Reportage om Leksands kommun fällt av granskningsnämnden

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Granskningsnämnden för radio och tv har fällt Uppdrag granskning om Leksands kommuns stöd till ishockeyföreningen Leksands IF. Programmet stred enligt nämnden mot kravet på saklighet. Detta är Myndigheten för radio och tv:s pressmeddelande och Granskningnämndens bedömning.

I programmet uppmärksammades en affär där Leksands kommun hade sålt två ishallar till Leksands IF:s fastighetsbolag för en krona och via avtal fått ett antal aktier i Leksands IF:s fastighetsbolag. Aktierna togs också upp i samband med redogörelsen för en campingaffär. I programmet sades att värdet på aktierna bedömdes vara 39 miljoner kronor. Enligt nämnden var beskrivningen av värdet på aktierna så bristfällig att programmet i detta avseende stred mot kravet på saklighet.

Nämnden ansåg vidare att det inte visats tillräcklig grund för uppgiften i programmet att kommunens stöd till Leksands IF medfört en kostnad för kommuninvånarna på 120 miljoner kronor. Nämnden ansåg därför att programmet även i detta avseende stred mot kravet på saklighet (beslut 13/00588).

GRANSKNINGSNÄMNDENS BEDÖMNING

Enligt granskningsnämndens mening ligger det väl i linje med SVT:s uppdrag att sända ett program som kritiskt granskar en kommuns förehavanden. Det förhållandet att programmet hade en kritisk infallsvinkel medför därför inte i sig att det strider mot kravet på opartiskhet. Kritiken mot programmet som gäller bland annat beskrivningen av hur långt kommunen och tjänstemännen var beredda att gå för att stödja sitt hockeylag och om detta stöd skedde på bekostnad av elever och förskolebarn, medför därmed enligt nämndens mening inte att programmet strider mot kravet på opartiskhet.

Värdet på aktierna

Av handlingarna i ärendet framgår att de två ishallarna tillfördes LIFFAB som en apportegendom till ett värde av 39 miljoner kronor. I ersättning för dessa ishallar fick Leksands kommun aktier som motsvarade nio procent av aktie-kapitalet i LIFFAB och som kommunen värderade till 9 900 kronor. SVT har uppgett att redaktionen gjorde bedömningen att värdet på kommunens aktier motsvarade värdet på de två ishallarna. I programmet framställdes det dock enligt nämndens mening som att det var kommunen som hade värderat aktierna till 39 miljoner kronor. Det framstod också som att LIF i samband med campingaffären betalade enbart 9 900 kronor för aktier som var värda 39 miljoner kronor. Även om det framkom i slutet av programmet att Leksands kommun inte ansåg att aktierna i LIFFAB var värda 39 miljoner kronor var beskrivningen i programmet av värdet av aktierna så bristfällig att programmet i detta avseende strider mot kravet på saklighet.

De 120 miljonerna

I den grafik som visades i programmet gavs den felaktiga bilden att kommunen skänkte 120 miljoner kronor till LIF. Mot bakgrund av det förtydligande som sändes i Uppdrag granskning den 20 mars 2013, där det framgick att pengarna inte gick till LIF, anser nämnden att den aktuella grafiken i sig inte medför att programmet strider mot kravet på saklighet.

I programmet påstods emellertid att kommunens kostnader för att stödja LIF, i samband med försäljningen av två ishallar och andra beslut om byggen och bidrag, uppgick till över 120 miljoner kronor. Av handlingarna framgår att delar av beloppet utgörs av flera infrastruktursatsningar som kommunen har gjort i mark och anläggningar som kommunen äger. Enligt nämndens mening har SVT inte visat tillräcklig grund för uppgifterna i programmet att kommunens stöd till LIF, genom bland annat försäljning av ishallarna och bygget av LIF:s arena, medförde en kostnad för kommuninvånarna på 120 miljoner kronor. Nämnden anser därför att programmet i denna del strider mot kravet på saklighet.

Stämpelskatten

Enligt nämndens mening var reporterns påstående att kommunen hjälpt LIF att komma undan med stämpelskatt till staten en väl förenklad beskrivning av de faktiska omständigheterna. Mot bakgrund av att fastighetsregleringen gjordes efter det att kommunen beslutat att sälja campingen till LIF får LIF enligt nämndens mening indirekt anses ha dragit fördel av denna transaktion. Nämnden anser därför att den beskrivning som gavs av den aktuella affären i programmet inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Vad anmälarna i övrigt anfört medför enligt nämnden inte heller att programmet strider mot kraven på opartiskhet och saklighet i SVT:s sändningstillstånd.

Detta beslut har fattats av Henrik Jermsten, K-G Bergström (skiljaktig), Maria Edström, Leif Hedman, Jan Holmberg, Kristina Ståhl och Pia Kronqvist efter föredragning av Tarek Touma.

På granskningsnämndens vägnar

Henrik Jermsten

Tarek Touma

Skiljaktig mening

Ledamoten K-G Bergström var skiljaktig och anförde följande.

Programmet innehöll några felaktiga uppgifter. För det förtjänar Uppdrag granskning kritik men felaktigheterna var inte så allvarliga att de föranleder fällning av en i övrigt ambitiös och relevant granskning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.