UG-referens: Borta med vinden – Vad hände sen?

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Ta del av manus och källor till reportaget ”Borta med vinden – Vad hände sen?”. Du hittar källhänvisningar både i texten och längst ner på sidan.

Polisanmälningar om miljöbrott, berättelser om hot och kriminella kopplingar...

Ja, sist vi var här hade det stora bygget utanför byn stått stilla i månader efter interna tvister. Underentreprenörer hade inte fått betalt för sitt jobb – flera hotades av konkurs.

Skylt: ur Uppdrag granskning 29 april 2020

Joakim Berglund, entreprenör: Man får kämpa sig fram så gott det går, men det är svårt när man inte har något att göra, man har inget jobb på grejerna. Dom slutar ju inte kosta pengar för det.

Man har ju satsat hela livet i det här så man vill ju inte att det ska gå förlorat på grund av en sån här grej.

Nu har vi återvänt till Viksjö ett år senare – till bygget av det som ska bli en av Europas största vindkraftparker – för att få svar på frågan; hur gick det sedan....

Joakim Berglund, entreprenör: Vi har blivit lurade. Alla som har varit inblandade har blivit lurade.

Reporter: Då riskerade du i det läget konkurs? 

Joakim Berglund: Ja, både för företaget och personlig konkurs. För att jag gick in med precis allt, jag har gjort allt för att hålla företaget vid liv. Skuldsatt mig själv för att finnas kvar.

Jag har kört i stort sett sju dagar i veckan sedan i mitten på april tills jul. Nästan varje dag har jag kört.

Joakim klarade sig utan att gå i konkurs, men han berättar att han fortfarande inte fått betalt för mycket av det arbete han utförde i Viksjö. 

Han var en av ett trettiotal små underentreprenörer som kontrakterats av stockholmsföretaget Active Works – och deras systerföretag NLC för att bygga vägar och förbereda för fundament i vindkraftparken. 

När så Active Works och deras uppdragsgivare – det tyska vindkraftföretaget Nordex hamnade i konflikt med varandra – så stoppades utbetalningar till de små underentreprenörerna. De väntade i månader på pengar som aldrig kom.

Det som hänt sedan i april, när vi var här förra gången, är att en ny entreprenör övertagit bygget

Active Works och NLC har gått i konkurs med skulder på 214 respektive 67 miljoner  till underleverantörer som Joakim. Det är väldigt stora konkurser i jämförelse.

Striden mellan de två konkursade bolagen och deras tyska beställare väntar fortfarande på ett avgörande i en skiljenämnd

“Anders”, entreprenör: Jag försökte i flera månader att lösa saker och ting men det gick ju inte.

En av småföretagarna som drogs med i konkursen är Anders, som egentligen heter något annat. När allt stannade i Viksjö förlorade han sitt företag.   

“Anders”: Alla anställda vart ju uppsagda på löpande band ett tag å maskiner också blev avskrivna och hämtade för att det inte går att betala avgifterna det går inte att komma ikapp dom summorna som har blivit. Det är ju några miljoner.

Reporter: Kan du berätta vad det har inneburit för dig personligen?

“Anders”: Personligen har väl det gjort att man är trött och slut och orkar inge mer liksom å man litar inte så mycket på folk längre heller längre.

Reporter: Tror du idag att det är någon annan som sitter på pengar som du skulle ha haft?  

“Anders”: Ja det tror jag säkert. Man kastar ju inte bara bort dom där pengarna hursomhelst.

Reporter: Menar du att du har blivit blåst? 

“Anders”: Ja absolut.

Fortfarande är den stora frågan – vart tog underentreprenörernas pengar vägen?

I Active Works och NLC fanns vid konkursen bara skulder och på deras konton fanns endast några tusenlappar. 

Av fasta inventarier, maskiner och verktyg har det mesta uppgetts vara stulet, borttappat eller sålt (1, 2) – av värden för två och en halv miljoner har konkursförvaltarna hittills inte hittat mycket mer än en kvarglömd tvättmaskin och en torktumlare

Huvudpersonerna bakom Active Works är nu verksamma i andra bolag. Ett av dem jagas av kronofogden för stora skatteskulder. Ett annat anklagas för att ha stulit jord på en gård.

Det som hänt i Viksjö har också fått politiska konsekvenser. För det här blev inte alls som kommunledningen tänkt sig.

Andreas Sjölander (S) kommunalråd Härnösand: Jag var en av dom som välkomnade projektet. Det var den största investeringen som skulle göras i Härnösands historia med drygt fem miljarder och nya arbetstillfällen välkomnade vi också.

Reporter: Hur ser du på den här uppmärksamheten som Viksjöprojektet har dragit till sig? 

Andreas Sjölander (S): Ja men det har ju inte gagnat Viksjö, det har inte gagnat Härnösands kommun och det har inte gagnat utvecklingen av grön energi i Sverige. Utan här har de krafter som motsätter sig vindkraftsutbyggnaden tagit chans att använda det som ett slagträ och det har ju inte varit positivt.  

Reporter: Det har blivit som ett skräckexempel? 

Andreas Sjölander (S): Ja.

Bygget i Viksjö får fortsätta men politikerna i Härnösand har beslutat att tillsvidare stoppa all ny utbyggnad av vindkraft.

Andreas Sjölander (S): Ja men vi är inne i en process där vi ser över vår översiktsplan och vi tycker att det är rimligt att vi dels tar in våra medborgares åsikter om vindkraftsutbyggnaden men också att vi nu har sett en ganska stor utbyggnad inom kommunen och tycker att det finns rimlighet att avvakta lite.

Reporter: Nu har ju regeringen tillsatt en utredning om det kommunala vetot, hur ser du på det?

Andreas Sjölander (S): Ja men vi har noterat utredningen och jag är en av dem som tycker att det kommunala vetot ska vara starkt. Det ska vara Härnösandsbor som bestämmer hur Härnösand ska utvecklas och vad som ska byggas i Härnösand, tycker jag.

Active Works konkursbo är i princip tomt. Deras hopp står till att vinna den tvist om 239 miljoner kronor man har med tyska Nordex.

Nordex har konsekvent hävdat att man har betalat allt enligt kontrakt. Men de har lämnat ett förlikningsbud för att slippa kostnaderna för en utdragen rättsprocess.

Kravet på Nordex räknas i konkursboet som en tillgång. I förra programmet kunde vi berätta att Active Works flyttat den tillgången till sitt moderbolag. Som ju inte är skyldig underentreprenörerna några pengar.

Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare menade att det kunde vara ett brott.

Skylt: ur Uppdrag granskning 29 april 2020

Stefan Lundberg chefsåklagare Ekobrottsmyndigheten: Jag tycker att det här är väldigt märkligt, för det innebär i praktiken att man tömmer ju bolaget på den största tillgången. Det blir konkursmässigt i och med att fordran på den här beloppen överlåts till Olbia. Det kan ju vara brottsligt. Det heter oredlighet mot borgenär, eller bolagsplundring. Enklare uttryckt.  

Active Works högste företrädare Göran Solig meddelade senare att fordringen flyttats tillbaka.

När vi nu tittar närmare på systerföretaget NLC – vars styrelseordförande är samme Göran Solig – upptäcker vi att samma sak skett där.

NLC har en fordran på 72 miljoner på Active Works och skulle alltså få del av pengar som eventuellt kommer från Nordex. Pengar som då skulle ha gått till underentreprenörerna.

Men den tillgången – som då skulle vara bolagets största – och underentreprenörernas sista hopp om att få tillbaka sina pengar, flyttade man strax före konkursen över till ett annat bolag – Olbia group AB – Deras styrelseordförande heter – ja, just det – Göran Solig. 

Han har fått ta del av programmets innehåll och erbjudits möjlighet att svara på våra frågor – men han har avböjt att medverka.

Under snart två år har den lilla byn i Ångermanlands inland präglats av det stora byggprojektet och den konflikt om pengar som följde i dess spår.

Flera bolag som var med från början har bytts ut, det rättsliga efterspelet pågår någon annanstans – men bygget går vidare.

Reporter: Hur är det med transporter. Går det vindkrafttransporter förbi här?

Irene Viklund, Viksjöbo: Ja, varje dag. Det var lite uppehåll kring jul, nyår. Men nu kör dom igen.

Tommy Viklund, Viksjöbo: Dom kör en på förmiddan i regel och nån på eftermiddagen kvällen och sen på kvällen brukar det vara.  

Det finns också funnits en ängslan som hängt sig kvar i bygden sedan förra gången vi var här.

Reporter: Vad tycker du är det värsta som har hänt under den tiden som var?

