Regeringens nya ”satsning” på våtmarker var pengar som redan lovats ut

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Regeringen lovade hundratals miljoner kronor för att återställa utdikade våtmarker och bromsa koldioxidutsläppen. Ett drygt halvår senare presenterade man ytterligare en satsning på 169 miljoner kronor – men i själva verket handlade det om samma pengar som redan lovats ut.

Sverige ligger efter i sitt arbete med att återställa utdikade våtmarker, har Uppdrag granskning kunnat berätta. Så länge markerna är torrlagda läcker koldioxid ut i atmosfären.

Under lång tid har flera regeringar misslyckats med arbetet och stöd som skulle hjälpa våtmarksprojekt har dragits in gång på gång. Både länsstyrelser och våtmarkskonsulter som Uppdrag granskning pratat med säger att ryckigheten i den statliga finansieringen gör att projekt inte blir av.

Klimat

Se reportaget: Klimatbomben – SVT Play

Men det handlar inte bara om stöd som dras in. Regeringen har även lovat samma pengar flera gånger – och kallat det för satsningar.

Nya satsningen från samma budget

När miljösatsningarna i budgeten för 2021 lanseras under hösten 2020 skriver regeringen i ett pressmeddelande:

“Nu föreslår regeringen en satsning på återvätning av våtmarker.”

Budgetanslaget innebär att Naturvårdsverket sammanlagt ska få 775 miljoner för de kommande tre åren: 350 miljoner för i år, 325 miljoner för 2022 och 100 miljoner för 2023. 

Ett drygt halvår senare skickar regeringen ut ytterligare ett pressmeddelande om satsningar på våtmarker. De skriver: 

”Regeringen satsar på återvätning av dikade våtmarker för att bidra till klimatmålen”.

Den här gången är det Skogsstyrelsen som ska få 169 miljoner kronor att dela ut.

”Behöver kommunicera våra satsningar”

Men Uppdrag granskning kan visa att Skogsstyrelsens pengar helt och hållet plockas från Naturvårdverkets budget. Det handlar alltså om samma pengar som kallades för en satsning över ett halvår tidigare. 

Klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) säger att arbetet med utdikade våtmarker täcker stora delar av Sverige med många olika verksamheter och att det är bra att många myndigheter kan bidra.

– Det vi har gjort är att vi har avsatt pengar i budgeten som är beslutade och som nu kommer att kunna göra väldigt stor nytta. Sen är det självklart så att vi också behöver kommunicera våra satsningar. Vi måste visa för markägare, till exempel, och många andra intressenter att här finns det möjligheter att nu göra slag i saken och faktiskt förverkliga sina planer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet