Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här attackeras liggande polis med sparkar. Se hur kollegan får stopp på situationen. Foto: Polisen

Se polisens varning under upploppen i Norrköping: ”Vi kommer att skjuta era barn”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I Uppdrag gransknings serie ”Påskupploppen” visas ett unikt videomaterial på ett pressat läge när polis försöker att hålla en gångbro i Navestad i Norrköping. Även lediga poliser rustade sig och tog sig självmant till platsen för att hjälpa kollegorna.

– Min bild är att det inte var dessa poliser som avlossade skott, säger Mikael Backman, kommenderingschef i Östergötland.

Uppdrag granskning har gått igenom en stor mängd videomaterial från upploppen som följde Rasmus Paludans valturné under påsken 2022. Filmerna visar en hårt pressad poliskår. I ett aldrig tidigare visat klipp hörs poliser först be vuxna som kommit till platsen att backa. Därefter hörs en varning från en kvinnlig polis: 

– Vi kommer att skjuta era barn, fattar ni inte det?

Lediga poliser beväpnade sig

Under insatsen stoppade kommunen hemtjänst och hemsjukvård från att besöka brukare i området och polis bad allmänheten att hålla sig undan. I rättegångar efter upploppet har poliser vittnat om att de mötte mammor med barn i famnen bland upploppsmakarna. 
 
Uppdrag granskning kan också visa att poliser som inte var en del av kommenderingen anslöt till Navestad på eget bevåg. Även lediga poliser rustade sig med vapen för att delta.

”Ska inte förstoras upp”

Östergötlands kommenderingschef Mikael Backman understryker att han inte riktar någon formell kritik mot de poliser som valde att ta sig till platsen. 

– Jag menar att det inte ska förstoras upp. De medarbetare som, på eget bevåg, åkte till insatsområdena var utrustade för arbete i yttre tjänst. Det rörde sig både om poliser som var lediga som sådana som tjänstgjorde i ordinarie linjeverksamhet, säger Mikael Backman.

Se unikt videomaterial från upploppet i Norrköping i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.