Se bilderna från härbärget där Marika hamnade – avföring i korridoren

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När psykiskt sjuka Marika Sellgren vräks för tredje gången blir hon hemlös. Ansökan om ett stödboende avslås av socialtjänsten, och istället får hon plats på ett drogtolerant härbärge, dit polisen gjort 23 utryckningar på knappt fem månader.

58-åriga Marika Sellgren är ingen missbrukare. I hela sitt vuxna liv har hon levt med psykiatriska diagnoser och i socialtjänstens utredningar står det om psykoser som kommer i skov – om ångest och depression.

Ändå hamnar hon på Rysseviken – ett drogtolerant härbärge utanför Stockholm där missbrukare inte behöver sluta med sina droger. Uppdrag granskning är med när hon flyttar in. Hela huset luktar illa, i korridoren ligger en ihoprullad matta med avföring.

Vem kan rädda Sanne?

– Det går inte. Jag kan inte andas här. Det stinker så fruktansvärt, säger Marika när hon anländer till boendet och ska tillbringa sin första natt i ett litet rum.

Delar boende med missbrukare

I februari 2019 vräktes Marika från sin hyreslägenhet. För att inte hamna på gatan ansökte hon då om ett stödboende. Men socialtjänsten avslog ansökan med hänvisning till att Marikas hjälpbehov inte var tillräckligt stort. Istället fick hon en plats på härbärget, som socialtjänsten betalar.

Marika delar boendet med missbrukare och andra personer med psykiatriska diagnoser över 20 år.

När Uppdrag gransknings team besöker Rysseviken vid ett flertal tillfällen ser de två personal bland de boende, i övrigt finns övervakningskameror på området.

– Vi har dessvärre haft flera patienter på Rysseviken och vi tar oss bara för pannan. Där är det ju fullt fritt fram att missbruka. Ingen kontroll, säger Tom Palmstierna, docent på KI och chefsläkare på Rättspsykiatriska öppenvården Stockholm.

“Ett mentalsjukhus utan ledning”

Bara de senaste fem åren har fyra personer dött på Rysseviken. Från 1 januari till 22 maj i år gjorde polisen 23 utryckningar till boendet.

– Vi vill helt enkelt inte att de skall vara där. Men om socialtjänsten har bestämt sig för att placera där, då kan vi läkare bara stånga oss blodiga, säger Tom Palmstierna.

Lars Erdner är Marikas psykolog. Han är pensionerad men har fortsatt att hjälpa henne, bland annat med att kunna få den lägenhet som hon vräktes från i februari. Han är kritisk till att psykiskt sjuka bor på härbärgen som Rysseviken.

– Det blir ju som ett mentalsjukhus utan ledning, på något sätt. Där kan man gå och trampa och ingenting händer, säger Lars Erdner.

Rysseviken AB har avböjt att bemöta kritiken mot boendet. Under sommaren 2019 ändrade socialtjänsten sin bedömning. Marika har nu flyttat till ett korttidsboende i centrala Stockholm. Hur länge hon får stanna där vet hon inte.

Uppdrag gransknings reportage Marikas kamp finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vem kan rädda Sanne?

Mer i ämnet