Prisbelönta Karin Mattisson gör tummen upp efter vinsten i Monte Carlo. Foto: Festival de Television de Monte-Carlo

UG vann pris i Monte Carlo för FN-granskning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning vann en Golden Nymph vid tv-festivalen i Monte Carlo. Reportaget om FN-soldaters övergrepp är signerat programledare och reporter Karin Mattisson.

Reportaget lyfter två viktiga frågor; avslöjandet om sexuellt våld mot barn och modet att stå upp för mänskliga rättigheter.

Reportaget om barnen som utsattes för sexuella övergrepp av fredsbevarande soldater i Centralafrikanska republiken blev en världsnyhet för ett år sedan. Uppdrag gransknings reporter Karin Mattisson kunde då avslöja att flera av de utsatta barnen aldrig fått någon hjälp, trots att Unicef påstod att de tagits om hand.

UG:s reportage har visats i många länder och också trängt igenom hela FN-byråkratin.

Det måste, Karin Mattisson, kännas bra?

– Det här är helt fantastiskt, att reportaget åter igen får genomslag och uppmärksammas är både roligt och viktigt. Priset hjälper såklart till att få det här att leva vidare. I den här kategorin var det sju reportage som tävlade, och det var enormt tunga dokumentärer så det gör mig såklart extra glad att vi vann!

Reportaget FN och övergreppen har uppmärksammats av ett flertal internationella medier och i april 2017 anordnades en presskonferens i New York med anledning av reportaget. Granskningen blev nominerad till Prix Europa i kategorin TV Current Affairs och fick ett hedersomnämnande vid prisutdelningen i Berlin i oktober 2017. Reportaget vann Storbritanniens British Journalism Awards i kategorin Global Investigate och var nyligen nominerad vid tv-festivalen i Banff i Kanada. Och nu alltså en Golden Nymph i Monte Carlo.

Har reportaget gjort skillnad?

– Jag vet att reportaget har gjort viss skillnad, det har satt blåslampa på Unicef som svek de utsatta barnen, FN:s nya generalsekreterare gjorde efter reportaget ett statement om att de måste lägga mer kraft att skydda offer i dessa utsatta länder, men hur stor skillnad det sedan blir i praktiken vågar jag inte spekulera om. Reportaget visar ju tyvärr att ord inte alltid är detsamma som handling, säger Karin Mattisson.

Förutom Karin Mattisson bestod teamet bakom avslöjandet av producenten Joachim Dyfvermark, fotografen Åke Wehrling, redigeraren Ola Christoffersson samt på plats i Centralafrikanska republiken Bienvenu Bitta och Inna Lazareva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FN och övergreppen

Mer i ämnet