Saabs utreds för ekobrott. Foto: svt

Ekobrottsmyndigheten utreder Saab

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning kan avslöja att polisen, ända sedan konkursen i december 2011, utrett Saab för misstänkta ekobrott. Polisen vill inte säga vad misstankarna gäller, men bekräftar att en utredning pågår.

Den 19 december 2011 gick Saab, efter några ytterst turbulenta år, i konkurs. Victor Muller lyckades inte ro projektet iland.

Uppdrag granskning har tagit del av den förvaltarberättelse som konkursförvaltarna kommer att presentera på fredag. I den rapporten påpekar konkursförvaltarna en rad mäkligheter, som man vill fortsätta att utreda. Det handlar om bokföringen och märkliga transaktioner där stora belopp förts över mellan olika bolag i Sverige, England och Holland.

UG – saab

Konkursförvaltarna skriver i sin utredning att Saabs bokföring har varit svåröverskådlig och bristfällig. Företaget har haft sidoordnade system där redovisningen inte varit fullständig.

Men framför allt finns en mängd transaktioner och betalningar som konkursförvaltarna vill fortsätta att utreda.

Det handlar om betalningar och lån på många miljoner mellan Saabbolag och Victor Mullers bolag Spyker. Det finns även oklarheter som gäller kinesiska företaget Youngmans investeringar i Saabs teknologi, där delar av köpeskillingen inte betalades till Saab utan hamnade som lån i bland annat Spyker.

Olof Sahlgren, åklagare på Ekobrottsmyndigheten vill inte kommentera polisens utredning men bekräftar att det pågår en utredning mot Saab angående skattebrott, han vill inte heller kommentera om några personer delgivits misstanke om brott.

Text: Magnus Svenungsson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – saab

Mer i ämnet