Profilskolans vd i Stockholm, Greger von Sivers. Foto: SVT

Skol-vd:n: ”Man måste skydda de fina eleverna”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Profilskolans vd i Stockholm, Greger von Sivers, säger i en dold inspelning att han vill skydda de ”fina” eleverna på skolan från de stökiga. Han pratar om ruttna äpplen och cancersvulster.

– Jag är på rak svenska förbannad, det här är inte acceptabelt, säger skolminister Jan Björklund (FP).

Under reportaget om det fria skolvalet utger sig en reporter från Uppdrag granskning för att vara en arbetssökande musiklärare på Profilskolan i Stockholm, en skola som redaktionen fått tips om att allt inte står rätt till på. Under anställningsintervjun med skolans rektor Greger von Sivers använder sig reportern därför av dold kamera.

UG – En skola för alla

Efter en stund börjar Greger von Sivers att prata om några tidigare elever som hade ADHD.

– Idag hade jag omedelbart om jag sett de här eleverna: swisch! – särskild grupp, där ska ni vara! De får inte beblanda sig med... man måste skydda de fina eleverna. Och när man får till det, ja då får man en bra skola. Det är som ett ruttet äpple bland andra äpplen, då sprider det sig, säger Greger von Sivers, och fortsätter:

– För det där blir som en cancersvulst. För de här är ju ganska tuffa de här killarna. Dessutom en del av dem är ju riktigt smarta, intelligenta, och då får de, de får lite såna här hangarounds. Och så sprider det sig, det är som att få in ett ruttet äpple i äppelkorgen. Det måste man bara – swisch! Bort med dem direkt.

Vill inte ha ”rap och våldtäkter”

Greger von Sivers pratar också om skolans nya musiklinje, och gör klart att en viss sorts musik vill han inte ha, för det drar till sig fel sorts elever.

– Så jag vill vara på den högtoniga sidan. Inte det här, inte den där jävla skiten som de håller på med, rap och våldtäkter. Man får ju inte säga neger numera, men den här svarta musiken då nej nej... Inte rap och death metal och allt vad det heter, den där äckliga destruktiva musiken, den vill jag ju inte ha i skolan. Då får vi problem och då får vi de här med kepsarna bak och fram och som ska rappa. Nej då kan de hålla på och rappa borta i Tensta och elda upp bilar där istället för här, tycker jag. Fast det här har du aldrig hört mig säga men det är vad jag tycker, säger Greger von Sivers på den dolda inspelningen.

Björklund: Att välja bort är olagligt

I anställningsintervjun berättar Greger von Sivers också att han vet hur man gör för att slippa elever som man inte vill ha på sin skola.

– Man säger ”vi har ingen plats”, och då brukar föräldrarna nöja sig med det.

Skolminister Jan Björklund (FP) reagerar starkt på programmet. Han säger att det inte är godtagbart att rektorer och skolor visar upp en attityd där de vill välja elever.

– Jag är besviken och upprörd, säger han.

Skollagen är glasklar, enligt ministern. Om skolorna väljer bort enskilda elever, är det olagligt. Det finns inga systemfel som gör att det kan ske, anser Björklund.

– Men jag tror att man måste förstå att för alla skolor, både kommunala och fristående, är det lättare att ta hand om studiemotiverade elever. Det kräver mer insatser att ta hand om elever med sociala problem och studiesvårigheter, säger han.

Avgår och säljer skolan

När Uppdrag gransknings programledare Janne Josefsson senare konfronterar Greger von Sivers med uppgifterna om vad han har sagt vill han först inte kännas vid det. Men efter att ha tagit del av de dolda inspelningarna säger han att han uttryckt sig mycket dåligt.

– Det är ju så att om du får in elever som har ordningsproblem så tenderar det att sprida sig och lärarna har jättesvårt att hantera det, så är det.

Du berättar också att friskolor får egentligen inte sortera bort barn, men man kan säga till föräldrarna att det är fullt, och då brukar föräldrarna nöja sig med det?

– Har jag sagt det? Ja, det har aldrig hänt.

Man får inte, men man kan göra så som du säger?

– Man skulle kunna göra det, vi har aldrig gjort det, säger Greger von Sivers.

Direkt efter intervjun avgår Greger von Sivers och säljer sin friskola. Han säger att han lämnar friskolevärlden för gott.

Kommer att granskas

Skolinspektionen kommer att granska de skolor som i programmet utpekas för att göra fel, enligt Ann-Marie Begler, myndighetens generaldirektör.

– Dyker det upp något sådant här kan vi alltid göra en tillsyn. Vi kommer att kontakta dem för att få en bild av hur de arbetar, säger hon till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – En skola för alla

Mer i ämnet