I väntan på utvisning kan gränspolisen hålla en dömd person i förvar efter avtjänat straff. Foto: TT/Anna-Karin Drugge

Omöjligt att utvisa till vissa länder

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det finns länder som är mer eller mindre omöjliga att utvisa dömda brottslingar till. Enligt gränspolisen har de en lista på mottagarländer som inte tar emot personer som utvisas med tvång.

– Etiopien och Eritrea är två sådana länder. Där vet vi att vi kommer inte att kunna verkställa personer med tvång dit. Och om personen då inte visar frivillighet och inte tänker resa hem själv, så finns det inga förutsättningar att verkställa beslutet om utvisning, säger Patrik Engström, chef på nationella gränspolisen.

Ingen gräns för tid i förvar

Enligt svensk lag får gränspolisen hålla en dömd person i förvar efter avtjänat straff, i fall de tror att en utvisning kommer att gå att genomföra och de misstänker att personen kan fortsätta begå brott på fri fot.

UG – Kader mot Sverige

Det finns heller ingen bortre gräns på hur lång förvarstiden kan vara, men går det över två månader, måste det finnas särskilda skäl.

Kräver frivillighet

Ett exempel på ett land som för tillfället inte kan verkställa beslut om utvisning är Syrien, som på grund av den pågående konflikten i landet har verkställningsstopp. Andra länder som Somalia, Iran, Etiopien och Eritrea tar inte emot personer som utvisas med tvång och kräver alltid att inresan sker frivilligt.

– Om man inte vill och det är ett sådant land som kräver frivillighet, då har vi väldigt små möjligheter att verkställa det beslutet om utvisning. Och i sådana fall, om vi inte kan verkställa beslutet om utvisning, oavsett vilket brott personen har dömts för, så saknas det grund för oss att hålla personen i förvar, förklarar Nationella gränspolisens chef Patrik Engström och tillägger att personerna i de här fallen oftast släpps fria.

190 utvisade brottslingar på fri fot

Idag finns det 190 personer i Sverige som dömts till utvisning, men blivit släppta på fri fot. Personerna har avtjänat straff för allt från stöld till grova våldsbrott. Några av personerna borde egentligen anmäla sig hos polisen varje vecka, men alla gör inte det. Idag vet polisen inte var 51 av de här 190 personerna befinner sig.

– I en del av fallen kan det mycket väl vara så att de har lämnat landet, och själva rest hem, eller rest någon annanstans. Och i en del fall kan det vara så att de är kvar i Sverige på fri fot, säger Patrik Engström.

FAKTA: Utvisningsdömda personer och medborgarskap

1. Rumänien, 583

2. Polen, 378

3. Litauen, 370

4. Georgien, 288

5. Okänt, 220

6. Marocko, 189

7. Serbien, 181

8. Vitryssland, 173

9. Algeriet, 146

10. Ryssland, 128

(mellan 2010 och 2 november 2016)

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kader mot Sverige

Mer i ämnet