Prisbelönta Karin Mattisson gör tummen upp efter vinsten i Monte Carlo. Foto: Festival de Television de Monte-Carlo

UG vann pris i Monte Carlo för FN-granskning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning vann en Golden Nymph vid tv-festivalen i Monte Carlo. Reportaget om FN-soldaters övergrepp är signerat programledare och reporter Karin Mattisson.

Reportagetlyfter två viktiga frågor; avslöjandet om sexuellt våld motbarn och modet att stå upp för mänskliga rättigheter.

Reportaget ombarnen som utsattes för sexuella övergrepp av fredsbevarandesoldater i Centralafrikanska republiken blev en världsnyhet för ettår sedan. Uppdrag gransknings reporter Karin Mattisson kunde dåavslöja att flera av de utsatta barnen aldrig fått någon hjälp,trots att Unicef påstod att de tagits om hand.

UG – FN och övergreppen

UG:s reportage harvisats i många länder och också trängt igenom hela FN-byråkratin.

Det måste, Karin Mattisson, kännas bra?

– Det här är heltfantastiskt, att reportaget åter igen får genomslag ochuppmärksammas är både roligt och viktigt. Priset hjälper såklarttill att få det här att leva vidare. I den här kategorin var detsju reportage som tävlade, och det var enormt tunga dokumentärer sådet gör mig såklart extra glad att vi vann!

Reportaget FN ochövergreppen har uppmärksammats av ett flertal internationellamedier och i april 2017 anordnades en presskonferens i New York medanledning av reportaget. Granskningen blev nominerad till PrixEuropa i kategorin TV Current Affairs och fick ett hedersomnämnandevid prisutdelningen i Berlin i oktober 2017. Reportaget vannStorbritanniens British Journalism Awards i kategorin GlobalInvestigate och var nyligen nominerad vid tv-festivalen i Banff iKanada. Och nu alltså en Golden Nymph i Monte Carlo.

Har reportaget gjort skillnad?

– Jag vet attreportaget har gjort viss skillnad, det har satt blåslampa påUnicef som svek de utsatta barnen, FN:s nya generalsekreteraregjorde efter reportaget ett statement om att de måste lägga merkraft att skydda offer i dessa utsatta länder, men hur storskillnad det sedan blir i praktiken vågar jag inte spekulera om. Reportaget visar ju tyvärr att ord inte alltid är detsamma somhandling, säger Karin Mattisson.

Förutom Karin Mattisson bestod teamet bakom avslöjandetav producenten Joachim Dyfvermark, fotografen Åke Wehrling,redigeraren Ola Christoffersson samt på plats i Centralafrikanskarepubliken Bienvenu Bitta och Inna Lazareva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – FN och övergreppen

Mer i ämnet