• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Foto: svt

Ullenhag: ”Ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Integrationsminister Erik Ullenhag och Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, har tagit del av Uppdrag gransknings reportage om Biskopsgården. Erik Ullenhag menar att det ger en bra bild av läget och att situationen är ett integrationspolitiskt misslyckande.

– Vi har ett antal stadsdelar som har gått åt fel håll. För få människor som har jobb, för få människor som har kommit till jobb i dom här områdena har valt att stanna. Så vi har två utmaningar egentligen, säger Erik Ullenhag.

– Ja det är klart att det är och det finns ett politiskt ansvar. Och man ska komma ihåg att när vi har en utveckling som vi nu har i Sverige där klyftorna ökar väldigt snabbt. Sverige är det land inom OECD där klyftorna ökar allra snabbast, säger Ylva Johansson.

UG – Hela vägen till döden

Klyftorna ökade även under Socialdemokraternas regeringstid?

– Ja, men klyftorna ökar ännu snabbare idag och det är klart att klyftor ökar när arbetslösheten ökar. Då kommer vi också att få se ökade problem i de områden där flera problem samlas. Där arbetslösheten är hög och där skolresultaten är låga, säger Ylva Johansson.

– Tittar vi på resultat av det vi har gjort, att vi har lagt om mottagandet i Sverige. Nya invandrare för att få komma i arbete. Vi har ett tydligt fokus på de mest utsatta stadsdelarna där några av kommunerna är med oss. Ta Stockholms stadshus som är alliansstyrt flyttar man ut förvaltningar till dom här områdena för att det ska bli jobb, kringverksamhet. Vi gör satsningar på skolorna i de mest utsatta områdena och jag säger inte att det går bra men det vi ser under senare år det är att vi har börjat bryta en neråtgående spiral. Och jag detaljstuderar alla de här stadsdelarna det gjorde vi inte för. Vi visste inte ens hur det gick för dem, säger Erik Ullenhag.

Är det därför det är brända bilar och skottlossningar?

– Nej jag säger inte att allt är bra men det jag säger är att vi har börjat vända en neråtgående spiral. Fler jobbar i Biskopsgården. I de mest utsatta stadsdelarna så är det fler som går ut skolan med godkända betyg. Men detta är vår riktigt stora samhällsutmaning framöver. Men vi ska akta oss, Ylva Johansson, för hur vi beskriver verkligenheten. För det vi nu ser är ett genombrott i ett antal stadsdelar som under lång tid har gått mycket åt fel håll, säger Erik Ullenhag.

Tror du människorna i dom här stadsdelarna märker det här genombrottet?

– Ja, de människor som får jobb märker det. De människor som går ut med godkända betyg märker det, säger Erik Ullenhag.

– Ja, men det är ju faktiskt såhär att vi har en utveckling där klyftorna ökar mycket mycket snabbt i Sverige. Sverige dras isär och fattigdomen ökar och är ju faktiskt en politik som ni medvetet har drivit för ökade klyftor. Och det är ju också så att skolresultaten sjunker ju liksom dramatiskt i Sverige oerhört snabbt, säger Ylva Johansson.

Du är självkritisk du säger att det finns ett politiskt ansvar på vad sätt tar du ett politiskt ansvar kan ni tänka er att tänka om rejält? Vad var det för fel ni gjorde?

– Jag tror att det var fel att fokusera på det som kallas integration. För det handlar om arbete och skola. Det handlar om vanliga saker, säger Ylva Johansson.

Flickorna i reportaget pratar om att de inte lever i vårt samhälle – Göteborg är en delad stad. De pratar om slum. ”Äcklig slum” säger de här tjejerna.

– Jo men det är ju därför i grunden vi lägger om integrationspolitiken. Jag är bekymrad över en socialdemokrati som ger walkover i den här frågan. Jag duckar inte för de utmaningarna men jag vill också beskriva en verkligenhet där vi ser att: aldrig har så många utrikesfödda någonsin haft ett jobb att gå till som just nu i Sverige, säger Erik Ullenhag.

Stämmer det Ylva?

– Det stämmer därför att vi aldrig har haft så många invånare i Sverige och därför vi aldrig haft så många med utrikesbakgrund i Sverige och det är bra. Men arbetslösheten har ju inte minskat bland utrikesfödda men jag delar Eriks uppfattning att arbete är det helt centrala och därför är det så viktigt att man har en arbetsmarknadspolitik och jobbpolitik som lyckas, säger Ylva Johansson.

Är ni aldrig osäkra? Tänker ni inte ibland såhär självkritiskt vi kanske inte har svar på dom här frågorna. Ni har också tappat kontrollen över den här samhällsutvecklingen?

– Ja, men jag har ju gjort ett par saker de sista åren. Jag har jobbat en vecka från Rinkeby jag har jobbat en vecka från Rosengård. Och kan man säga att spelar det någon roll att jag var på plats i en vecka ja det gör det och det får en annan verklighetsbeskrivning, säger Erik Ullenhag.

Det är väl inte bara en känsla – har ni inte släppt de här stadsdelarna? Ni alliansen lovade att komma tillrätta med utanförskapet det har ökat.

Nej, men beskriv verkligheten rätt.

De pratar ju om slum själva.

– Ja, de känner och det har jag ett ansvar för, hur människor känner men det är också viktigt och poängtera på, titta på när vi går ner på stadsdelsnivå, att fler av de här stadsdelarna har nu börjat gå åt rätt håll. Stadsdelar som hela tiden gick åt fel håll. Sen ser det olika ut över landet men tar man Biskopsgården så är det fler som har jobb där idag än för ett par år sedan det är framgång, säger Erik Ullenhag.

– Jag är säker på att vi kan vända utvecklingen när det gäller jobben och bekämpa arbetslösheten i Sverige. Jag säker på att vi kan bekämpa utvecklingen eller skolresultaten och nå bättre skolresultat när alla elever får lyckas. Annars skulle jag ju inte hålla på med politik om jag inte trodde att den här politiken jag stod för faktiskt fungerar.

Ni går in i ett valår och kräver, eller hoppas, att folk ska ha förtroende för det ni säger ska bli. De här unga flickorna som vi ser i reportaget talar om ett mer eller mindre laglöst slumområde – på vad sätt ingjuter du framtidshopp och tro på att kunna bo kvar i det här området för dem?

– Vi ska se till att bekämpa kriminaliteten och se till att få bort de illegala vapnen och vi ska se till att vi lovar ju faktiskt att alla unga ska få ett arbete, säger Ylva Johansson.

– Vi ska se till att skärpa lagstiftning mot vapen, få bort vapen. Vi ska se till att det finns en närvarande synlig polis och vi ska också se till att fortsätta med ett tydligt fokus på jobb och skola så man kan känna att man har en framtidstro, säger Erik Ullenhag.

Reporter: Janne Josefsson

Text: Gunnar Rensfeldt

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Hela vägen till döden

Mer i ämnet