Uppdrag gransknings reportage om Panamadokumenten vann ikväll Prix Europa. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Uppdrag gransknings Panamagranskning vann Prix Europa

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING · Uppdrag gransknings reportage om de så kallade Panamadokumenten vann ikväll Prix Europa i kategorin Current Affairs. Priset delades ut på en gala i Berlin och på plats för att ta emot det fanns en av reportrarna, Sven Bergman.

Den gigantiska läckan som går under namnet Panamadokumenten är en av de största i historien. Det tog 376 journalister från 109 medieföretag över ett år att gå igenom läckans 11, 5 miljoner dokument, i ett samarbete inom det journalistiska nätverket ICIJ.

Från Sverige var det Uppdrag gransknings reportrar Sven Bergman och Joachim Dyfvermark som deltog i analysen av dokumenten. När deras reportage sändes i SVT 6 april så slog det ner som en bomb, och ledde bland annat till att Islands statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson avgick.

– Fantastiskt kul och välförtjänt med priset! Uppdrag gransknings reportage är frukten av ett unikt, internationellt samarbete som jag tror imponerade stort på juryn, och det är särskilt roligt att Sven och Joachim var så ledande i arbetet. Intervjun med Islands statsminister är ett av de allra största avslöjandena som kommit ur Panamadokumenten, säger Robert Olsson, programchef för Samhälle på SVT Göteborg.

Förutom vinsten i Current Affairs-kategorin så är SVT även samproducent till de två vinnande dramaserierna, norska Nobel (Best TV Movie or Mini-Series), samt isländska Fångade (Best TV Fiction Series).

Dessutom fick Malin Anderssons dokumentär Blodssystrar, där SVT är samproducent, juryns hedersomnämnande i Prix Europas särskilda mångfaldskategori, Prix Iris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Panama-dokumenten

Mer i ämnet
Panama
Uppdrag gransknings reportage om Panamadokumenten vann ikväll Prix Europa. Foto: SVT
Sven Bergman och Joachim Dyfvermark.
Sven Bergman och Joachim Dyfvermark. Foto: Sofia Sabel