Uppdrag granskning avslöjar: Nagelskulptörer blir utan stor del av sin lön – tvingas betala tillbaka till arbetsgivaren

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Anställda på en av Sveriges största nagelkedjor vittnar om att de tvingas betala tillbaka stora delar av sin lön till arbetsgivaren varje månad. När de klagar riskerar de att få lämna landet. Uppdrag granskning kan avslöja ett system som beskrivs som människohandel – mitt i svenska shoppinggallerior.

Uppdrag granskning har träffat tre kvinnor som jobbar för en av Sveriges största nagelkedjor, Five five nails – med salonger i alla stora gallerior i Stockholm och i centrala Göteborg. De vittnar om slavlika arbetsförhållanden. Tio timmars arbetsdagar, sex dagar i veckan, utan övertidsersättning eller semester.

De berättar också om ett system med löneavtal som ser schysst ut på pappret, men i själva verket är något helt annat. Ett system där de tvingats betala tillbaka tusentals kronor till arbetsgivaren varje månad, efter att lönen kommit in på kontot. 

Nagelfixarna

En av dem är Thu från Vietnam. Hon arbetade tidigare på en av kedjans salonger. Den drivs som ett eget företag, men med ett franchise-kontrakt med Five five nails.

– Första månaden fick jag ingen lön alls. Månaden därpå fick jag 7000 kronor. Hon sa att jag inte kunde få den lön som stod i kontraktet. “Du måste jobba hårt och jag kollar dig. Jobbar du bra kan du få bra lön, annars får du behålla den låga lönen”, berättar Thu.

“Vi är i hennes händer”

Thu fick alltså in en schysst lön på sitt konto, som hon skattade för, men skulle därefter skicka tillbaka en stor del till sin chef.

– Vi kan inte sluta, vi kan inte göra någonting, för vi är hennes händer. Om vi gör något misstag kanske vi råkar illa ut.

Efter att Thu till slut klagade på lönen fick hon sluta på jobbet och tvingades lämna tillbaka rummet hon och hennes man hyrde genom salongen. Hon har nu stämt företaget.

– Jag tycker att det är oacceptabelt att ha företag som inte följer svensk lag, inte följer svenska kollektivavtal som man har ingått med en facklig organisation och inte heller följer det enskilda anställningsavtalet, säger Thus advokat Kristina Ahlström.

Företrädaren för salongen säger till Uppdrag granskning att pengarna som skickats tillbaka varje månad beror på matkostnader, lån och att de hjälpt sina anställda med att skicka pengar till släkten i Vietnam, någonting som Thu och hennes anhöriga menar är felaktigt.

Thu är en av de som vittnar för Uppdrag granskning om hur hon fick betala tillbaka pengar till sin chef. Foto: SVT

Uträkningar på papperslappar

Många av de anställda på Five five nails salonger har åkt från Vietnam för att arbeta i Sverige.

Uppdrag granskning har haft kontakt med ytterligare två kvinnor som jobbar för kedjan. De berättar, precis som Thu, att stora belopp måste betalas tillbaka till arbetsgivaren efter att lönen har betalats ut.

– Varje månad gav han mig en liten lapp där det stod hur mycket jag hade jobbat och då fick jag betala mellanskillnaden mellan lönen som stod på lappen och pengarna på mitt bankkonto, säger Kim, en av kvinnorna.

Hon visar upp papperslappar med handskrivna uträkningar på.

– Den här månaden jobbade jag 26 dagar, och jag tjänar 384 kronor per dag så den månaden fick jag 10 000. Han satte in 17 478 på mitt bankkonto, sedan drog han av 10 000, så jag var tvungen att ge tillbaka 7478.

Du fick alltså föra tillbaka 7478 till hans bankkonto, varför var du tvungen till det?

– Jag vet inte.

Chefen på salongen där Kim jobbar vill inte svara på Uppdrag gransknings frågor.

På papperslappar har Kim fått uträkningar på hur mycket hon ska betala tillbaka. Foto: SVT

“I många stycken ren människohandel”

För att få ett arbetstillstånd i Sverige krävs att en arbetsgivare utfärdar ett arbetserbjudande till en person utomlands. Om en arbetsgivare sedan avslutar anställningen måste arbetstagaren lämna landet.

Kvinnorna Uppdrag granskning pratat med vittnar om uppsägningar, hot och förlorade arbetstillstånd efter att de klagat på arbetsvillkoren.

– Jag skulle vilja uttrycka det som att det i många stycken är ren människohandel. Närmare än så kan vi nog inte komma i något annat sammanhang, där det blir så väldigt uttryckligt, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Grundaren till Five five nails, Wing Luu, svarar genom ett ombud att han beklagar att anställda hos franchisetagarna inte varit nöjda med situationen på salongerna. Ombudet skriver i ett mejl att Wing Luu ska säkerställa att rekryteringsprocessen följer svensk rätt – och att kollektivavtal alltid följs.

Migrationsverket har gjort en polisanmälan om människohandel rörande Thus fall, medan förundersökningen pågår har hon fått förlängt uppehållstillstånd i Sverige. Kim har tillsammans med en kollega anmält sitt fall till fackförbundet Handelsanställdas förbund, som nu har påbörjat en förhandling.

Uppdrag gransknings reportage Nagelfixarna sänds i SVT1 onsdag 13 februari 20.00 och finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nagelfixarna

Mer i ämnet