UG-referens: Makt till varje pris – del 2

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Ta del av manus och källor till reportaget Makt till varje pris – del 2. Du hittar källhänvisningar både i texten och längst ner på sidan.

Förra veckan kunde vi avslöja den dolda uppgörelsen mellan Sveriges största parti, Socialdemokraterna, och Sveriges största byggföretag – Peab.

Tillsammans hade de under många år gynnat varandra i Sigtuna kommun.

Men hur ser hela sanningen ut om Peabs affärer? Och har det funnits anledning att tro att verksamheten rent utav varit brottslig?

Här har jag ett utdrag ur Peabs egen, interna utredning om det som hänt i Sigtuna. Peab själva önskar nog att de här uppgifterna hade blivit kvar här inne på huvudkontoret i Förslöv, Skåne.

Rapporten avslöjar hur byggjätten mot projekt värda miljoner bidrog till att sätta demokratin ur spel.

Peab själva skriver här i om misstankar om mutor. Frågan är – varför det undanhölls för omvärlden?

Reporter:

Då ska vi se. Är det här inne som?

Ulrika Fjelner, Kommunarkivarie:

Där är de.

Reporter:

Det finns ju hur mycket som helst.

Gömt i källaren under Sigtunas kommunhus finns ett annat Sigtuna – i miniatyr. Under kommunens mest expansiva fas gjordes modeller över nybyggnationer i papp, gips och frigolit.

Reporter:

Oj! Sorry, Du det huset var, var det, det stod då?

En gång stod de utställda på hedersplats, men efterhand som husen byggts har de spelat ut sin roll och gömts undan.

Vi försöker foga ihop pusselbitar av en kommun där allting tycktes gå åt rätt håll.

Ur SVT:s ABC den 16 augusti 2005 

Anders Johansson:

Vi har lovat att bygga mycket bostäder. Och bygga framförallt mycket nya hyresrätter. Och det vill vi göra för vi behöver se till att våra unga kan stanna kvar i kommunen och få den bostad de vill.

Då styrdes kommunen av det unga socialdemokratiska stjärnskottet Anders Johansson. Och under hans ledning byggs det så det knakar: bostäder, vägar, idrottsanläggningar, badhus och skolor.

Ur SVT:s ABC den 25 april 2012

Anders Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande:

Vi är Sveriges snabbast växande kommun och det gör att det är många fler som behöver få plats i skolan och förskolan, och det är den huvudsakliga anledningen.

Johansson knyter tidigt kontakt med Peab som snart blir det helt dominerande byggbolaget i kommunen. De nära banden mellan Socialdemokraterna och byggjätten hjälper båda parter att nå nya höjder. Peab tar klivet upp och blir det största byggbolaget i Sverige och Socialdemokraterna i Sigtuna skördar sina absolut största valframgångar.

Marie Axelsson (S):

Det som hände som jag såg var ju att invånarna uppskattade det här. Många pratade om Anders Johansson som väldigt framgångsrik och duktig. Och det var moderater i Sigtuna som röstade på Anders Johansson tack vare att han var så energisk och gjorde många bra saker.

Björn Stenutz (S):

Anders är en karismatisk ledare, det går inte liksom att säga något annat.

Johansson blir snart en tung spelare i partiet även centralt. Han väljs in i partistyrelsen och det spekuleras om en ministerpost. Men bakom den framgångsrika fasaden döljer sig en hemlig pakt mellan Sveriges största parti, Sveriges största byggbolag och en tredje part – en lokal ledare för en stark folkgrupp i kommunen, syrianerna. Ett upplägg som väcker frågor om mutor, vänskapskorruption och osunda affärer.

Henrik Kelfve (M):

I Anders Johanssons fall så fanns det ju bara ett fokus, att vinna nästa val, kosta vad det kosta vill.

Den 6 maj i år är en betydelsefull dag på Bjärehalvön utanför Båstad, många har hissat sina flaggor. Bygdens stolthet Peab har bjudit in sina aktieägare till Grevieparken för årets bolagsstämma. Som i år, på grund av det rådande läget, hålls avskalad, med få deltagare.

Jesper Göransson, VD Peab:

Hej, idag håller vi årsstämma i Peabkoncernen, men med anledningen av Coronapandemin så genomför vi stämman på ett annorlunda sätt än vad vi är vana vid.

På årsstämman fastställs bland annat årsredovisningen för det senaste räkenskapsåret. Och siffrorna är imponerande. Det en gång lilla familjeföretaget är idag en byggjätte med 16 000 medarbetare och en omsättning på 54 miljarder kronor.

GRAFIK: PEAB ÅRSREDOVISNING 2019.

Jesper Göransson, VD:

Vi fortsätter bygga samhällen runt om i Norden och så var det även under 2019. Det som gör oss unika det är att vi gör det tillsammans med våra kunde i de lokala samhällena där människor bor och lever sina liv.

Men Peabs solskenshistoria har inte varit fläckfri.

Ur SVT:s Västnytt den 15 september 2010

Programledare:

”Men allra först en före detta anställd på byggbolaget Peab häktades för en kort stund sedan av Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman...”

Ur SVT Dalarna den 13 februari 2013

Programledare:

”Idag beslutade förvaltningsrätten att Falu kommun ska betala 7 miljoner kronor i böter för att man gav byggföretaget Peab jobb värda 160 miljoner utan upphandling.”

Ur SVT:s Sydnytt den 29 april 2013

Programledare:

”Det var olagligt av Ängelholms och Åstorps kommuner att subventionera Peabs köp av Ängelholms flygplats 2010”

Ur SVT Dalarna den 4 februari 2014

Programledare:

”Ja det blev fällande domar för de åtalade i den så kallade Peab-härvan.

Reporter:

Åtalspunkterna var muta och bestickning.

Programledare:

Flera kommunala chefer hade låtit sig bjudas på utlandsresor, middagar och alkohol av Peab.”

Ur SVT:s Sydnytt den 29 oktober 2013

Programledare:

Grundaren av Peab frias från mutanklagelser. Idag kom hovrättens dom som förklarar Paulsson och fyra övriga åtalade oskyldiga i mutskandalen kring den nya nationalarenan i Solna. Nyckelpersonen i härvan, Solnas förre stadsdirektör fälldes våren 2012 för mutbrott.

