Diktatorns dotter Gulnara Karimova tillsammans med Gayane Avakyan, ägaren av Takilant Ltd. Foto: ?Visa alla (3)
Visa alla (3)

Teliasoneras ”partner” – diktatordotterns högra hand

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Den unga kvinnan bakom Gibraltarbolaget, dit Teliasonera skickat 2,2 miljarder kronor, står just nu i centrum för en stor schweizisk utredning om penningtvätt. Samma kvinna beskrivs som diktatorsdottern Gulnara Karimovas högra hand.

Gulnara Karimova, den uzbekiske diktatorns dotter, pekas ut som den som styr över telekommarknaden i landet. Enligt uppgift från källor i landet är det hon som bestämmer vilka som ska få licenserna och hon sägs göra stora pengar på kontrakten. Gulnara Karimova beskrivs som den mest inflytelserika kvinnan i Uzbekistan
med öppna ambitioner till presidentmakten.


När Uppdrag granskning synar företaget som tagit emot pengarna för att ge Teliasonera viktiga licenser i Uzbekistan pekar en rad uppgifter vidare mot Gulnara Karimova.


Offshorebolaget Takilant Ltd i Gibraltar har en enda ägare: Gayane Avakyan, en ung kvinna i född i mitten på åttiotalet och aktiv i den uzbekiska modebranschen. Hon står Gulnara Karimova mycket nära, Avakyan utpekas som Karimovas högra hand och förtrogna. Och även de affärsmässiga kopplingarna är många.


Gayane Avakyan var för bara några år sedan chef på modeföretaget ”House of Style”. Ett företag som grundades av Gulnara Karimova 2003. Det av Avakyan helägda bolaget Takilant Ltd har ett dotterbolag i London, Panally Ltd. Panallys sekreterare sitter också i styrelsen för ett tredje bolag, Odenton Management Ltd. Det bolaget ägs av Rustam Madumarov, som i Uzbekistan allmänt pekas ut som Karimovas pojkvän. Dessutom är chefen för Karimovas House of Style, Katja Klyueva en av ledamöterna i Takilants engelska dotterbolag Panally.


Kamoliddin Rabbimov, en oberoende politisk analytiker som lever i exil i Frankrike, menar att det inte finns något tvivel om vem Gayane Avakyan är.


– Hon är en av Gulnara Karimovas allra mest förtrogna. De står varandra så nära att Avakyan sedan en fem, sex år tillbaka även leder vissa finansiella operationer, säger Kamoliddin Rabbimov.


Schweiziska myndigheter har alldeles nyligen inlett en mycket stor förundersökning gällande penningtvätt där en av de centrala personerna är Gayane Avakyan och affären med Teliasonera och Takilant är en del av utredningen.


Men att det skulle röra sig om ett upplägg för dolda betalningar till Karimovregimen är inget Teliasonera vill kännas vid.


– Absolut inte. Sådana beslut skulle vi inte kunna ta, säger Tom von Weymarn, styrelseordförande i Teliasonera när affären med Takilant genomfördes.


Reportrar: Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin

Text: Magnus Johansson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet