Ikea hade inte tid att delta när tyska riksdagen diskuterade stasifångarna. Foto: SVT / Scanpix

Tyskland höll hearing om stasifångar – Ikea sa nej

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter avslöjandena om att Ikea låtit politiska fångar i östtyska fängelser tillverka möbler, har det tyska liberala partiet FDP ordnat en hearing

om tvångsarbete för politiska fångar i DDR i den tyska riksdagen.

Det var i maj som Uppdrag granskning berättade hur politiska fångar i DDRtvingades tillverka möbler för Ikea. Efter att Uppdrag gransknings reporterBjörn Tunbäck, gått igenom hundratals dokument från den hemligasäkerhetspolisens arkiv, kunde han visa att möbler tillverkats i östtyskafängelser, av politiska fångar, och att Ikea varit medvetet om detta.

Avslöjandet har uppmärksammats stort i Tyskland och i fredags diskuteradesfrågan i den tyska riksdagen, där särskilt inbjudna gäster medverkade, somcheferna för Stasiarkivet och för det tyska Levande historia-liknande organetför att forska om och beskriva DDR-tiden. Flera offer från den tiden fannsockså på plats i Förbundsdagen.

Däremot hade Ikea tackat nej till inbjudan att vara med. Enligt tyska medierhänvisade Ikea till tidsbrist.

Anna Kaminsky, chef för Bundesstiftung Aufarbeitung ( ”Levandehistoria”) sade att reportaget om just Ikea innebar att en kritisk massatill sist uppnåtts för att frågan om tvångsarbetet i DDR nu diskuteras brett.Hon pekar på att det kan bero på att fallhöjden för Ikea var extra stor om manjämför bilden av det familjevänliga företaget och att för egen vinning utnyttjatvångsarbete. Men hon underströk att det vore fel om diskussionen koncentrerastill enbart Ikea

Chefen för Stasiarkivet, Roland Jahn, sa att hela detta fält måste utforskasmycket mer. Man har knappt börjat. Han säger att Ikea bara tagit ett halvt stegoch borde offentliggöra mer från de 1150 akter de fått ut. Även omdataskyddsreglerna är ett hinder måste så mycket som möjligt ut för att detverkligen skall gå att förstå vad som hände.

Han förklarade också att de på sistone fått förfrågningar från en handfullföretag om att ta fram material ur arkivet.

Efter Uppdrag gransknings reportage i april lovade Ikea att gå igenom tyskaarkiv för att reda ut vad som var sant. I höstas kom Ikea med sitt resultat,där företaget medgav att man tillverkat möbler i östtyska fängelser, avpolitiska fångar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.