Ur SVT:s ABC den 2 augusti 2014

Programledare:

”En 46-årig man vid byggföretaget Peab misstänks ha tagit emot 2 miljoner kronor för en leasing av en segelbåt, och det här ska ha skett i samband med bygget av Mall of Scandinavia.”

I Sigtuna har Peabs affärer inte lett till några skandalrubriker. Men storhetstiden tycks vara över. Det är till och med så att den nuvarande kommunledningen säger till oss att de drar sig för att göra affärer med Peab.

Och vi får uppgifter som tyder på att det finns en part som vet mer än vad de berättar utåt – nämligen Peab själva. Vid ett möte mellan Sigtunas kommunledning och Peab i februari 2020 kräver det sittande kommunalrådet att få ta del av en hemlig internrapport som byggbolaget tagit fram.

Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande:

”Ni har gjort en intern utredning på vad som pågick här i Sigtuna under de här åren, den vill jag ha. Alltså ni har aktivt påverkat politiska val i den här kommunen och det är jävligt allvarligt alltså.

Ungefär samtidigt kontaktar vi Peab första gången och ber om en intervju, men de vill inte ställa upp och skriver att “innehållet i våra interna utredningar är fråga om företagshemligheter”. Men det finns andra som vill berätta.

Tidigare anställd Sigtuna kommun (anonym 1):

Det var ett nära, nära samarbete mellan Anders och Peab så var det ju.

Tidigare anställd Sigtuna kommun (anonym 2):

Alltså det fanns ju kontakter mellan Anders och Syrianska som jag kände att den här kan är alltså inte säkert helt sund.

Vi hittar bevis för att Socialdemokraterna, Peab och den syrisk-ortodoxa församlingen gynnar varandra. Peab bygger församlingens kyrka på mark som den socialdemokratiska kommunledningen skänker till församlingen för en krona. Socialdemokraterna vinner många nya röster i Valsta där kyrkan ligger. Peab blir det dominerande byggbolaget i kommunen och sponsrar Socialdemokraternas valkampanj med valstugor och valaffischer.

Efter hand tonar tre huvudpersoner fram. Kommunstyrelsens ordförande Anders Johansson, Peab Bostads vd Tomas Andersson och så en ledande gestalt bland syrianerna i kommunen, Ismet Karademir, socialdemokrat, egenföretagare och ordförande i den lokala fotbollsklubben. De umgås även privat och åker tillsammans på en semesterresa till Istanbul.

Tidigare Peabanställd (anonym 1)

Alla behöver ju ha någon ingångsport någonstans, Ismet, Peab, politiker. Peab behövde politikerna.

Tidigare Peabanställd (anonym 2)

Det som skulle bli något fint blev en skamfläck istället.

Tidigare Peabanställd (anonym 1)

Alla smörjde alla, det är ju så det gick runt.

Och banden går långt tillbaka i tiden. Efter valet 2002 tar Anders Johansson över makten i Sigtuna, bara 25 år gammal och blir Sveriges yngste kommunstyrelseordförande någonsin.

Ur SVT:s ABC den 12 september 2002

Anders Johansson:

Ja, det har varit två väldigt tydliga alternativ, dels det Socialdemokratiska oppositionsalternativet, och dels Moderaternas alternativ och de här har ställts mot varandra och då tror jag att politiken har blivit väldigt tydlig för kommuninvånarna.

Anders Johansson sjösätter snart ett ambitiöst program för bostadsbyggande i kommunen. Bostadsbristen i Sigtuna är hög och att det behövs byggas 350 lägenheter om året.

DOKUMENT: Kommunalt bostadsförsörjningsprogram 2003

Ett år efter valvinsten, den 28 oktober 2003, hålls ett möte i kommunhuset mellan Peab, det kommunala bostadsbolaget Sigtunahem och kommunledningen.

På agendan står en mängd nya byggprojekt i kommunen. En av de Peab-anställda under den här tiden minns hur det gick till.

Tidigare Peabanställd:

Vi kom till mötet så fanns det en dagordning med 10 – 12 projekt på olika ställen i kommunen, och då började man diskutera dom. Kommunen hade redan planer på ungefär hur stora projekten skulle vara. Det diskuterades då hur intresserade Peab var av de här projekten, och vi var ju väldigt intresserade av de här projekten.

Reporter:

Det måste ha varit ett gyllene tillfälle för Peab?

Tidigare Peabanställd:

Ja. Det var ett gyllene tillfälle för Peab. Att komma in så tidigt och kunna styra i projekten. 

Dagordningen från mötet i kommunhuset finns inte i kommunens arkiv, det har aldrig diarieförts, men vi får tag på en kopia.

Reporter:

Vem från kommunen var med på det mötet.

Tidigare Peabanställd:

Anders Johansson var med. Han satt ju på två stolar då. Han satt ju både på kommunstolen och Sigtunahem-stolen.

Anders Johansson har idag lämnat kommunen och bytt efternamn till Sandén.

Under drygt tio år var han en dominerande person i Sigtuna kommun, som kommunstyrelsens ordförande, ordförande i det kommunala bostadsbolaget Sigtunahem och ordförande för det socialdemokratiska partiet.

Anders Sandén: 

Det mötet tror jag inte att jag har haft med Peab.

Reporter:

Nähä! Varför inte det då?

Anders Sandén:

För det första är det 17 år sen och det är kanske svårt för mig att säga att det har jag definitivt inte haft men stadsbyggnadskontorets möten med Peab behöver ju inte jag nödvändigtvis ha varit med i.

Reporter:

Så du menar att du inte var med på detta möte?

Anders Sandén: 

Jag har väldigt svårt att komma ihåg det för det var 17 år sen, men det tror jag inte. Har du andra uppgifter?

Reporter:

Ja jag har andra uppgifter.

Anders Sandén: 

Okej.

Reporter:

Vi har andra uppgifter på att du var med på detta möte.

Anders Sandén:

Jaha. 28 oktober 2003.

