Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här syns Birgitta Kristersson Ed tillsammans med sin make Ulf Kristersson på resan till Washington i somras. Foto: Birgitta Kristersson Eds Facebook/TT

Statsministern tog med frun i statsflyget till USA – får betala först efter Uppdrag gransknings frågor

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Statsministerns fru reste i somras med Ulf Kristersson i statsflyget och bodde på hotellrum som betalades av Regeringskansliet. Först efter Uppdrag gransknings frågor om resorna gjordes avdrag på statsministerns arvode.

I början av juli följde Birgitta Kristersson Ed med i statsflyget när maken Ulf Kristersson (M) skulle möta den amerikanska presidenten Joe Biden i Washington DC. Hon var också med sin man i Helsingfors samma månad. Eftersom hon saknade ett formellt uppdrag på resan ska statsministern enligt reglerna betala för henne. Kostnaden ska motsvara fullpriset för en liknande resa med reguljärflyg och 25 procent av hotellkostnaderna ska betalas privat.

Totalt rör det sig om privata kostnader på närmare 16 000 kronor som inte drogs från Kristerssons månadsarvode i samband med resorna.

Uppdrag granskning har begärt ut all mejlväxling på Statsrådsberedningen gällande fru Kristerssons resor till Finland och USA – men regeringen har avslagit begäran. Interna mejl mellan tjänstemän på Regeringskansliet är inte allmänna handlingar, menar de.

”Ett missförstånd”

Ulf Kristersson vill inte låta sig intervjuas om resorna. I stället svarar departementsrådet Hans Bäck att det rör sig om ”ett missförstånd mellan tjänstemän”. Att avdrag inte gjorts på Kristerssons arvode upptäcktes först efter att Uppdrag granskning ställt frågor om resorna.

– Ja, det stämmer. Då konstaterade vi att avdraget inte var gjort i systemet, säger departementsrådet Hans Bäck.

Ny kontrollfunktion

Statsministern har lämnat ifrån sig korrekt information, menar Bäck, och säger att man nu ska införa kontroller för att justeringen av arvodet ska gå rätt till framöver.

Ulf Kristerssons pressekreterare skriver i ett mejl att statsministern har följt de rutiner som finns. Den 24 november, drygt fyra månader efter resan till USA, gjordes ett avdrag på närmare 16 000 kronor för flyg och hotell i USA och Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.