Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
“Alex” arbetar som sjuksköterska – men har inte gått utbildningen

Rumänien granskar över 100 vårdskolor – efter avslöjandet om falska sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING · Uppdrag granskning avslöjade att falska sjuksköterskor från Rumänien bluffat sig till legitimationer och jobbar inom svensk sjukvård. Nu ska alla vårdskolor granskas, på uppdrag av den rumänska regeringen.
– Vi ska kontrollera allt som finns att kontrollera, säger utbildningsminister Ecaterina Andronescu.

Skolorna, godkända av rumänska staten, har själva möjliggjort bluff-upplägget. Det går ut på att personer har betalat för en plats, skrivits in, fått betyg och examensbevis – men inte läst utbildningen.

Personerna har på det viset fått sjuksköterskelegitimation i Rumänien. Och därifrån är steget inte långt till en svensk legitimation, på grund av EU:s lagar och regler.

Regeringen agerar

Avslöjandet om de falska sjuksköterskorna har fått stor uppmärksamhet i Rumänien. Regeringen har nu beslutat att göra en unik genomlysning av samtliga eftergymnasiala vårdskolor i hela landet. Det handlar om över 100 skolor som utbildar sjuksköterskor. 

– Vi är väldigt bestämda. Skolor som vi hittar brister hos kommer vi att stänga, säger Ecaterina Andronescu, utbildningsminister i Rumänien. 

Socialstyrelsen i Sverige har inte kunnat upptäcka bedrägeriet eftersom dokumenten som legitimationsansökningarna bygger på är ”äkta” – de kommer från skolor som intygar att eleverna studerat där. Men myndigheten utreder nu om, och hur, fusket ska kunna stoppas. 

Falska sjuksköterskor avslöjades

När Uppdrag granskning konfronterade de falska sjuksköterskorna erkände flera av dem att de inte gått utbildningen. En av dem, ”Alex”, jobbade på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Under två av de tre år som “Alex” enligt sitt examensbevis studerade till sjuksköterska i Rumänien, arbetade han som lastbilschaufför i Sverige. Samtidigt läste han svenska för invandrare.

Om Socialstyrelsen hade känt till det du berättar – att du inte var på skolan, att du var här – då hade du inte fått legitimationen. 

– Nej, jag vet det.

Avslutat sin utredning

Efter att reportaget publicerats kontaktade flera av “Alex” kollegor Uppdrag granskning och berättade att han hade allvarliga kunskapsbrister. Han visste inte hur man tog ett blodtryck eller vad det smärtstillande läkemedlet Alvedon var när han anställdes, enligt kollegorna. 

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, inledde en tillsyn av “Alex”. Den har nu avslutats eftersom han gör ett tillfredställande arbete, enligt vårdenhetschefen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Flera av de andra sjuksköterskorna som Uppdrag granskning avslöjat utreds av IVO.

Reportaget Sjuksköterskebluffen sändes i SVT1 onsdagen den 14 november och finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjuksköterskebluffen

Mer i ämnet