När Uppdrag gransknings reporter under ett fiktivt namn publicerar en bild på sällsynta ägg i en Facebook-grupp möts inlägget av starka reaktioner och hot om polisanmälan – men snart får han också kontakt med samlarna. Foto: SVT

Så fick Uppdrag granskning kontakt med äggsamlarna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Med hjälp av en påhittad historia, en fiktiv identitet och bilder på sällsynta ägg undersökte Uppdrag granskning marknaden för illegala fågelägg. Upplägget möttes av starka reaktioner och hot om polisanmälan, men också av intresserade äggsamlare.

På Naturhistoriska museet i Göteborg finns stora äggsamlingar som donerats till museet under årens lopp. Många av äggen är mycket gamla och tagna under en tid då äggsamlandet var tillåtet i Sverige. Här finns bland annat ägg från den sällsynta rovfågeln jaktfalk. Eftersom ägg från just ovanliga och sällsynta fåglar är intressanta för äggsamlare fungerar jaktfalksägg bra som lockbete för att undersöka intresset bland samlarna som inte kan vara öppna med sin hobby.

SVT PLAY: Se hela granskningen här

Äggtjuvarna

Jaktfalken lägger vanligast mellan tre och fyra ägg per kull. Men för att försäkra oss om att fånga intresset från äggsamlare lägger vi till ett extra ägg från en annan kull och skapar på så sätt en alldeles unik jaktfalkskull med fem ägg.

Förbjudet att köpa, sälja eller byta ägg

Uppdrag gransknings reporter skapar en fiktiv person i sociala medier och publicerar bilder av de fem äggen på ett av många forum för fågelintresserade personer. Att köpa, sälja eller byta ägg med andra är förbjudet. Vi kan därför inte uttryckligen fråga om någon är intresserad av att köpa äggen. Det skulle bryta mot lagen. Men genom att hitta på en historia där vi påstår att vi ärvt kullen från en närstående släkting, och att vi nu vill veta vad det är för ägg, undviker vi att saluföra den olagliga varan.

Det dröjer inte länge innan kullen identifieras som ägg från just den sällsynta och sårbara svenska jaktfalken, vilket får forumets medlemmar att reagera.

”Försöker du sälja eller lämna dem till privat äggsamlare gör du dig skyldig till brott.”

”Jag har sparat denna konversationen för eventuell polisanmälan.”

SE MER: Här ringmärker ornitologerna den nykläckta havsörnsungen

Nätverk av äggsamlare från världen över

Via kommentarer på sociala medier uppmanas Uppdrag gransknings reporter att lämna in äggen till polisen för att inte själv polisanmälas. Men utanför landets gränser är tonen en annan.

Det finns nätverk av äggsamlare över hela världen där man säljer, köper och byter ägg med varandra. I samband med husrannsakningar hos äggsamlare i Storbritannien 2009 såg Interpol hur ägg har gått mellan ägare från bland annat Skottland, USA, Sydafrika, Australien, Finland och Sverige.

LÄS MER: Ornitolog: Det är en häxjakt på äggsamlare

Med hjälp av upplägget med den unika jaktfalkskullen tar Uppdrag granskning kontakt med personer inom nätverket. En sydafrikan är själv inte intresserad, men lovar att skicka bilderna på äggen till andra äggsamlare han känner. En kvinna från USA känner sig lockad att ha kullen i sin samling men tycker att risken att åka fast är för stor. En man från Frankrike blir intresserad av äggen.

– Jag är inte säker på om det är ett sätt att tjäna pengar, men det är ett sätt att få iväg dem från ditt hem, för du kan få problem med polisen i ditt land genom att äga dem. Jag ska eventuellt komma till Sverige i juni. Vi skulle kunna träffas, säger han.

”De ser väldigt bra ut. Det är bra ägg”

På Island hittar vi en samlare som saknar jaktfalksägg i sin samling.

– Vad tänker du dig för pris?

Det är svårt för mig att säga. Tror du att de är värdefulla?

– Ja, de ser väldigt bra ut. Det är bra ägg. Och hur kan vi få dem hit till Island?

LÄS MER: Forskare: Små hotade fågelarter kan försvinna

Vi får kontakt med en svensk samlare i nätverket. Han säger att han har haft en samling på mellan 8 000 och 10 000 ägg, men att han sålt den för 200 000 kronor. Nu vill han börja samla igen.

 – Ja, de är ju ganska bra. Vildfångad jaktfalk, det är det ingen som tar längre, säger han.

Mannen är medveten om att det är olagligt att handla med äggen.

– Ja, de får man inte sälja. Men jag kan ju vara intresserad i alla fall. Det beror på hur mycket du vill ha för dem?

Vad kan det vara för värde på en sådan här kull?

– Den kan vara värd hur mycket som helst. Men inte för min del. Jag kan tänka mig att betala 2 000. Det är max för min del.

Mannen återkommer efter några dagar och säger att han ångrat sig och inte längre vill köpa äggen, men att han lämnar över våra kontaktuppgifter till mannen som köpte hans samling.

LÄS MER: Äggtjuvar plundrar sällsynta fåglars bon – och bryter mot lagen

Villkorligt fängelse och två miljoner i skadestånd

I Finland finns en man som ingått i nätverket av äggsamlare. Han har tidigare dömts till villkorligt fängelse och skadestånd på över två miljoner kronor för sitt äggsamlande. Uppdrag granskning tar inledningsvis kontakt med mannen öppet för att fråga om han vill ställa upp på en intervju. Han säger att han inte vill medverka i programmet och att han slutat samla på ägg.

Men via den svenska äggsamlaren i nätverket får han kännedom om våra fem jaktfalksägg. Det är nämligen han som köpt den svenske mannens samling för 200 000 kronor, och nu kan han inte låta bli att kontakta den fiktiva person som vi skapat. När han inser att det är Uppdrag gransknings reporter han ringer till, avbryter han snabbt samtalet.

Över mejl meddelar han senare att han aldrig varit intresserad av att köpa äggen. Han säger att han ringde för att undersöka om det verkligen fanns en jaktfalkskull på fem ägg för att i så fall uppmana oss att lämna in den till ett museum. Uppgiften att han köpt en ny samling kommenterar han inte.

Uppdrag gransknings reportage Äggtjuvarna sänds onsdag den 13 september klockan 20:00 i SVT1 och SVT Play.

Texten har uppdaterats efter att vi av en läsare uppmärksammats på ett sakfel. I Finland dömdes en man till villkorligt fängelse och skadestånd på över två miljoner kronor för sitt äggsamlande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggtjuvarna

Mer i ämnet