Foto: Uppdrag granskning svarar på kritiken.

Uppdrag granskning bemöter skidförbundets kritik

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Svenska skidförbundet, Internationella skidförbundet, FIS, och Sveriges olympiska kommitté, SOK, bemöter och dementerar uppgifter i kvällens Uppdrag granskning, om misstänkt dopade skidåkare, varav en svensk. I ett öppet brev kritiseras granskningen. Här svarar Uppdrag granskning på kritiken.

Underperioden 2001–2010 har ingen svensk åkare varit föremål för misstanke om brottmot FIS eller Wadas anti-dopningsregler.

Svar: Fyraexperter misstänker, efter att ha tagit del av den svenske åkarens värden, attdet handlar om misstänkt dopning.

Dopningen i Olympiska spelen

Samtligablodprov på elitaktiva längdskidåkare har under perioden 2001–2010 registreratsoch analyserats av FIS och/eller WADA.

Svar: Uppdraggranskning har analyserat dessa blodvärden efter den etablerade så kallade off-scoremodellen, som gör att svensken hamnar på detmycket höga värdet,132.

Avvikelser iblodprofilen hos en åkare granskas omgående av antidopningsexperter och följsvid behov upp av ytterligare dopningstester.

Svar: Detjournalistiska team, som Uppdrag granskning ingår i, harvarit i kontakt med Internationella skidförbundet, FIS, som låter meddela att det fordras bedömningar från treoberoende experter för att avvikelser i en åkares blodprofil ska leda tillutredning. FIS har inte velat kommentera om åkare med misstänkta blodvärdenhar utretts utan framhåller istället att Wada är mer än nöjda med deras antidopningsarbete.

FISbekräftar att granskning och uppföljning av avvikelser har gjorts sedan 2001.

Svar: Närdet journalistiska team som Uppdrag granskning ingår i har frågat har FIS intevelat kommentera om åkare med misstänkta blodvärden har utretts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopningen i Olympiska spelen

Mer i ämnet