Björn Ulvaeus har fått en betydande roll i Västervik efter att ha köpt tomten på Slottsholmen där han byggt bostäder. Foto: SVT

Tidslinje: Slottsholmen och Björn Ulvaeus – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hur gick det egentligen till när en av Sveriges rikaste och mest berömda popstjärnor byggde exklusiva bostadsrätter på en plats som från början skulle bli en mötesplats för Västerviks invånare? Här är en kort genomgång av vad som har hänt.

Slutet av 1990-talet

Planerna föds i kommunen att Västervik, hem till den välkända och populära Visfestivalen, ska bli visans huvudstad i Sverige. Med hjälp av konsulter, EU-pengar och kommunbidrag ska Västervik locka 200 000 besökare årligen och skapa nya jobb.

Man planerar en visskola, visutställningar, ett visarkiv och ett konserthus – allt ska samlas i ett nytt landmärke: ett Visans hus.

2006

Västerviks kommun utlyser en arkitekttävling för att hitta rätt byggnad för Visans hus. Landmärket ska placeras på Slottsholmen med sitt unika läge mitt i Västervik, omgivet av vatten.

Tre Köpenhamnsbaserade arkitekter belönas med en kvarts miljon av kommunen för sitt förslag Bro och Brygga. Byggnaden beskrivs som ett strandat isflak som skjuter upp ur vattnet.

Början av 2010

Föreningen Visan, där Björn Ulvaeus sitter i styrelsen, har skulder på över 300 000 kronor. Inte ett enda riktigt jobb har skapats och av Visans hus finns fortfarande bara en ritning. I februari samlas den innersta kretsen kring Visfestivalen till ett möte, de enas om att sälja restaurangen på Slottsholmen.

Maj-augusti 2010

Björn Ulvaeus beslutar sig för att köpa Slottsholmen. Han köper restaurangbyggnaden av föreningen Visan och får dessutom köpa tomten som byggnaden står på av kommunen, för 750 000 kronor.

Slutet av 2010

En detaljplan ska upprättas. Politikerna vill då att det nya Slottsholmen bli en mötesplats med hotell och plats för konserter och evenemang. Direktiven är att det ska bli en byggnad för centrumändamål märkt C i detaljplanen, vilket utesluter bostäder.

Bilden som visas upp när Björn Ulvaus köper Slottsholmen är den här. Ulvaeus säger själv i en intervju med SVT att det ska bli en samlingsplats och ett landmärke. Foto: SVT

Juni 2011

I den färdiga detaljplanen som klubbas igenom av kommunstyrelsen står det istället ett B i ritningen, det vill säga permanentbostäder. Det betyder att det står helt fritt för exploatören, Björn Ulvaeus, att bygga bostäder på Slottsholmen. Men kommunens inställning är hela tiden att han ska hålla sig till avsiktsförklaringen, alltså bygga någon form av semesterboende och hotell.

Hösten 2011

Länsstyrelsen stoppar den detaljplan som kommunen tagit fram – man menar att bygget är för stort och högt, att det skulle förstöra stadens siluett.

2012-2013

En ny detaljplan tas fram med en lägre huvudbyggnad och två andra byggnader på vattnet: Ett flytande hotell med 42 rum och en eventhall för konserter och evenemang. Länsstyrelsen är fortsatt kritisk, men den nytillträdde landshövdingen Stefan Carlsson kör över sina tjänstemän och ger projektet grönt ljus.

Hösten 2014

Den gamla restaurangen Slottsholmen rivs och bygget av Björn Ulvaeus byggnad börjar. I exploateringsavtalet med Västerviks kommun står det att Ulvaeus, förutom fastigheten med bostäder, ska bygga ett flytande hotell på cirka 1 500 kvadratmeter och eventbyggnad på 900 kvadratmeter. Allt ska stå klart i oktober 2018.

Våren 2016

Långt innan huset står färdigbyggt skakas projektet på Slottsholmen av nyheten att Björn Ulvaeus hoppar av. Kommunen har krismöten, fyra lokala företagare går ut och ger sitt stöd till Ulvaeus och en Facebook-grupp med namnet ”Vi som såg fram emot Björn Ulvaeus vision av Slottsholmen” samlar över tusen medlemmar.

En månad efter beskedet hoppar Björn Ulvaeus på projektet igen.

När bygget är klart står ett nytt hus på Slottsholmen, med 38 exklusiva lägenheter. Foto: SVT

Våren 2017

Det nya Slottsholmen lanseras. 38 exklusiva bostadsrättslägenheter. Fyra av dem kostar över 6 miljoner kronor. Den dyraste, en lägenhet på drygt 100 kvadrat, har Björn Ulvaeus reserverat åt sig själv.

I bottenplan planeras en restaurang. Men av de delar som skulle göra Slottsholmen till den utlovade publika mötesplatsen i Västervik – det flytande hotellet, och eventbyggnaden – syns inte ett spår.

Björn Ulvaeus och Alm Equity säljer sedan det färdiga huset till en bostadsrättsförening för 262 miljoner kronor. Han köper senare 11 av lägenheterna för att göra om till ett boutique-hotell. Allt ska drivas av Stadshotellet i Västervik. De ska även ta över den dyraste lägenheten högst upp i ett av tornen, som från början skulle bli Ulvaeus egen.

Uppdrag gransknings Kommungranskarna granskar Västerviks kommun i ett reportage i två delar. Den första delen sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 14 mars 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommungranskarna i Västervik

Mer i ämnet