Reporter:

Ja.

Anders Sandén:

Ja, och har du uppgifter om det då ska jag inte bestrida dem. För dom kommer inte jag ihåg. 

Reporter:

Nej.

Anders Sandén:

I sådana fall.

Det är särskilt en punkt som fångar vårt intresse, punkt 2, Sigtunahem köper nyckelfärdiga hus. Enligt dokumentet görs det upp på förhand att det kommunala bostadsbolaget ska köpa husen av Peab redan innan husen har börjat byggas, utan att andra byggbolag får vara med och konkurrera.

Tidigare Peabanställd:

Sigtunahem köper nyckelfärdiga hus, ja! Sigtunahem får köpa vilka hus dom vill. Av vem också. Hur mycket och hur lite. Men man ska ju inte skriva avtal innan det är färdigt. Utan man ska skriva avtal när huset står på plats. Då kan man skriva avtal.

Peabchef:

Det som är otvetydigt så är det ju de här affärerna med Sigtunahem, de är ju ett kringgående av LOU så det skriker om det.

Vi visar dokumentet för en person som kan Lagen om offentlig upphandling, LOU, den lag som ska garantera att företag får vara med och konkurrera på lika villkor, och att skattepengarna används på bästa sätt.

Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt, Stockholms universitet:

Om det nu är så som ni säger att man har ett möte här och redan då bestämmer att ett bolag ska få leverera det här, så är det ett klart brott mot likabehandlingsprincipen. Såklart eftersom andra då företag inte har någon möjlighet att komma in och få vara med och leverera, ens konkurrera, ens försöka så att säga få vara med här.

Tidigare Peabanställd:

Det var ju inte rätt. Helt fel upplägg. Det här skulle gått ut på anbudstävling till alla som skulle haft möjlighet att vara med. Det är såpass många projekt det här så att, det är jättemånga projekt.

Reporter:

Om ni i förväg gör upp med Peab om att de ska bygga liksom och Sigtunahem ska köpa utan att andra får komma in med bud, anbud, det är ju att runda LOU, per definition.

Anders Sandén:

Nej, det är det inte.

Reporter:

Nähä. På vilket sätt är det inte det.

Anders Sandén:

Nej, men Sigtunahem, köp och försäljning av fastigheter omfattas inte av LOU.

Reporter:

Nej, det handlar inte om det då, det handlar om liksom entreprenader, de här är ju inte byggda än. Man gör upp affären från början,

Anders Sandén:

Det går inte att göra det.

Reporter:

Då känns ju det som att man rundar LOU.

Anders Sandén.

Men det går inte att göra det.

Reporter:

Det går inte att göra.

Anders Sandén: Nej.

I det dolda presenterar kommunledningen för Peab vilka byggprojekt kommunen vill få igång. Bostäder som Peab kommer att bygga, och i flera fall sälja till det kommunala bolaget Sigtunahem.

Reporter:

Men kan det inte vara mer gynnsamt för skattebetalarna om kommunen bygger långsiktiga relationer med en byggherre till exempel som Peab i det här fallet, för att på det sättet hålla nere kostnader.

Andrea Sundstrand:

Jo, absolut, men det finns ju inget hinder att det inte sker genom en upphandling först. Så att gå direkt till någon, utan att låta de övriga vara med är ju grund för korruption, det är grund för dåliga priser, dåliga avtal, ingen genomlysning. Inte bra.

Men samarbetet med Peab kommer snart att fördjupas. Under Anders Johanssons tid planerar Peab att bygga två tusen tre hundra bostäder i Sigtuna. Och inget projekt är större än Steningehöjden, där kommunledningen vill bygga en helt ny stadsdel.

Ur kommunfullmäktige den 31 mars 2005

Anders Johansson:

För oss Socialdemokrater så känns det oerhört tillfredsställande att få ta det här språnget, det här stora klivet som det innebär att få vara med och fatta beslut om en helt ny kommundel.

Här ska det byggas 900 bostäder, ett gigantiskt byggprojekt för att vara Sigtuna. Och det är Peab som ska bygga alltihop efter att ha köpt marken av kommunen.

Anders Johansson:

Det här är en kvadratmeter som föreställer Steningehöjdens terräng, för den får vi 285 kronor, den här kvadratmetern, och som ni ser på bilden...

Flera byggbolag är intresserade av att börja bygga, men Peab är beredda att betala mest för marken – 130 miljoner kronor.

Tidigare Peabanställd:

Man ville komma åt marken, Man hade förtur på så mycket annan mark, och det här var väl också ett sätt att säkra upp att det inte kom några konkurrenter på marknaden.

Vi får uppgifter om en tredje part som har en roll att spela i den här markaffären. Fotbollslaget Valsta Syrianska IK, och dess ordförande Ismet Karademir.

Bilder från TV 4

Laget har problem, trots att man har gått som en raket genom seriesystemet upp till division 1 är ryktet inte det bästa och inte heller ekonomin.  

Men lösningen är plötsligt inom räckhåll. Två veckor efter att köpekontraktet för Steningehöjden undertecknats mellan Peab och kommunen skriver Peab Bostads vd Tomas Andersson och klubbens ordförande Ismet Karademir under ett sponsringsavtal.

Tidigare Peabanställd:

Jag förstår inte varför Peab skulle gå in och sponsra ett sånt lag. Det fanns ingen goodwill i det överhuvudtaget. Snarare tvärtom. De var ju allmänt kända för att vara stökiga på sina matcher. Bråkade med domare och allt möjligt sånt.

Avtalet garanterar division 1 laget en miljon kronor under det första året, samtidigt som Peab tar på sig att bygga en ny klubbstuga för över 2 miljoner kronor. Den byggs vid den nya hemmaarenan Midgårdsvallen som Peab bygger åt kommunen.

Plötsligt har Ismet Karademirs fotbollsklubb fått en ny arena, ett nytt klubbhus, och en miljonsponsor. Men varför sluter Tomas Andersson på Peab Bostad ett avtal som ger miljoner till en liten division 1 klubb?

