UG granskar systemet med ”god man”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

”Tomas”, en förståndshandikappad man med en förmögenhet på över 20 miljoner misstänks ha blivit lurad på stora summor pengar av det par som var satta att hjälpa honom. Det äkta paret, som var mannens förvaltare, var förtroendevalds politiker i Forshaga kommun.

– Att man kan göra så här mot en person som inte kan försvara sig, som bara tror gott om de som ska hjälpa och som är så beroende av hjälp – att utnyttja den makten och luras det tycker jag är skrämmande, säger Gunilla Magnusson som har engagerat sig i ”Tomas” fall.

Ingen vet exakt hur många de är, de som av olika anledningar behöver hjälp med att klara sig själva och sin ekonomi och som behöver en så kallad ”god man” eller en förvaltare. Men de är många. Uppskattningsvis 100 000 människor i Sverige. Och det system som ska hjälpa dem beskrivs av kritiker som ett lotteri. Uppdrag granskning har bland annat besökt Forshaga, som haft flera fall där gamla och sjuka lurats på pengar av de som var satta att hjälpa.

– Jag kommer aldrig att ge mig i det här, om det också är den enda politiska fråga jag ska driva i framtiden. För klarar vi inte det här då är vi illa ute. Och Forshaga har det här som en skamfläck tycker jag, säger Göran Adrian (c), andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Forshaga.

UG – Haveriet i Hagfors

Det han syftar på är den lokala skandal – där gamla och svaga i kommunen blivit lurade på stora summor pengar. Avslöjanden som Göran Adrian själv bidragit till genom sin kamp för en upprensning i systemet. Ett av fallen gäller ”Tomas” där ett äkta par i egenskap av förvaltare misstänks ha lurat sin klient på miljonbelopp.

Uppdrag granskning träffar Gunilla Magnusson, som tog över som förvaltare för den förståndshandikappade mångmiljonären när misstankarna om förskingring uppkom. I åtta månader kartlade hon transaktioner, och misstankarna – att det tidigare förvaltarparet hade fört över pengar till sig själva – växte sig starkare. Och när polisen sedan tar över utredningen misstänker man att dryga miljonen förts över till förvaltarnas egna konton.

– Att man kan göra så här mot en person som inte kan försvara sig, som bara tror gott om de som ska hjälpa och som är så beroende av hjälp – att utnyttja den makten och luras det tycker jag är skrämmande, säger Gunilla Magnusson.

 Gunilla Magnusson berättar att det misstänkta förvaltarparet var förtroendevalda politiker som satt i kommunfullmäktige i Forshaga. Och att de inte var först ut att lura ”Tomas” på pengar.

– När de förvaltare vi pratar om nu, när de tog över så hade den tidigare förvaltaren också varit polisanmäld och fälld för förskingring. Och ändå så blev det ingen kontroll och det känns hemskt tycker jag, berättar Gunilla Magnusson.

– Hur kunde det få ske?

– Det gick väl och göra för det var bristande kontroll från kommun.

Polisens egen förundersökning gav Gunilla Magnusson rätt. Polisen misstänkte först att över 1 miljoner kronor försvunnit, men under förhörsperioden betalade de misstänkta förvaltarna tillbaka drygt en halv miljon kronor. Resterande pengar saknades fortfarande och bevisläget i fallet bedömdes som mycket gott.  Åklagaren Kurt Runhäll planerade väcka åtal för grov förskingring och förberedde rättegång när den huvudmisstänkte mannen dog. Förundersökningen lades ner våren 2013 med motivet att det skulle bli svårt att driva åtal mot endast kvinnan, eftersom hon hävdat att mannen skött allt det ekonomiska.  Till lokala medier sa han:

– Cirka en halv miljon av pengarna är återbetalade. De insåg väl att de hade begått ett misstag när de delgavs misstanke om brott. Nu har mannen avlidit, och då tror jag att det föreligger bevissvårigheter. Därför har jag beslutat att inte väcka åtal, sa åklagare Kurt Runhäll.

Gunilla Magnusson pekar på att en av de två misstänkta förvaltarna – kvinnan – fortfarande lever och beklagar att fallet inte prövats i en domstol. Även den misstänkta kvinnan hade velat få en rättslig prövning eftersom hon tror att hon då blivit frikänd.

– Jag anser inte att jag har förskingrat något, inte medvetet i alla fall. Det mesta handlade om resor som vi gjorde, med ”Tomas”. Jag anser att jag är oskyldig och min man sa samma sak i skuldfrågan när han levde, säger den tidigare misstänkta förvaltaren till Uppdrag granskning.

Reportrar: Joachim Dyfvermark och Sven Bergman

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Haveriet i Hagfors

Mer i ämnet