Björn Nordling, Viksjöbo: Kanske den här oron som uppstod hos väldigt många när man hörde att det fanns människor med anknytning till diverse halvkriminella motorcykelgäng och så vidare som var engagerade i bygden. 

Ett företag fick tidigt lämna bygget efter att deras anställda uppträtt hotfullt mot lokalbefolkningen. 

 – och när vi granskar lönelistan ser vi att hälften av de anställda finns i polisens brottsregister. 

En av dem dömdes på 90-talet för ett uppmärksammat gangstermord i Stockholm och en annan dömdes så sent som 2014 för att ha skjutit ihjäl en man. 

Det finns också starka kopplingar till den kriminella organisationen Hells Angels i bolaget.

Nu har även det företaget gått i konkurs. Och männen bakom har startat ett nytt bolag i byggbranschen.

I Viksjö har rädslan dröjt sig kvar – i höstas dök två beväpnade män upp vid några stugor som beboddes av vindkraftsarbetare. De sköt en man i benen och försvann sedan från platsen. 

Skylt: ur SVT Nyheter Västernorrland 30 september 2020

Monika Näslund, butiksägare: Man blir ju lite skärrad att folk kan gå omkring med ett skjutvapen och skjuta ner en annan person. Man vet ju inte vad som kan hända härnäst.

En misstänkt häktades senare men släpptes, polisutredningen pågår fortfarande – och oron lever kvar.

Björn Nordling, Viksjöbo: Tydligen var det någon som var här och jobbade åt någon entreprenör som blev drabbad. Men om det har någon koppling till dom här vindkraftprojekten eller inte, eller om det är gamla historier det vet ju inte polisen heller. Det som är lite jobbigt är att man uppenbarligen inte verkar kunna lösa det hela. 

Startpunkten för hela konflikten i Viksjö var att projektet stoppades av länsstyrelsens miljöhandläggare. 200 år gammal granskog hade avverkats, där fanns rödlistade arter och området var planerat för att bli naturreservat. 

Men det mest iögonfallande var ändå en jättelik tipp där det dumpats tonvis med jordmassor utan tillstånd. 

Skylt: ur Uppdrag granskning 29 april 2020

“Joel”: Och vi körde ut till den där tippen fyra dar.

Reporter: Och hur många maskiner var det som körde?

“Joel”: Vi var nog ett tiotal. 

Länsstyrelsen polisanmälde då sammanlagt åtta miljöbrott i parken – och krävde att skadorna skulle återställas. Ett arbete som inletts av den nya entreprenören.

Anna Bäckman miljöhandläggare länsstyrelsen Västernorrland: Man har visserligen väldigt mycket kvar att göra men dom åtgärder som dom har vidtagit hittills dom bedömer vi ser bra ut. Så vi tycker definitivt att dom är på väg åt rätt håll. 

Tittar man på parken som helhet så är det ju så här att ger man tillstånd till den här sortens verksamhet av den här omfattningen då får man ju räkna med påverkan på naturmiljön naturligtvis. Men dom skador som vi har bedömt är utöver vad man bör förvänta sig och vad som kanske till och med är utöver vad man hade tillstånd till att göra så är bedömningen idag att det i stor grad kommer att gå att återställa.

I Viksjö har även motståndarna till det stora vindkraftbygget i byns utkanter nu börjat foga sig.

Birgitta Jansson, Viksjöbo: Jag kan inte göra så mycket mer, jag kan ju inte stoppa det.Och dom flesta verkar ju vara för ne. Och de som är emot o jo men dom rycker ju på axlarna och tycker ja men det är ju gjort, det är ju förstört. Nu får vi ju stå med skiten.

Det är för stor förstörelse och kostar för mycket pengar och ger för lite, så enkelt är det. Dom måste ju titta på ett annat alternativ.

Miljöbrotten utreds av polis – men fortfarande återstår frågan vart underentreprenörernas pengar tog vägen. För dem har jobbet i Viksjö lämnat en bitter eftersmak.

Reporter: Hur har du mått under den här tiden?

“Anders”: Ja, jag har ju mått ganska dåligt och kanske inte visat det så mycket men inre stress och vilja att lösa saker på bästa sätt för alla även om det inte blir bra för mig. Man vill ju de närmast anställdas bästa liksom. Det har ju inneburit privata skulder som har ökat också lavinartat.

Joakim Berglund: Man ska inte kunna göra så där mot andra och komma undan. De...Man ska jobba för sina pengar man ska inte lura folk på pengar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.