Uppdrag gransknings reporter om att våldtäkter läggs åt sidan för skjutningar och mord: ”Ett systemfel”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Våldtäkt klassas som ett grovt brott men får stå tillbaka för utredningar av skjutningar och mord – som också ligger inom den grova brottskategorin. Och siffran över antalet uppklarade våldtäkter är fortsatt låg.

– Det är samma utredare som har hand om mord och mordförsök vilket gör att de hävdar att de inte hinner med våldtäkterna. Det är ju på ett sätt ett systemfel, säger Uppdrag gransknings reporter Petter Ljunggren.

Den låga uppklaringen av våldtäkter har utretts och debatterats i många år, trots det har andelen uppklarade våldtäktsbrott tvärtom minskat. Från låga 11,6 procent 2014 till 7,4 procent första halvåret 2018. 

Men siffrorna skiljer sig kraftigt mellan olika områden i Sverige. Något som delvis kan bero på olika arbetsstrategier. Hör Petter Ljunggren berätta om granskningen i klippet ovanför. 

Uppdrag gransknings reportage Utredning nedlagd sänds i SVT1 onsdag 13 Mars  20.00 – det även finns att se på SVT Play från 12.00. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.