonting, det är den här människans egna initiativ, som han tar det.
Reporter: Men jag undrar hur du ser på att de har varit med här i eran förening?
Mouad Zamzam: Om nu, om nu nu framåt, vi ska inte ha de med i vår aktiv, i våra aktiviteter.(..) Eftersom några har åkt. Okej? Så det betyder den här människan innan han har åkt, det har börjat med ideér. Man har börjat att ha idéer och så vidare. Så det finns kvar folk som har idéer, det är säkert, det finns folk som har idéer. Vi vill ta bort de här idéerna på ett sätt att vi ska inte göra med dem så att man drar till. För att vad som gör att den här människan extremist från den här sidan, det är den den som är extremist från den andra sidan. De äter från varandra. (...)Vi vill skydda våra ungdomar. (...) De stora lärda som folk lär sig sin religion från, de här ungdomar tittar upp till, de säger åk inte.

För ca tre år sedan började svenskar åka till Syrien för att strida med Al-Qaidainspirerade grupper. Sedan Islamiska Staten bildades är det också flera som anslutit till dem. 300 svenskar uppskattas ha åkt och den största delen har rest från Göteborg. Några dagar innan kommunen offentliggör att de tillsatt två samordnare som på heltid ska jobba mot våldsbejakande extremism, träffar jag Sven-Johan Dahlstrand igen, han som har fått uppdraget att leda det här arbetet.

Reporter: I höstas så deltog du i en paneldiskussion i Angered, på Blå stället, och vi var också där och lyssnade. Då sa du bland annat att Göteborgs kommun och stad inte ska ta ställning till vilken strid invånarna reser till, och till vilka de ansluter sig till. Kan du förklara det?
Sven-Johan Dahlstrand: Ingången måste vara att vi ska förebygga att göteborgare begår brott. Sen är inte det intressanta var det brottet begås eller i vilken kontext.
Reporter: Men Göteborgs stad tar inte avstånd från Islamiska staten då?
Sven-Johan Dahlstrand: Inte vad jag vet officiellt så, att vi har gjort det.
Reporter: Förstår du att det kan vara jättesvårt för många människor att förstå det?
Sven-Johan Dahlstrand: Absolut. Det förstår jag.
Reporter: Första signalerna kom 2012, 2015 bildar ni ett team.
Sven-Johan Dalhstrand: Jag kan inte svara för det som hände innan jag kom in i bilden, alltså 2014, men det är den tiden det har tagit för att förstå hur vi som kommun ska agera i frågan och vilka insatser vi ska göra.
Reporter: Hur ser ert arbete gällande den här frågan ut i dag?
Sven-Johan Dahlstrand: Nu står vi precis i startgroparna med att tillsätta ett team som ska jobba heltid med den här frågan, alltså två personer. Men givetvis kommer inte de kunna utföra allting, utan det handlar om ordinarie kommunal verksamhet. Men vi ser ju att många tjänstemän som jobbar i kommunen behöver förstå mer av frågan, sätta sig in i frågan och vi måste också hitta ett sätt, hur ska vi jobba förebyggande kring den här frågan. Alltså metodutveckling.

Några dagar innan det här reportage sänds hör ledningen på Social resursförvaltning av sig och skriver i ett mail “Vi i Social resursförvaltning tar självklart tar avstånd från Islamiska Staten och de brott de begår”. Efter ledningens svar hör även Sven-Johan Dahlstrand av sig och säger att det inte är hans uppgift som enskild tjänsteman att ta avstånd från Islamiska Staten för hela stadens räkning.

Reporter: Om man jämför med andra länder i Europa hur man jobbar med den här frågan, hur ställer sig Sverige där?
Peder Hyllengren: Ja Sverige sticker ut på två sätt, dels så har vi en lagstiftning som släpar efter, vi har väldigt små möjligheter att lagföra de här personerna. Men vi har också ett förebyggande arbete som släpar efter, på vissa håll är man i startgroparna, på något håll har man kommit lite längre men på många orter i Sverige så existerar det inte något arbete med att förebygga den här typen av resande eller radikalisering.
Reporter: Vad tänker du om det?
Peder Hyllengren: Man blir lite uppgiven att det ser ut så i Sverige, att det har varit ett sådant sent uppvaknande därför att det har inneburit dels en säkerhetsrisk för Sverige, en fortsatt säkerhetsrisk, men också att vi har personer från Sverige som kan ansluta sig utan vidare till världens värsta terrororganisation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer