Flera internationella medier har rapporterat om Uppdrag gransknings reportage Jakten på ”Generalen”. Reportaget finns att se på SVT Play. Foto: Skärmdumpar

Stort internationellt genomslag för Uppdrag gransknings Jakten på ”Generalen”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Uppdrag gransknings reportage Jakten på ”Generalen”, om en av världens mest ökända människosmugglare, har fått stor spridning internationellt. Flera medier har hittat egna spår av ”Generalen” i Uganda.

Det handlar om en av vår tids största flyktingkatastrofer vid den italienska ön Lampedusa då 368 personer miste livet. Och en internationell polisinsats där ett tips från svenska myndigheter resulterat i att fel person står anklagad i Italien för att vara en av världens mest ökända människosmugglare – en man som går under smeknamnet ”Generalen”.

Enligt Uppdrag gransknings genomgång finns röstanalyser, dna-test, id-handlingar och vittnesmål som visar att det skett en förväxling och att personen som står anklagad sedan två år tillbaka i själva verket är en annan man. Uppdrag gransknings team hittade spår av den riktige ”Generalen” i Uganda.

Fler spår av ”Generalen”

Det är just spåren till Uganda som fått störst genomslag internationellt. Förutom att ha rapporterat om det svenska reportaget har den brittiska tidningen The Guardian och ugandiska medier hittat ännu vittnen och fler spår av ”Generalen” i huvudstaden Kampala. Till exempel rapporterar en av de stora dagstidningarna New vision att ”Generalen” har beskydd från delar av den nationella säkerhetstjänsten.

I Italien har medier som La Repubblica, TV-stationen RAI, Il Post och Palermo Today rapporterat om Uppdrag gransknings reportage och i övriga delar av världen har den ryska dagstidningen Novaya Gazeta, spanska El Diario och i tyska Deutsche Welle skrivit om avslöjandena. Även i länder som Estland, Ungern och Danmark har reportaget omskrivits.

Uppdrag gransknings reportage Jakten på ”Generalen” sändes klockan 20 den 11 april och finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jakten på "Generalen"

Mer i ämnet