Riksinternaten blir polisärende. Foto: Scanpix

Skolverket polisanmäler riksinternaten

UPPDRAG GRANSKNING · Förra våren kunde Uppdrag granskning avslöja återkommande felaktigheter i riksinternatens bidragsansökningar. Skolverket kräver nu tillbaka pengarna och lämnar över ärendena till polisen.

Uppdrag granskning kunde visa att skolorna, framförallt Lundsberg, i flera fall fått statsbidrag trots att en – eller båda – föräldrarna bott hemma i Sverige.

Vid sidan av att skolorna mottagit statsbidrag på grund av att de uppgivit felaktiga uppgifter om utlandssvenska elever har det dessutom förekommit dubbelfakturering. I tjugo fall har Lundsberg och Grenna fakturerat både staten och kommunen samtidigt. Totalt uppgår dessa felaktiga betalningar till drygt en miljon kronor.

Efter avslöjandet inledde Skolverket en utredning mot det misstänkta bidragsfusket. Och deras slutsats bekräftar den bild som Uppdrag granskning gav. Under åren 2007 – 2011 har minst åtta miljoner kronor felaktigt betalats ut i statsbidrag till skolorna.

Skolverket går nu vidare och kräver att pengarna betalas tillbaka.

Sigtunaskolan krävs på drygt 3.5 miljoner kronor, Lundsberg på lite mer än 2.5 miljoner kronor och Grennaskolan nära 850 000 kronor.

Alla de tre riksinternaten, Lundsberg, Grenna och Sigtunaskolan bestrider att de har gjort fel och Skolverket låter nu polisen ta hand om ärendet.

”Skolverket kan och bör inte ta ställning till varför skolorna lämnat felaktiga uppgifter. Om det funnist uppsåt eller inte kan bara avgöras av rättsväsendet”, skriver de på sin hemsida.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lundsbergs skola

Mer i ämnet