Mannen som hotade bland andra Rossana Dinamarca fastnade på bensinstationens övervakningsbilder. Foto: Polisens förundersökning

Så lyckades polisen spåra hoten

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En man med 15 anonyma kontantkort hotade och sextrakasserade tio politiker, varav fyra riksdagsledamöter. Men mannen gjorde ett misstag, som gjorde att polisen kom honom på spåren.

– Det här var på påsken. Jag var hemma hos en av mina systrar. Våra barn stod ute i trädgården och hoppade studsmatta. Det var jättefint. Min syster är väldigt traditionell av sig så det är alltid elvakaffe. Vi höll på att duka fram det. Och så plingade det till i min telefon, säger Rossana Dinamarca, riksdagsledamot för vänsterpartiet.

Hon får ett meddelande som lyder ”Jag skulle gärna knulla dig stenhårt bakifrån både i din härliga fitta och i köttrosen”.

UG – De hotade

– Det blir ju en enorm kontrast till det man befinner sig i just då när allt är soligt, fint, vackert och så kommer den här skiten rakt i mitt ansikte, säger hon.

Rossana Dinamarca börjar få de anonyma sms:en under våren 2014. Och det visar sig snart att andra politiker har fått liknande meddelanden med ett grovt sexuellt innehåll.

Ärende för Säkerhetspolisen

Meddelandena kommer från många olika nummer. Eftersom några av personerna som får dem står under Säkerhetspolisens beskydd blir det så småningom ett ärende för Säpo.

– Men alla de här numren var oregistrerade kontantkort. De gick inte att spåra i våra register, säger Eva Marie Häggkvist.

Alla mobiltelefoner har dock ett så kallat IMEI-nummer, mobiltelefonens så kallade identitet. Säkerhetspolisen frågar därför mobiloperatörerna om de kan koppla något av numren till en särskild telefon.

– Och man fick napp från en operatör som talade om att man visste att det här kontantskortstelefonnumret hade suttit i en telefon. En samsung E-1200, säger Eva Marie Häggkvist.

Ett avgörande misstag

Sammanlagt hittar operatörerna femton telefonnummer som kan kopplas till en och samma Samsung-mobil. Det stora problemet för polisen är att kunna bevisa vem som använder just den här mobilen. Men mannen som skickar sms:en begår ett avgörande misstag. Han laddar mobilens kontantkort på en bensinstation som är utrustad med övervakningskamera.

– Det första telefonnumret var påladdat med en voucher som var inhandlad på ett speciellt ställe, under en speciell dag. De hade bara sålt en voucher den dagen. Man kunde också med hjälp av övervakningskamera på det här stället se vem som betalt vid just den tidpunkten. Så man fick en bild på personen, säger åklagare Eva Marie Häggkvist.

Mannen är i 35-årsåldern och arbetslös. Han är tidigare dömd för olaga hot och hets mot folkgrupp efter att skickat hotfulla mejl till CSN. Han verkar även samla på knivar. Vid husrannsakan har mannen fickknivar i byxfickorna och ett 20-tal knivar i en väska.

– Det var egentligen först när åtal väcktes, typ ett halvår efter att jag hade blivit förhörd första gången, som jag kände att nu är det på riktigt. Det här händer faktiskt på riktigt, säger Rossana Dinamarca.

Enligt förhör är mannen ofta ute på nätet, han besöker bland annat den nationalsocialistiska hemsidan Nordfront och i hans bil hittar polisen en bunt klistermärken med texten ”patriot”.

Har varit aktiv i sociala medier

När Uppdrag granskning undersöker mannens internetvanor och dolda konton syns spår. Han har varit aktiv på Twitter, Instagram och Facebook. Han har kommenterat i det nynazistiska Svenskarnas partis nätforum, som numera är nedlagt, och i flera av de hotfulla sms:en skriver han att avsändaren är en sverigedemokrat.

Den åtalade mannen har trakasserat politiker från socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Men det är inte bara riksdagsledamöter som fått hans hotfulla sex-sms. Även flera kommunpolitiker har utsatts.

En av dem är Jeannette Escanilla, politisk sekreterare för vänsterpartiet i Uppsala. När hon fick hoten var hon distriktsordförande för vänsterpartiet i Uppsala län. I åklagarens utfrågning under rättegången berättar hon hur hoten har påverkat henne.

– Jag går omkring med överfallslarm och träffar inte så mycket folk, försöker få tillbaka den styrkan jag har haft. Jag har varit en stark kvinna och det är det jag kämpar med i dag att kunna få tillbaka det styrkan, säger hon.

Mannes döms till tre månaders fängelse och skadestånd för sexuellt ofredande, en dom som har överklagats.

Den dömde kommenterar

Claes Borgström, målsägandebiträde, ser allvarligt på att de utsatta är politiker.

– Man talar ofta om ett angrepp på demokratin och angrepp på de demokratiska värdena. Ibland blir det lite för mycket. Men det här är det. Det är ingen tvekan om det. Här angriper man människor för deras politiska verksamhet, säger han.

Uppdrag granskning tar kontakt med den dömde mannen som går med på att svara på våra frågor.

I några av sms:en har du skrivit hälsningar från en sverigedemokrat. Var står du politisk idag tycker du själv?

– Jag står ingenstans, jag tyckte om Sverigedemokraterna innan men jag vet inte, de är inte bättre än de andra kan jag tycka.

Du hörde under rättegången av Rossana Dinamarca att hon var fruktansvärt ledsen för de sms:en som hon hade fått av dig?

– Ja, hon påstår det men... jag är tveksam. Det var mycket spel för gallerierna därinne. Hon var ju inte precis ledsen när de gick ut ifrån rättegången. Ibland skulle man kunna tro att hon tigger om att få sånt här. Alltså jag har sett på Facebook, bland annat i går eller förrgår. Jag hittade en tråd på Facebook om Rossana Dinamarca. Där hade folk skrivit värre saker om henne än vad jag hade skickat som sms.

Vad stod det då?

– Nej, jag kommer inte håg. Men jag kan säga så mycket som så att det är ingenting hon hade velat läsa. Om man säger så.

Vad tänker du om det?

– Jag bryr mig inte. Var och en får lov att skriva vad man vill.

Hur mycket har du sett av det där?

– Det har väl förekommit mordhot och det ena och det andra på Facebook. Och det har inte gjorts någonting åt det. Så alltså, det är inte alltid man menar vad man skriver... Alltså det är ju liksom bara stundens ingivelse, det är ingenting man går och funderar över.

Rossana Dinamarca säger att hon som politiker har fått leva med hot hela sitt vuxna liv. Och hon säger att mängden hot och hat har ökat det senaste året.

Har det hänt att du bara känt att nej jag orkar inte längre?

– Ja, i vissa stunder har jag nog tänkt den tanken. Men lika snabbt som den tanken har kommit så har jag nog också avfärdat den på samma sätt som när jag börjar fundera över att jag kanske inte ska vara med i den där debatten, jag kanske inte ska skriva den där artikeln, jag kanske inte ska skriva den där statusen, eller det där tweeten. Men sen händer det saker i världen eller i samhället och jag kommer på varför jag också är politiskt engagerad. Därför att jag vill förändra saker och ting och det finns det inte en jävel som kommer stoppa mig eller tysta mig för det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – De hotade

Mer i ämnet