Tidigare Peabanställd:

Det var Tomas Andersson som sa att ett sätt för det här att komma vidare i den här affären, var eh, inte ett önskemål utan det var ett krav från Anders Johansson att gå in och sponsra Valsta Syrianska. För att den här affären skulle bli av.

Reporter:

Var det ett krav från Anders Johansson?

Tidigare Peabanställd:

Ja.

Reporter:

Är du säker på det? Kan det verkligen vara så. Det låter ju helt vansinnigt!

Anonym tidigare Peabanställd:

Det var ett krav att Peab skulle gå in och sponsra.

Ur kommunfullmäktige den 31 mars 2005

Anders Johansson:

Så därför herr ordförande så vill jag återigen yrka bifall till kommunstyrelsens förslag.

Reporter:

Då skriver ni ett avtal är då, köp- och exploateringsavtal. Det är du och Tomas Andersson. Vilken kontakt har du med honom, eller hade då vid den här tiden?

Anders Sandén:

Ganska intensiv kontakt i samband med mycket av byggnationerna och projekten.

Reporter:

Ungefär samtidigt som man skriver det här köp- och exploateringsavtalet, så skriver Peab ett sponsringsavtal. Det här görs nästan exakt samtidigt. Det skiljer två veckor. Med Valsta Syrianska. Och då undrar jag, eller jag vet att dom här två är sammanlänkade. Dom här två, dom här två hänger ihop. 

Anders Sandén:

Okej.

Reporter:

Hur då?

Anders Sandén:

Det får du svara på. Jag vet inte  

Reporter:

Du vet inte?

Anders Sandén: 

Nej. Eller fråga Peab snarare.

När vi går igenom avtal, fakturor och banktransaktioner tillbaka i tiden ser vi att det är betydligt större summor i sponsring än vad vi först anade.

Mellan åren 2005 till och med 2012 lägger Peab omkring tio miljoner kronor på sponsring av division 1 laget Valsta Syrianska IK, inklusive bygget av klubbhuset.

Den som kan svara på hur överenskommelsen mellan Peab, Socialdemokraterna och Valsta Syrianska såg ut är förstås Tomas Andersson själv, som var vd på Peab Bostad. Han har suttit i den absoluta Peab toppen och har en nära relation med Peab grundarna, bröderna Paulsson.

Tomas Andersson:

Tomas Andersson

Reporter:

Hej, Tomas, Jesper Henke här, Uppdrag granskning

Tomas Andersson:

Hej du.

Tomas Andersson:

Har du några frågor så får du vända dig till Peabs presschef, jag är inte på Peab längre.

Reporter:

Jag vet att du inte är på Peab, men det har ändå att göra med din tid i Sigtuna, och du vet att jag har jobbat många år med detta.

Tomas Andersson:

Men har du några frågor så hänvisar jag till Peabs presschef.

Reporter:

Fast Tomas det är du som kan svara på frågorna, det är inte Peabs pressavdelning som kan göra det.

Tomas Andersson:

Du får vara nöjd med det.

Reporter:

Men du varför sponsrar ni Socialdemokraterna i valet 2010?

Tomas Andersson:

Hör vad jag säger, du får vända dig till henne.

Reporter:

Med valbanderoll och valstugor? För det är så här att vårat program...

Tomas Andersson:

Jag har inga kommentarer, då får du vara nöjd.

Reporter:

Vårat program går ju snart och vi kommer att påstå en massa saker.

(tut, tut, tut)

Vi märker snart att det finns ett missnöje inom Peab med hur byggbolaget själva hanterat händelserna i Sigtuna. Peab har gjort en internutredning men enligt källor inom företaget finns det en ovilja hos koncernledningen att gå till botten med de misstänkta oegentligheterna.

Efter hand får vi kontakt med flera personer som är villiga att läcka delar av den hemliga rapporten till oss. En del lämnas ut vid hemliga möten, annat skickas till oss. De som pratar med oss begär källskydd och vi låter dem framträda anonymt. Snart kan vi pussla ihop de olika delarna och det är ingen vacker bild som tonar fram; initierade personer inifrån Peab talar om bokföringsbrott och mutbrott.

Utredningen innehåller två olika delar, en kartläggning av personer och relationer och en sammanställning av ekonomin, i den senare kan vi läsa:

“Den brutala sanningen är att vi i regionen har, genom tvivelaktiga metoder, gjort dåliga affärer och sedan gjort allt för att dölja dessa genom att flytta kostnader, fakturor, intäkter mm.”

Utredarna hittar också märkliga fakturor i Peabs största byggprojekt i kommunen, Steningehöjden.

“Det finns ett antal fakturor som minst sagt lämnar en del frågetecken då dessa helt saknar anslutning till något projekt som vi har utfört men är bokförda på Steningehöjden.”  

Peabs sponsring av Valsta Syrianska IK visar sig bara vara en i raden av förmåner, eftergifter och rena gåvor som Peab ger till syrianska föreningar och enskilda syrianska ledare i Sigtuna. Enligt utredningen så rör det sig om mellan 50 och 70 miljoner kronor.

Kajsa Jacobsson, presschef Peab

Reporter:

Men finns det någon chans att få någon intervju, är det, finns det någon öppning, och hur skulle den öppningen i så fall tänka sig att se ut?

Kajsa Jacobsson:

Jag får, jag får hänvisa till att vi svara till, vi svarar på mejlet som ni skickade, det kommer vi göra inom kort här.

Reporter:

Men ni svarar på mejl, men vaddå, är det...

Kajsa Jacobsson:

Ja.

Reporter:

Ja, men du förstår ju själv att mejlkorrespondens på det viset ger ju inte alls samma möjlighet till att komma någonstans i ett samtal, man kommer ju betydligt längre där naturligtvis, och jag bara, jag kan bara vädja till dig att hjälpa oss här att få fram sanningen om vad som hände i Sigtuna.

Kajsa Jacobsson:

Mmm, men vi har fått det senaste mejlet från er, jag fick det på min semester här så vi har sett det så vi kommer att svara på det också.

Men frågan är vad alla dessa pengar har gått till. Vi vet att fotbollsklubben Valsta Syrianska IK har sponsrats med 10 miljoner kronor. Klubbens ordförande, Ismet Karademir, får dessutom sin pizzeria flyttad och renoverad på bekostnad av Peab. På fakturor ser vi att Peab betalar el-, ventilation, rör- och snickeriarbeten för totalt 239 000 kronor. Men enligt källor inifrån Peab rör det sig om mer pengar.

Tidigare Peabanställd (anonym 1)

Vi byggde om en grill åt honom. Åt Ismet alltså, genom Peab. Peab köpte allt material. Så fick vi bygga den där grillen och då kom Tomas Andersson ner och Ismet var jättestolt.

Tidigare Peabanställd (anonym 2)

Mycket av det här är ju krav från Anders Johansson till Tomas Andersson. Där vi skulle göra vissa saker, bland annat flytta pizzerian,

Reporter:

Är du helt säker på att det har funkat så? Kan det ha varit på något annat sätt eller det liksom, du, det finns ingen tvekan från din sida där?

Det finns ingen tvekan.

Reporter:

Nej.

Tidigare Peabanställd (anonym 1)

Och då hade Tomas Andersson blivit helt tokig för att det stod Peab på byggmaterial som de hade ställt upp det.

Reporter:

Så man kunde härleda det till Peab?

Anonym 1:

Ja. Han hade typ sparkat på virkeshögen och skrikigt och stuckit därifrån.

Listan på förmåner och rena gåvor från Peab blir allt längre. När den syrisk-ortodoxa kyrkan i Valsta står färdig är församlingen skyldig Peab cirka 20 miljoner kronor. Pengar Peab väljer att inte driva in.

Och enligt Peabs egna utredningar betalar man bland annat markarbeten hemma hos Ismet Karademir och en annan familjemedlem för över 300 000 kronor. Ismet Karademir är en ledargestalt som även oppositionen försökt att närma sig.

Henrik Kelfve:

När jag kom till Sigtuna och blev oppositionsråd så blev jag ju varse att han var en spelare som man skulle bygga en relation med. Och jag hade ett möte med honom, och nu blir det ju mitt ord här och ett antal år efteråt, men slutsatsen var väl, vi är egentligen borgerliga. Anders Johansson har spelat sina kort gentemot oss väl, vad är du beredd att ge.

Vi har länge försökt intervjua Ismet Karademir utan att lyckas. Inför det här programmet ringer vi och mejlar honom, men får inget svar, till sist beslutar vi oss för att söka upp honom på hans kontor.

Ismet Karademir

Reporter:

Hallå! Hej Ismet Jesper Henke, Uppdrag granskning.

Ismet Karademir:

Ja?

Reporter:

Kan vi prata lite?

Ismet Karademir:

Nej, jag vill inte delta någonting.

Reporter:

Men jag har några frågor till dig.

Ismet Karademir:

Men jag vill inte höra.

Reporter:

Du vet ju precis vad det handlar om. Vi kan väl snacka lite grand?

Ismet Karademir:

Nej. Ni får respektera mig.

Reporter:

Självklart respekterar vi dig. 

Ismet Karademir:

Nämen, respektera Jesper. Lämna mig i fred.

Reporter:

Ja.

Ismet Karademir:

Du har förstört mitt liv. Det räcker.

Reporter:

Du, varför...

Ismet Karademir:

Lämna mig i fred. Du har förstört mitt liv. 

Reporter:

Okej.

Ismet Karademir:

Okej. Du har förstört mitt liv ordentligt.

Reporter:

Varför har Peab, varför betalade Peab din grill?

Ismet Karademir: 

Ingen har betalat någonting. Du hittar bara på. 

Reporter:

Jag hittar inte alls på. Det finns i internutredningen.

Vi skriver en lapp med våra frågor. Och lämnar i dörrspringan. Två veckor senare får svar via mejl. Ismet Karademir nekar till att Peab skulle ha bekostat flytt och renovering av hans pizzeria i Valsta, och skriver till oss att “en annan byggare har utfört jobbet på beställning av mitt företag”. Han nekar även till att Peab skulle ha bekostat markarbeten hemma hos honom. Familjemedlemmen skriver att han i sin tur köpt sitt hus av Peab och hänvisar frågan till byggbolaget.

Vi får flera vittnesmål inifrån Peab som oberoende av varandra ger samma förklaring till varför Peab lagt så mycket pengar på syrianska föreningar, och enskilda ledare.

Tidigare Peabanställd (anonym 1) (röstförvrängning steg 2)

Anders Johansson, han såg ju till att Peab fick byggrätter, men som tack för det så fick vi vara med och betala åt Syrianska.

Peabanställd (anonym 2) – någon annan läser (röstförvrängning steg 2)

De här kompensationerna vi pratar om liksom, det är ju via kommunen, men det är byggrätter så har jag fått det förklarat

Peabchef (anonym 3) – någon annan läser (röstförvrängning steg 2)

Det Peab skulle kunna stå utmålad för, det är ju att ha man har mutat, och sedan så spelar det ingen roll i världen hur mycket vi säger att de här affärerna är dåliga.

Tidigare Peabanställd (anonym 4) någon annan läser (röstförvrängning steg 2)

Jag ser det som ett triangeldrama. Eller som ett triangelspel, utan att. Anders Johannson för att ha makten, han är beroende av syrianerna för att få makten. Och Peab vill ha projekt. Och det kan man ju få av kommunen. Och på så sätt så kopplar Anders Johansson in syrianerna med sponsringsavtal och lite andra saker för att, som tack för hjälpen. Och då använde han sig av Peab bland annat till för det här sponsringskontraktet.

Reporter:

Och så får Peab då 

Tidigare Peabanställd:

Byggrätter

Reporter:

Byggrätter i kommunen.

Tidigare Peabanställd:

Ja.

Reporter:

Det är intressant vilken roll du har i det upplägget som vi anar. För i internutredningen så anar man ett upplägg. Där du ingår som en part. 

Anders Sandén:

Hur då?

Reporter:

Det handlar om att Peab, du och den syrianska gruppen hänger ihop. I en överenskommelse, som sker liksom icke offentligt i det dolda, helt enkelt. Där man ger varandra fördelar. 

Anders Sandén:

Där jag skulle vara inblandad?

Reporter:

Där du är inblandad.

Anders Sandén:

Och ger varandra fördelar?

Vad säger du om den typen av anklagelser?

Anders Sandén:

Att det är fel.   

Reporter:

Vad säger du om allvarligheten i den typen av anklagelser?

Anders Sandén:

Det är allvarligt men det är fel.  

Även de valstugor som Peab ger i gåva till Socialdemokraterna i Sigtuna inför valet 2010 finns med i Peabs internutredning. När vi nu återvänder till Socialdemokraternas partiexpedition är det med våra nya uppgifter om partiets relation till Peab

Marie: Axelsson:

Ja, för mig så ser det ju märkligt ut, och man behöver ju ha en helhetsbild, vi får ju vissa fragment nu presenterade för oss, vi har pratat om valstugorna och valaffischerna och det har vi försökt att jobba med inom partiet och ta reda på. Men det är ju en liten del om man ser på allting som du har räknat upp nu.

Reporter:

Då är det ju så att valstugorna och valaffischerna är ju med i det här upplägget, det är en del av detta.

Björn Stenutz:

Så som du presenterar det för mig, så verkar det vara det minsta problemet.

Anders Sandén:

Jag tror att man måste förstå här att alla dom överenskommelser som har gjorts med Peab, alla markförsäljningar och annat, är beslutade av kommunfullmäktige. 

Reporter:

Det har ingen större betydelse!

Anders Sandén:

Det har väl en jättestor betydelse i sammanhanget!

Reporter:

Nej.

Anders Sandén:

Jo. Därför att alla affärer är därmed granskade av revisorer, av fullmäktige, av media, och jag har inte…

Reporter:

Det här sker ju i det dolda. Så det här går ju inte att granska...

Anders Sandén:

Nej… 

Reporter:

...om man inte har tillgång till internrapporter och så vidare.

Anders Sandén:

...men det är ju beslut som är fattade i kommunfullmäktige, med markförsäljningar.

Reporter:

Om vi, om vi... det som är det viktiga här.

Anders Sandén:

Då får man läsa kommunfullmäktigeprotokollen och då kan man då se att byggrätterna är lika satta för andra bolag som för Peab.

Reporter:

Varför säger man så här internt i Peab då?

Anders Sandén:

Det får du fråga Peab om.

Vi gör ett nytt försök att nå den ansvarige Peab-chefen under den här tiden, Tomas Andersson, via hans nuvarande arbetsplats.

Han är den som gjort upp de flesta av Peabs affärer i Sigtuna, det är han som skrivit under sponsringsavtalen med fotbollsklubben och det är han som sitter på första raden vid invigningen av den syrisk-ortodoxa kyrkan. Och det är han som reser till Istanbul tillsammans med Anders Johansson och Ismet Karademir. Vi väntar på honom i ett parkeringsgarage i centrala Stockholm.

Peabanställd (anonym 1)

På något sätt satt Anders Johansson och Andersson ihop liksom, Johansson bad Andersson att så att säga se till så att Syrianerna fick ett antal grejer, för att de skulle göra, alltså se till så att deras väljare valde Johansson liksom.

Tidigare Peabanställd (anonym 2)

Socialdemokraterna tog ju makten genom valet, och dom fick ju mycket röster av syrianerna. Socialdemokraterna ska hjälpa, när man kommer till makten, hjälpa syrianerna, dels med då fotbollsklubben och kyrkan. Och då kommer Peab in, Peab vill ha mark och då har man hittat en lämplig sponsor, som kan sponsra då till exempel fotbollsklubben.

Henrik Kelfve:

Det är ju inte så att ett stort byggföretag ger saker för att man är snälla, eller att man ger någonting gratis, det är klart att det finns, att det finns en motprestation i det där.

Och varför de gynnar syrianska företrädare, ja det måste rimligen hänga ihop i det här, liksom, i det här dramat, att ja, om vi inte kan gynna Socialdemokraterna, vilket de ju bevisligen har gjort också, men då kan vi, då kan ju, då kan vi ju säga att Peab gör det här åt er så röstar ni på Socialdemokraterna.

Den syrisk-ortodoxa församlingens ordförande, Gabriyel Karademir, vänder sig mot uppgiften att kyrkbygget skulle ha fått syrianerna att rösta på Socialdemokraterna. Han skriver i ett mejl till oss:

“Vi kommuninvånare med syrianska rötter kan tänka alldeles själva och fatta våra egna beslut precis som alla andra invånare”

Det går förstås inte att säga hur enskilda kommuninvånare i Sigtuna röstat i valen. Det vi kan slå fast är att valdistrikten runt kyrkan, är viktiga för Socialdemokraterna i valet 2010. Det är inte bara här som partiet har sitt starkaste fäste, det är också här som Anders Johansson lyckas vinna många nya röster. Av 1 727 nya röster som Socialdemokraterna får i succévalet, jämfört med föregående val, kommer en tredjedel från distrikten runt kyrkan i Valsta och Steninge.

Henrik Kelfve:

Anders Johansson lyckades bevisligen att få syriangruppen att rösta på honom.

Reporter: Vilken betydelse tror du att det hade för valresultatet, alltså hur kan man bedöma det.

Henrik Kelfve: Jag tror att det hade en enorm påverkan, det var ju ganska, det har ju varit ganska liten marginal, mellan vänster och högerblocken i politiken, så det har ju varit en avgörande faktor.

Reporter:

Men att det gick så bra i valen för dig. Det vi ser här är ju att den syrianska gruppen får extrema fördelar av Peab, Socialdemokraterna får också fördelar.

Anders Sandén:

... och det skulle ha lett till att vi vunnit val?!

Reporter:

Ni blir ju väldigt starka i Valsta-området.

Anders Sandén:

Ja.

Reporter:

Ni får över 66% i vissa valkretsar.

Anders Sandén:

Ja men där har vi ju haft väldigt starkt stöd alltid.

Reporter:

Nej inte på den nivån.

Anders Sandén:

Nej. Inte på den nivån, men alltid haft starkt stöd där. Däremot fick vi jätte-stort stöd i villa-områden där vi brukar ha väldigt lågt stöd. Det är förklaringen till valsegern.

Reporter:

Det är klart att det har betydelse?

Anders Sandén:

Allt har betydelse. men varför röstade så många andra på oss då?

2010 når Anders Johanssons popularitet sin höjdpunkt med över 42 procent av rösterna i kommunen. I valrörelsen blir det tydligt hur nära Peab och Socialdemokraterna står varandra. Bara tre dagar före valet lanserar Anders Johansson tillsammans med Södertäljes kommunalråd och Peabs Tomas Andersson – Johanssonvillan – ett vallöfte om att bygga hundratals folkhemsvillor som vanliga löntagare ska ha råd med.

Ur SVT:s ABC den 16 september 2010

Lokalreporter:

Och det är halva priset mot en normal nybyggd villa, vad är skillnaden?

Tomas Andersson:

En stor skillnad är väl ytan, delvis är väl tomten på dryga 300 kvadratmeter och sedan är villan på hundra kvadrat.

Anders Johansson:

De är små och de ska ligga där det redan ligger infrastruktur. Så det handlar om smarta lösningar för att få ner priset.

Men det är ett tomt vallöfte, projektet visar sig inte vara realistiskt. Och Johanssonvillorna byggs aldrig.

Under valveckan skriver Sigtunahem och Peab under en annan affär som kommer att hjälpa Anders Johansson att förverkliga ett av hans viktigaste vallöften, att bygga många nya hyresrätter. Sigtunahem kommer överens med Peab om att betala 774 miljoner kronor för 459 lägenheter – den största affären i kommunens historia – och en affär som ger oss ytterligare ledtrådar till hur Peab och kommunen gynnar varandra.

Fastigheterna är inte färdigbyggda, men Sigtunahem genomför ändå affären utan någon offentlig upphandling.

Andrea Sundstrand:

Enligt upphandlingslagstiftningen så köper man varor, tjänster eller byggentreprenader. Sen kan man kalla det någonting annat, men det är det vi pratar om och är det en byggnad som byggs så är det en byggentreprenad och den ska som huvudregel upphandlas.

Anders Sandén:

Det är en väldigt stor affär. Beslutade i Sigtunahem, Beslutade i Kommunstyrelsen. I fullmäktige. Många skickliga tjänstemän har varit med och berett ärendet. Hjälpt till med allting.

Reporter:

Ja men det hjälper ju inte om det är fel ändå.

Anders Sandén:

Ja men lyssna på mig. 

Reporter:

Mm.

Anders Sandén:

Det hade kunnat överklagats. Det hade kunnat granskats. Revisorerna hade kunnat gjort nedslag. Alla som har tittat på detta, och det är ganska många. Media. Konkurrenter. Opposition. Revisorer. Styrelser. Alla har sagt att det här är korrekt gjort. Och jag har ingen annan bedömning av det.

Reporter:

Det behöver ju inte betyda att det är korrekt?

Anders Sandén:

Nä. Det säger du nu! 

Andrea Sundstrand:

Resultatet blev att den här kommunen har fått en väldigt många byggentreprenader utan att behöva konkurrensutsätta det. Och ur min synvinkel så kan det inte tyda på någonting annat än att avsikten var att kringgå upphandlingslagstiftningen.

Från våra källor inifrån Peab får vi ett avgörande dokument, det är en tidigare överenskommelse som rör flera av de byggprojekt som Sigtunahem senare kommer att köpa av Peab. Dokumentet som varken finns i Peabs internutredning, eller diariefört hos kommunen – visar svart på vitt att det finns ett samband mellan kommunledningen, Peabs byggprojekt och stödet till fotbollsklubben och församlingen.  

Reporter:

Du. Om jag säger. Vi har ett annat dokument här. Förslag till överenskommelse med Peab bostad.

Anders Sandén: 

Mm. 

Reporter:

Från 2007.

Dokumentet som är daterat den 24 februari 2007 har rubriken “Förslag till överenskommelse med Peab Bostads AB”. Här listas flera av Peabs byggprojekt i kommunen: Märsta Port, Centrala Valsta, Steninge Allé, Steningehöjden, Rådmansängen och Arhem.

Här beskrivs det hur långt byggena har kommit, hur många lägenheter det rör sig om, hur kostnader ska fördelas mellan kommunen och Peab, och vad Sigtunahem vill betala för vissa lägenheter.

Tidigare Peabanställd:

Det här kommer från Anders Johansson. 

Reporter:

Är du säker på det? 

Tidigare Peabanställd:

Ja. Det är jag säker på. 

Reporter:

Hur kan du veta det? 

Tidigare Peabanställd:

Det är skrivet så. Peab skulle ju aldrig ta upp, till exempel att, man ska sponsra Valsta Syrianska.  

Reporter:

Nej.

Under punkten övrigt kan vi bland annat läsa: “Affären ska ses som en helhet”, “Lämna bra bud på byggande av Syrianska kyrka och samlingslokal i Valsta” och “Sponsring av Valsta Syrianska IK”.

Reporter:

Peab ställer sig frågan hur mycket ska vi sponsra Valsta Syrianska. Då undrar jag åter igen, vad har Valsta Syrianska med de här byggprojekten att göra?

Anders Sandén:

Det får du fråga Peab om.

Vi får uppgifter inifrån Peab att dokumentet kommer från Peabs Tomas Andersson som i sin tur fått dokumentet av Anders Johansson.

Reporter:

Det som man dessutom tar upp här är lämna bra bud på byggandet av den syrianska kyrkan och samlingslokal i Valsta som du ser där, vilket uppenbarligen är ett krav ifrån dig.

Anders Sandén:

Ja, om det där är mitt papper. Är det mitt papper?

Reporter:

Ja det är ditt papper.

Anders Sandén:

Hur vet du det?

Reporter:

Jo, jag vet det, jag har uppgifter som är väldigt starka som tyder på att det här kommer från dig.

Anders Sandén:

Ja, men det vill jag ifrågasätta.

Reporter:

Ok. Men du säger att det här inte är ditt dokument, hur vet du det?

