Foto: Linda Haglund/SVT

Så skickar du oss krypterade mejl

UPPDRAG GRANSKNING · På Uppdrag granskning använder vi PGP för att skydda filer och mejl med känsligt innehåll. Vill du skicka krypterad information – följ de här råden.

Via webmail

Mailvelope heter en PGP-lösning som fungerar tillsammans med de flesta webmaillösningar, som till exempel Gmail. Har du ingen webmail så registrera en ny på till exempel Gmail och ladda ner pluginen Mailvelope till din webbläsare. 

Följ instruktionerna vid installationen och importera Uppdrag gransknings PGP-nyckel som du hittar här

Vill du att vi skall kunna svara dig krypterat för fortsatt konversation så måste du skapa en egen PGP-nyckel (i till exempel Mailvelope) och skicka din publika nyckel till oss. 

Maila tipset och, om du vill, dina kontaktuppgifter och publika PGP-nyckel till granskning@svt.se med hjälp av Mailvelope och din webmail. 

Med e-postprogram 

Vill du kunna kryptera i ditt eget e-postprogram på datorn kan du hitta instruktioner för lämplig plugin för olika program på securityinabox.org eller eff.org. 

Det finns flera lösningar beroende på vilket e-postprogram man använder. Grunden är att man behöver krypteringsprogrammet PGP som heter GnuPG i sin open-sourceversion (öppen källkod). Programmet finns på flera ställen, till exempel här, men det enklaste är att använda PGP inkluderat i en plug-in till det e-postprogam du använder. 

En enkel lösning i några få steg är: 

Uppdrag gransknings PGP-nyckel hittar du här

Fingeravtrycket för Uppdrag gransknings nyckel: 

AE7F 7530 41B1 D2AE 246A 
2CCB 2BFF 501F C004 765C 

Den krypterade informationen kan läsas av alla redaktörer på Uppdrag gransknings redaktion. Frågor kan du skicka till: henrik.bergsten@svt.se eller fredrik.laurin@svt.se

http://pgp.mit.edu/pks/lookup?search=henrik.bergsten%40svt.se&op=index 

http://pgp.mit.edu/pks/lookup?search=fl%40trojkan.se&op=index// 

Kom ihåg att din mejladress och ämnesrad inte krypteras. Därför är det viktigt att följa våra råd om att inte använda arbetsgivarens telefon eller mejl om ditt ärende är känsligt. 

Vill du dölja varifrån du mejlar så använd Tor. Och vill du höja säkerheten ännu mer kan du använda Tails, en tillfällig dator på en USB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer