Barents Center skulle ligga precis vid gränsen mellan Finland och Sverige. Foto: SVT

Så förblev miljardprojektet i Haparanda en gigantisk grop

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Miljardprojektet Barents Center skulle bygga ihop Sverige och Finland vid riksgränsen – och ge kommunen hundratals nya jobb. Men trots löften och storslagna planer återstår i dag inget mer än en gigantisk grop på platsen där byggnaden skulle stå. Här är tillbakablick på vad som hänt sedan en entreprenör plötsligt fick upp ögonen för Haparanda.

2009/2010: Planer presenteras

I samband med kvalet till Allsvenskan får entreprenören och hockeyfantasten Mikael Fahlander upp ögonen för Haparanda under våren 2009. 

Mikael Fahlander presenterar sina första planer för ett gränslöst landmärke för dåvarande kommunalrådet Sven-Erik Bucht (S). Projektet, som till en början får namnet Kristallen, innehåller också en gymnasieskola och en multiarena.  

För att projektet ska bli verklighet kräver Mikael Fahlander att kommunen skriver långa hyresavtal för skolan och arenan. Men om kommunen ska hyra lokaler som ännu inte är byggda, måste det först göras en regelrätt upphandling.

Mikael Fahlander. Foto: Kicki Nilsson/Nerikes Allehanda

2011: Upphandlingen

En oenig kommunstyrelse med kommunalrådet Gunnel Simu (S) i spetsen tar beslut om att genomföra upphandlingen av hyresavtalen. Hela oppositionen röstar nej. Året därpå skickas upphandlingsunderlaget ut.

Men istället för en traditionell upphandling med hemliga anbud väljer Haparanda en ny upphandlingsform som kallas konkurrenspräglad dialog – där kommunen i en dialog med anbudsgivarna kommer fram till hur projektet ska se ut. Kommunen tillsätter en arbetsgrupp som internt går under namnet Hemliga gruppen.

Förstasidan med Mikael Fahlander och Gunnel Simu (S). Foto: Haparandabladet/SVT

2012: Barents Center

I slutet av 2012 har Mikael Fahlanders förslag utvecklats till Barents Center – en världsunik byggnad med Europas modernaste skola, multiarena, biograf, hotell, spa och en stor galleria för ett 50-tal butiker.

2013: Avtal med Fahlanders bolag

I konkurrens med Peab blir det slutligen Mikael Fahlanders bolag Avalanche Capital som kommunen skriver avtal med, sommaren 2013. Kommunen förbinder sig att betala 17 miljoner kronor per år i 25 år för hyran av skolan och multiarenan. Senast 1 januari 2020 måste byggnaden stå klar, annars faller avtalen.

När de kommunala kontrakten är i hamn växer sig projektet ännu större – innan det ens har börjat byggas. Nu ska det innehålla ett 20 våningar högt hotell med spa på taket, en bio med världens största duk. Gallerian utökas till 70 butiker.

Barents Center skulle binda samman Sverige och Finland. Foto: Concent

2014: Största projektet i Haparanda någonsin

Avalanche Capital köper marken där Barents Center var tänkt att byggas av kommunen för 48 miljoner kronor. Bygglovet beviljas på bara tre veckor för det som beskrivs som det största byggprojektet i Haparanda någonsin. I december tas ett symboliskt första spadtag.

Entreprenör Mikael Fahlander och dåvarande kommunalråd Gunnel Simu med varsin spade år 2014. Foto: SVT

2015: Ett bygglov beviljas

I början av 2015 får kommunen det överraskande beskedet att fastighetsutvecklingsbolaget Concent, där familjen Fahlander är huvudägare, tagit över projektet. Concent tecknar ett totalentreprenadavtal med finska Lehto Bygg och byggkostnaden beräknas till knappt en miljard svenska kronor. Kommunen beviljar bygglov.

2016: Kritiken växer

Nu inleds en lång väntan på att bygget ska komma igång, Barents Center blir en stående punkt på kommunfullmäktiges möten. Samtidigt växer kritiken mot projektet och vintern 2016 kommer Mikael Fahlander själv till Haparanda för att svara på politikernas frågor. Han lovar byggstart för projektet före sommaren.

Samma år tas det upp ett obligationslån på 200 miljoner kronor, dels för att refinansiera tidigare lån, men också för att påbörja bygget av Barents Center.

I slutet av 2016 kommer nyheten att ett finskt konsortium, BC Investment köper projektet, men köpet blir aldrig av eftersom finansieringen inte kan säkras.

Projektet Barents Center skulle även innehålla en gymnasieskola. Foto: Concent

2017/2018: Avtalet sägs upp

I början av året säljer Mikael Fahlander samtliga sina aktier i krisdrabbade Concent. Björn Sahlström tillträder som vd. Den nya ledningen för Concent försöker krympa ner projektet, men får inte gehör hos kommunen. Till slut ger Concent upp och Haparanda kommun säger upp avtalet om Barents Center.

Kort därefter tar fordringsägarna till Concent, som lånat ut 200 miljoner kronor i samband med obligationslånet, över tomten till det som var tänkt skulle bli Barents Center.

Under sommaren försätts bolaget Avalanche Capital i konkurs.

I valet 2018 förlorar socialdemokraterna makten efter att ha styrt Haparanda i 46 år. Haveriet med Barents Center pekas ut som en av de viktigaste anledningarna till valförlusten.

Björn Sahlström är ny vd för Concent. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna: Haparanda

Mer i ämnet