Joachim Dyfvermark, reporter Uppdrag granskning.

”Sverige ligger på tio-i-topp i läckan”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En stor mängd dokument läckta från revisions- och konsultbyrån Price Waterhouse Coopers, PWC, ger en inblick i företag som med avancerade skatteupplägg vill minimera sin skatt. Uppdrag gransknings reporter Joachim Dyfvermark är en av reportrarna som arbetat med dokumenten.

I dag avslöjas en stor läcka från det multinationella konsultbolaget Price Waterhouse Coopers som innehåller hemliga dokument om en lång rad bolags verksamhet i skatteparadis – och Uppdrag granskning är delaktiga i avslöjandet?

– Ja, det är en oerhört spännande läcka som kom till den internationella organisationen för undersökande reportrar, ICIJ, som jag och UG-kollegan Sven Bergman är medlemmar i. Vi har under ett par månader varit med och granskat den svenska delen av PwC-läckan – som är stor, nära 28.000 sidor.

Svenska företag i skatteavslöjande

Vad har ni sett?

Det handlar om unika dokument som i detalj beskriver hur bolagen går till väga för att förvandla beskattningsbar vinst i ett land – till exempel Sverige – till skattefritt kapital i Luxemburg. De flesta dokumenten är hemliga avtal mellan skatteverket i Luxemburg och PwC:s klienter världen över.

Även bolag i Sverige alltså?

– Ja, Sverige ligger på tio-i-topp i läckan. SVT:s nyhetsredaktion kommer att berätta om några av bolagen under dagen, och Uppdrag granskning kommer med ett väldigt spännande reportage den 26 november – men vi kan inte avslöja mer om detaljerna just nu.

Var det självklart att SVT skulle publicera material ur läckan?

– Nej, det var det inte. Vi vet inte vem källan är, hur materialet är framtaget, bara att det är autentiskt. Och det är alltid problematiskt att publicera läckt material. Det kan vara stulet, det kan vara ett urval som passar avsändaren mm. Men i det här fallet är dokumenten så unika att vi har valt att publicera delar, och vi har dessutom lagt ner månader på att kvalitetssäkra det vi publicerar. Att det är sant och relevant.

Uppdrag granskning om läcktan från PwC sänds 26 november klockan 20:00 i SVT1 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska företag i skatteavslöjande

Mer i ämnet