Ansvaret ligger hos entreprenören och inte hos skogsägarna, menar Rolf Edström, informationschef på SCA Skog. Foto: svt

Skogsägarna svär sig fria från ansvar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Skogsjättarna, SCA och Holmen, äger skogen där gästarbetande kamerunier utnyttjats av entreprenören Skogsnicke AB. Men företagen känner inget ansvar utan lägger all skuld på arbetsgivaren, ”Skogsnicke har lurat oss likväl som arbetskraften”, säger Rolf Edström på SCA Skog.

Entreprenören Skogsnicke AB lockade med fast lön, 18 500 kronor i månaden plus traktemente. För gästarbetarna från Kamerun lät det som en möjlighet att tjäna bra med pengar och ge sina familjer i Kamerun ett bättre liv.

Men när de väl kom till Sverige väntade ackordsarbete och rena slavkontrakt. En av de anställda berättar för Uppdrag granskning att tio timmars jobb, sex dagar i veckan, på sin höjd kunde ge 6 000 kronor i månaden.

UG – jobbtrafficking

Idag – ett halvår efter att säsongen är slut – är fortfarande de flesta av kamerunierna kvar i Sverige. Alla har satt sig i skuld i sitt hemland för att finansiera resan till Sverige och är oroliga för att återvända. Skammen är stor.

– Jag skäms. Hur kan jag åka till Europa och komma tillbaka tomhänt? säger Gilbert Tiku, en av arbetarna som blivit lurad av Skogsnicke AB.

SCA och Holmen äger skogen där kamerunierna jobbat. Det är dem som har anlitat Skogsnicke AB och det är deras plantor kamerunierna har planterat. Företagen äger enorma mängder skog och omsätter tillsammans 110 miljarder om året.

Men trots att både SCA och Holmen i sin marknadsföring gärna för fram vikten av mänskliga rättigheter, etik och bra arbetsvillkor – vill de inte ta något ansvar för den situation kamerunierna hamnat i. Och på SCA menar man att de blivit lika lurade som kamerunierna. 

–Det är fortfarande, som jag ser det, absolut Skogsnicke som har ansvaret om han har tagit dem hit och det sen inte gått till som det ska. Och om de sen har problem att ta sig hem – det är ju Skogsnicke som har det ansvaret. Absolut, säger Rolf Edström, informationschef på SCA Skog.

Vad har ni för ansvar då? De har ju planterat eran skog?

–Javisst på villkor som vi har gjort upp med Nicke och han har inte följt dem. Då har han ju lurat oss, likaväl som arbetskraften.

Men det är ju skillnad på er och arbetskraften, det inser du väl också?

–Ja jag inser att det är skillnad men graden av att bli lurad är ju lika stor.

Men det är ganska provocerande att du säger att ni båda är lika lurade. De har ju utfört arbete åt er, det är ju er skog de planterat?

–Javisst.

Men du kan ju inte hävda att ni är lika lurade. Alltså SCA och de här kamerunierna? 

–Jo men alltså han har lovat oss en sak och vi har ingått ett avtal och det har han brutit, och han har lovat kamerunierna saker och ingått avtal med dem och det har han brutit. Så i så mening, säger Rolf Edström.

Skogsbolagen har fått sina plantor satta och säger själva att de är mycket nöjda med kameruniernas arbete. Men hur de har behandlats – det vill man alltså inte ta ansvar för på SCA. Inte heller Holmen AB tycker att kamerunierna är deras problem.

–Vi har ett entrepenadavtal på affärsmässiga villkor med Skogsnicke AB. Vi har inget avtal som inbegriper något ansvar för hans personal. Det får han göra själv. Han får ju förklara själv varför han har hamnat i det här dilemmat. Det kan inte vi ta ansvar för, säger Jan Sandström, skogschef Holmen AB.

Niklas Gotthardsson, vd på Skogsnicke AB, menar att det aldrig varit någon tvekan om vilket avtal det är som gäller. Det är ackordslön.

– Det är det avtalet som alltid gäller, säger Niklas Gotthardsson.

Reportrar: Ali Fegan / Lars-Göran Svensson

Text: Magnus Johansson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – jobbtrafficking

Mer i ämnet