Det lokala estniska bolaget Formus Baltic, en av Swedbanks kunder, tog emot omkring 700 miljoner kronor från en firma som visar flera tecken på misstänkt penningtvätt. Foto: Postimees/SVT

Swedbanks lokala kunder tar emot stora summor från misstänkta bolag

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har upprepat att banken satsar på inhemska kunder i Baltikum – med låg risk för penningtvätt. Men nu kan SVT i samarbete med baltiska redaktioner avslöja hur flera lokala kunder i Estland och Lettland tar emot stora summor pengar från bolag som uppvisar tecken på misstänkt penningtvätt.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har under fem månader haft tillgång till en stor mängd hemliga dokument som visar skandalomsusade Danske Banks affärer med en av Sveriges största banker, Swedbank.

Nu har SVT har låtit journalister på den estniska dagstidningen Postimees få tillgång till delar av den hemliga bankläckan.

Swedbank och penningtvätten

Deras granskning visar att lokala bolag i Estland, som tillsammans omsatt närmare två miljarder svenska kronor i Swedbank, tar emot stora summor från bolag som uppvisar tecken på misstänkt penningtvätt.

Flera varningsflaggor

Ett exempel är grossistbolaget Formus Baltic OÜ i Tallin. Enligt den egna hemsidan handlar bolaget med allt från möbler till bildelar och teknikutrustning.

Formus Baltic fick under åren 2009-2015 omkring 700 miljoner kronor i betalningar från den brittiska firman Wireberg Company LLP. Totalt rörde det sig om över 160 betalningar under sexårsperioden.

Vid en kontroll mot varningsflaggor för misstänkt penningtvätt ger Wireberg Company flera utslag:

• Bolagets företrädare vid starten var ökända Ireland & Overseas Acquisitions Limited och Milltown Corporate Services Limited, två Belize-bolag som förekommit i en lång rad av penningtvättshärvor under årens lopp. Bolagens funktion var att dölja de verkliga företrädarna och de hade i sin tur sina egna målvakter.

• Wireberg har delat adress i England med ett stort antal andra företag. Det handlar om två adresser som förekommer i andra penningtvättshärvor.

• Bolagets årsredovisningar ger inte en rättvisande bild av storleken på verksamheten. Samtidigt som miljonbelopp skickades till Formus i Estland redovisades enbart blygsamma intäkter och tillgångar i de offentliga rapporterna.

• Samtliga betalningar till Swedbank har samma ärendemening under alla år. Det framgår endast att det handlar om betalningar för ett avtal rörande ”elektronisk utrustning”.

”Dubbelkollade varje steg”

Enligt uppgifter till SVT slängdes bolaget Formus Baltic ut av Swedbank under 2017.

En företrädare för Formus Baltic bekräftar för estniska affärstidningen Äripäev att bankrelationen har upphört. Han dementerar dock att betalningarna från Wireberg Company skulle ha något med penningtvätt att göra.

– Banken dubbelkollade varje steg som vårt företag tog. Jag har alltid och utan några frågor eller fördröjningar gett banken alla dokument som de krävde, säger företrädaren till tidningen.

Wireberg Company har skickat stora belopp även till andra kunder i Swedbank under den aktuella perioden.

Lokala kunder i Lettland och Litauen

Även i Lettland finns lokala kunder som visar tecken på misstänkt penningtvätt. Ett exempel är bolaget Baltthermo SIA i Riga. Under ett antal år tar bolaget emot runt 10 miljoner kronor från flera brevlådeföretag i Storbritannien.

När journalister från organisationen Re:Baltica söker upp bolagets adress i Riga hamnar de i ett vanligt bostadshus. En representant på adressen uppger att man tar emot posten för ett antal företag. På samma adress finns över 60 andra bolag.

Representanten uppger att Baltthermo hade en verklig verksamhet och sålde gas- och oljebrännare, men att denna lades ner för ett par år sedan.

I materialet som SVT har tillgång till finns transaktioner fram till sommaren 2012 med Baltthermo. Ett av de brittiska bolag som skickar pengar heter Randberg Industries LLP. Bolaget uppvisar varningsflaggor som kända målvakter, ofullständig årsredovisning och delad adress, känd från andra penningtvättshärvor.

Bolaget Baltthermo har tagit emot runt tio miljoner från flera så kallade brevlådeföretag i Storbritannien. Foto: Re:Baltica

I november 2016 fick Swedbank betala över 12 miljoner kronor i böter på grund av flera överträdelser av penningtvättslagstiftningen, efter en granskning av den lettiska finansinspektionen FKTK.

Företrädare för Swedbank i Lettland säger till Re:Baltica att banken efter detta kastat ut kunder som inte klarat en närmare granskning.

Bland Swedbanks lokala kunder i Litauen syns ytterligare ett stort antal transaktioner med brittiska LLP-bolag, flera av dem kända från olika penningtvättshärvor.

SVT har skickat informationen om bolagen som omnämns i artikeln till Swedbank. Banken vill inte kommentera uppgifterna.

Granskningen av de baltiska bolagen är gjord i samarbete med Martin Laine och Holger Roonema på Postimees samt Inga Spriņģe och Sanita Jemberga på Re:Baltica.

Uppdrag gransknings reportage Swedbank och penningtvätten sändes onsdag 20 februari 20.00 i SVT1 – du kan se det på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet