Personalen på LVM-hem beslagtar stora mängder droger. Bilder från beslagen visar gömmor bakom märket på ett par jeans, i sulan på en sko och mellan knapparna i en bankdosa. Öppna bildspelet för att se fler exempel. Foto: Statens institutionsstyrelse, SisVisa alla (10)
Visa alla (10)

Så smugglas drogerna in på avdelningarna – se bilderna från beslagen

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · På hem för tvångsvårdade missbrukare smugglas droger in i kuvert, skor och snusdosor. Bilderna vittnar om gömmor i godisförpackningar, på baksidan av ett frimärke och i sömmen på ett par jeans.

– Man skickar in i prylar och om någon till exempel skickar en bok så lägger man i den. Det finns sätt, säger Pernilla som är en tidigare klient på ett LVM-hem. 

Hon vårdas för drogberoende och har idag hittat en behandling som hon tycker fungerar. Men på LVM-hemmet fanns det många distraktioner, säger hon. Det smugglades in narkotika. 

– En tjej hade diabetes och åkte till sjukhuset rätt ofta. Där fick hon tag på grejer som hon sen hade med sig. 

Pernilla säger att hon lyckades hålla sig borta från drogerna på LVM-hemmet. Men under sin tid på avdelningen såg hon både tabletter, hasch och heroin komma in innanför dörrarna. 

”Vi lovar en drogfri miljö”

Meningen med LVM, lagen om vård av missbrukare i vissa fall, är att med tvångsvård bryta livshotande missbruk. Ändå vittnar både personal och klienter om mängder av droger inne på institutionerna.

Bilder från de dokumenterade beslagen visar påhittiga gömmor i skor, jeans och godisaskar. I en obruten förpackning för ett par hörlurar hittade personalen små knyten inlindade i plast. Och i botten på en hårborste fann man två stycken fentanylplåster. 

I ungefär en tredjedel av de 280 fall av droger som dokumenterats på avdelningarna från 2017 till maj 2018 har drogerna hittats innan de nått klienterna. Men majoriteten av drogbeslagen har gjorts inne hos de intagna. 

– Det kommer in väldigt mycket droger på våra institutioner idag. Vi lovar klienterna att de ska få en drogfri miljö för att bli av med sitt missbruk, men jag tycker inte riktigt att vi klarar av att göra det, säger Mikael Bergkvist som är ordförande för Service- och kommunikationsfacket, Seko Sis. 

Uppdrag gransknings reportage Drogerna på insidan är en SVT Play-unik serie i tre delar. Programmet handlar om statens hem för tvångsvård av missbrukare – men det är ingen drogfri miljö som väntar. Se alla tre delar av Drogerna på insidan på SVT Play.

Fakta: Vad är ett LVM-hem?

Visa

Med hjälp av LVM, lagen om vård av missbrukare i vissa fall, kan man tvångsvårda personer som riskerar att dö om ingen ingriper.

Det finns elva LVM-hem i Sverige, där runt 1 000 personer om året får tvångsvård mot sitt missbruk.

Det är socialtjänsten som utreder om en person behöver en plats, och sedan avgörs frågan i domstol.

Hemmen drivs av Sis, Statens institutionsstyrelse. 

En LVM-placering kostar 4 400 skattekronor per dygn, per person.

Under en placering ska man få hjälp att avbryta ett livshotande missbruk och bli motiverad till frivillig behandling.

En LVM-placering varar upp till sex månader. Uppdraget är att ge klienterna bättre förutsättningar för att fungera socialt, utan missbruk och kriminalitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Drogerna på insidan

Mer i ämnet