Anders Sandén:

Jag vet inte det, jag tror inte det, det är 13 år sedan.

Reporter:

Hur kan du vara säker på det?

Anders Sandén:

Det vet jag inte men jag känner inte igen dokumentet. Jag kommer inte ihåg det.

Reporter:

Från vem kan det komma om det är ett förslag till överenskommelse med Peab Bostad?

Anders Sandén:

Det vet jag inte. 

Vi kommer inte längre. Trots Peabs internutredning, fakturor, dokument och flera vittnen så hävdar Anders Sandén att våra slutsatser är fel.

Anders Sanden: Nej, jag har inget mer att säga om det nu.

Reporter: Du fattar väl att vi blir misstänksam när vi ser sånt här?

Anders Sandén: Om det, om det nu är så illa som det ser ut, eller om det är som det ser ut.

Björn Stenutz:

Det strider ju mot alla våra värderingar kan jag säga nu. Jag tycker det är mycket märkligt. Jag blir bara ännu mer besviken, och känner uppförsbacken. För det här är ju någonting som förstör förtroendet för, och Socialdemokraterna speciellt, men i det här fallet eftersom Anders Johansson var det, men också för politiken i största allmänhet.

Marie Axelsson:

Det är som en stor härva, med det materialet som du kommer med nu och jag tycker att de personer som var med då ska svara på de frågorna. För det som jag känner är att stämmer det här så är det otroligt allvarligt.

Björn Stenutz:

Man hör om sånt i Italien, men man tror inte att det händer här nästgårds.

Socialdemokraterna i Sigtuna hävdar idag att de inte haft en aning om de osunda relationer som präglat Sigtuna under de 15 år partiet styrt kommunen.

Och när vi lyfter blicken mot kyrktornet och tittar närmare på själva klockan och läser texten så framgår det hur nära Peab stått den syrisk-ortodoxa församlingen.

Reporter:

Hej Jesper Henke heter jag, ringer från Uppdrag granskning, jag står just nu utanför Syrisk-ortodoxa kyrkan och ditt namn står på kyrkklockan. Hur hänger det ihop?

Tidigare Peabchef:

Det har jag ingen aning om.

Reporter:

Ingen aning?

Tidigare Peabchef:

Jag vill inte, jag vill inte medverka i programmet och jag kan inte medverka i programmet, utan jag får hänvisa er till Peab. Pressavdelningen...

Reporter:

Jo, men du jobbade ju som chef under den här perioden och ditt namn står alltså ingraverat på kyrkklockan, känner du till det?

Tidigare Peabchef:

Ingen aning om det gör det, men jag får hänvisa er till Peab så ring Peab. Tack för samtalet.

Reporter:

Är det inte bättre att du pratar med oss istället och förklarar för oss hur saker och ting händer ihop?

Tidigare Peabchef:

Ring och prata med Peab, jag kan inte uttala mig.

Reporter:

Varför inte det?

(tut, tut, tut)

På kyrkklockan står det att den är donerad av en tidigare Peabchef. Men på fakturan framgår det att han inte betalat ur egen ficka utan att det är Peab som betalat notan på närmare 200 000 kronor. En faktura som Peab sedan lägger i sitt stora byggprojekt Steningehöjden.

Peabs internutredningen visar på misstankar om mutor och korruption, men trots det görs aldrig någon polisanmälan.

Internutredningen kommer också fram till att Peabs byggprojekt i Sigtuna inte alls gått så bra som företaget redovisat – resultat har manipulerats. Den uppskattade förlusten i Sigtuna är omkring en halv miljard kronor. Något Peab aldrig berättat utåt. Däremot får en mellanchef sparken.

2018 når Peab och den syrisk-ortodoxa församlingen en uppgörelse som innebär att Peab får tillbaka 7 miljoner på den ursprungliga fordran på 20 miljoner kronor.

Trots Peabs sponsring går fotbollsklubben Valsta Syrianska i konkurs 2015 och en ledare i klubben döms för bokföringsbrott.

Och den tidigare Peab-chefen Tomas Andersson har fortsatt sin karriär i ett av Peab-grundarna, Erik Paulssons, bolag där han numera är vd.

Reporter:

Hej Tomas. Bättre att prata med oss istället

Reporter:

Varför inte det?

Tomas Andersson:

Alltså jag gör inte det.

Reporter:

Nej men du hänvisar till Peab

Tomas Andersson:

Reporter:

Men det handlar ju om din tid som vd på Peab Bostad.

Tomas Andersson:

Jag hänvisar dig till presschefen.

Reporter:

Peab kan ju inte svara på frågor som rör dig. Varför ni åker till Istanbul, du, Ismet och Anders?

Tomas Andersson:

Jag har sagt till dig vad som gäller. Så är det!

Reporter:

Du är med i den internutredning xx

Tomas Andersson:

Ja, ja du får acceptera det.

Reporter:

Men alltså, är det inte bättre

Tomas Andersson:

Så är det!

Reporter:

Att vi pratar om det? Då får vi ju svar Tomas?

Tomas Andersson:

Ja, ja, men du får vända dig till dom. Så är det.

Reporter.

Det är ju bara du som har svaren?

SKYLT 1:

Anders Sandén vill tydliggöra att han inte fått mutor eller deltagit i en hemlig pakt. Han hävdar att han inte varit med på mötena 2003 och 2007, eller skrivit dokumenten.

Han säger att det inte finns någon koppling mellan kommunen och Peabs sponsring av Valsta syrianska, eller renoveringen av pizzerian. Han bestrider att han krävt detta av Peab för att vinna röster.  

SKYLT 2:

Ismet Karademir hävdar att aldrig diskuterat politik eller ställt krav om vallöften med Henrik Kelve eller andra i oppositionen.

SKYLT 3: 

Samma dag som programmet sänds skriver Peab att Säkerhetsutredningens slutsats, efter kontakter med rättsvårdande myndigheter, är att det inte framkommit tillräckliga bevis för att en polisanmälan skulle leda till åtal och fällande dom. ”Därför inriktades åtgärdsarbetet på att genomföra förändringar i vår egen verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.