Mannen, som var i 20-årsåldern när han dömdes för sexuellt ofredande, kunde fortsätta sin karriär som tränare och domare inom barn- och ungdomshandbollen. Foto: SVT/Privat

Svenska Handbollförbundet visste om tränarens dom: “Ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING · När mannens dom om sexuellt ofredande mot en 14-årig tjej blev känd stängdes han av från all barn- och ungdomshandboll i Stockholm. Ändå fick han nya uppdrag i andra delar av landet – trots att Svenska Handbollförbundet kände till att mannen var dömd.

Mannen, som i flera år haft uppdrag som tränare och domare inom ungdomshandbollen i Stockholm, var i själva verket en dömd sexualbrottsling.

Men trots policys och löften om att begära utdrag ur belastningsregistret på aktiva inom handbollen var det inte förrän en privatperson larmade som mannens dom blev känd.

Larmet gick både till Stockholms Handbollförbund och Svenska Handbollförbundet.

“Returnerade ärendet”

Svenska handbollförbundet ansåg då att ärendet inte var en fråga för dem och skickade det vidare till Stockholms Handbollförbund.

–  Tjänstemannen som tog samtalet, han tog ärendet, tittade på det och såg att det här ligger inte på central nivå utan det ska ner till distriktsnivå, så han returnerade ärendet till där det hör hemma, säger Lena Runströmer, styrelsemedlem i Svenska Handbollförbundet.

Stockholms Handbollförbund fattade då beslutet att stänga av mannen från all barn- och ungdomshandboll i Stockholm.

Kallar det ett misslyckande

Men trots att mannen blev avstängd kunde han söka sig vidare till två stora barn- och ungdomscuper i andra delar av landet under vintern och våren 2019. På båda cuperna har han tillåtits vara domare i matcher där flickor och pojkar i åldrarna 10–17 år har spelat.

Är inte det ett misslyckande att han kan fortsätta trots att både ni och Stockholms handbollförbund kände till hans dom?

–  Vi är över tre miljoner medlemmar, 20 000 föreningar, det är 650 000 ideella ledare (hela idrottsrörelsen, reds. anm.) – att skapa rutiner när nånting nytt händer som att man kan ta de här utdragen ur belastningsregistret, det tar tid, säger Lena Runströmer.

Så, är det ett misslyckande att han kunde fortsätta i våras?

–  Jag tycker att det är ett misslyckande, absolut. Personligen tycker jag att det är väldigt ledsamt och väldigt tråkigt för den här tjejen, så klart. Det är länge sedan och händelsen var inte i handbollsmiljö, det tycker jag att vi kan tillägga, men det är inte acceptabelt någonstans ändå.

Uppdrag gransknings reportage Den dömde tränaren sänds onsdag 21 augusti. Du kan se det på SVT Play eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Den dömde tränaren

Mer i ämnet