Magnus Svenungsson och Michael Syrén Foto: svt

Ur chatten: ”De hemligstämplade dokumenten gör mig illamående!”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter programmet om spelet bakom Saabs konkurs chattade reportrarna Magnus Svenungsson och Michael Syrén. Hela chatten kan ni läsa här.

daniel: menade ku-anmälan

UG – Michael Syrén:  Kan kanske vara en bra idé

UG – saab

Peter: Mycket intressant program, men jag undrar om ni försökte kontakta Geely för att få reda på vad som sades på mötet med regeringen?

UG – Magnus Svenungsson:  Hej! Ja vi försökte att få träffa Geely, men dom ville inte tala med oss.

Johan: Har ni försökt kolla uppgifterna med Geely?

UG – Magnus Svenungsson:  Ja det har vi försökt.

Karl-Erik Bolin: Jag är imponerad, ni är helt lysande...

UG – Magnus Svenungsson:  Oj då! Tack!

John: Varför tog ni aldrig kontakt med Kineserna angående affären när ni inte fick något svar i Sverige ?

UG – Michael Syrén:  Vi har försökt att ta kontakt med flera av de kinesiska intressenterna, men de vill inte ha kontakt. Kineserna är rädda för NDRC som bestämmer vilka företag som ska få föra ut pengar ur Kina. De vill helt enkelt inte riskera framtida affärer

Erling Borgen: Jeg vil gratulere med fantastisk journalistisk arbeid. Hilsen Erling Borgen (norsk kollega).

UG – Michael Syrén:   Tack Erling

Hans: Är det inte ett brott mot lagen som rekonstruktören gjort sig skyldig till? Kan detta bara förbises utan konsekvens?

UG – Magnus Svenungsson:  Har man som rekosntruktör inte förtoende skall man avsäga sig uppdraget.

Chris: Vad har advokatsamfundet att säga om Lofalk aggerande?

UG – Michael Syrén:  vet inte, vi har inte kontaktat advokatsamfundet

Klas: Jag har inte förstått ert uppdrag här, var det att häng Guy eller var det att förstå varför Saab gick i putten?

UG – Magnus Svenungsson:  Synd om vi var oklara. Vi ville visa hur det gick till när Saab gick i konkurs. Jag vill aldrig hänga någon.

mården: låter inte klokt det man fått höra ikväll ? kommer någon att bli åtald eller liknande?

UG – Magnus Svenungsson:  Det tror jag inte.

lasse: Pratade ni med Borg?

UG – Michael Syrén:  nej, vi sökte först och främst hans statssekreterare Hans Lindblad. Han ville inte ställa upp i en intervju utan hänvisade till näringsdepartementet.

Niclas: Kan man inte få regeringen att häva hemlighetsstämplingen av dokumenten som visades?

UG – Magnus Svenungsson:  Vi har överklagat, men regeringen har fatta beslut om att hemligstämpla dokumenten.

Jerry: Man skäms för att vara svensk för att ens regering agerar med rena maffiafasoner i svenskt näringsliv.Ku anmälan och JK borde omedelbart kopplas in och granska hela regeringens dubbelroll i ärendet och om det verkar så illa så borde regeringen avgå omedelbart.

UG – Magnus Svenungsson:  Kanske  inte riktigt maffiafasoner, men ett intressant agerande av regeringen. Absolut.

Marcus: Det verkare finnas en dold agenda från regeringshåll, vad är er uppfattning om detta?

UG – Michael Syrén:  det är märkligt att regeringen ”maskar” så många mail och inte vill prata om möten osv. Vad de exakt döljer är svårt att säga

Hockey: Hade varit intressant att få reda på hur Koenigsegg ser på den här affären samt vad dom stötte på för problem? Vet ni något om det?

UG – Magnus Svenungsson:  Jag vet att dom inte lyckades lösa alla krav som GM ställde vid ett köp av Saab, något som Victor Mulle rsenare lyckades med. Jag vet inte vad dom tycker idag.

Per: Fram träder en bild av Victor som en person som verkligen gör allt för att få SAAB på fötterna. I media har han framställts som en lycksökare. Hur ser ni på medias roll i SAAB affären?

UG – Michael Syrén:  jag tycker att den granskning som tidigare gjorts visat på en ganska ensidig granskning. Vi ville därför granska hur regeringen, riksgälden, EIB och GM agerat i frågan.

Pamela: Varför valde ni att inte nämna Antonovs pågående härva?

UG – Magnus Svenungsson:  Vi berättade om Antonov och den utrednign som pågår. Han är misstänkt för penningtvätt och hans bank har staten tagit över. Allvarliga brottsmisstankar.

Mikael: Vad är anledningen till hemligstämplingen? knappast rikets säkerhet gissar jag

UG – Michael Syrén:  det är olika typer av sekretess, bland annat hänvisar man till utrikessekretess

Jocke: Mycket mycket bra ! Ni har gjort ett superjobb! Jag är väldigt glad att ni tar upp detta. Det berör mig så att jag nästan fäller en tår. tack än en gång för detta reportage

UG – Magnus Svenungsson:   Tack. Saab berör.

Kalle: Om det blir en ny regering efter nästa val, kommer hemligstämplingen att hävas?

UG – Magnus Svenungsson:  Tror inte det.

Kalle G: Har ni kollat om det finns nåt lagrum Guy Lofalk brutit emot?

UG – Michael Syrén:  Guy Lofalk kan ha stått i strid med rekonstruktionslagen enligt de experter vi talat med

Mattias R: Ni har ju inte alls granskat hur GM agerat i affären, åtminstone inte vad vi såg ikväll

UG – Michael Syrén:  Vi har försökt att få ut mail mellan regeringen och GM och flera av dessa är hemligstämplade. Vi har också försökt ta kontakt med chefer på GM, men de har inte svarat – en förklaring kan vara att flera av direktörerna på GM slutat.

Mattias R: Tror ni inte regeringen bara gjorde vad de trodde var bäst även om det gick emot ägaren (Müller)?

UG – Magnus Svenungsson:  Jo, det kan vara så. Regeringen och även rekonstruktören gjorde detat för att rädda Saab, när Victor Muller inte klarade av det. Men frågan är om man ändå kan agera så i Sverige. Regeringen var ju väldigt tydlig med att inte driva en bilfabrik.

Johnrolf: Går Ni vidare med fallet eller?

UG – Magnus Svenungsson:  Det kanske finns en risk att vi gör det.

DaNnE: Har hela tiden tyckt att Muller varit en fantastisk kommunikatör och en energisk entreprenör med ett ärligt intresse för bilar och SAAB (i motsats till alla som hela tiden kastat skit på honom). Har han agerat naivt och trodde han verkligen att han skulle ro iland SAAB?

UG – Magnus Svenungsson:  Jag tror att han är en obotlig optimist.

B Lutz jr: ”Skulle jag bränt upp min båt”? Fokuserade media på fel saker när man jagade Muller i st för att gräva som ni gjort?

UG – Michael Syrén:  kanske, att Muller var rik tidigare hade kanske inte så mycket att göra med hur han arbetade med Saab

Salem: Ni har gjort en fantastiskt grej! Ni har visat den andra sidan om Saab ägaren! Bra jobbat!

UG – Michael Syrén:  Tack Salem!

Chripp: Var det inte Muller som föreslog Lofalk som rekonstruktör?

UG – Magnus Svenungsson:  Jo och han säger i reportaget att det var ett stort misstag. Han förklarar för oss att Lofalk var inne i Saabs första rekonstruktion och kände till företaget. Därför valdes han ut.

joakim: alla spår tycks ju leda mot regeringen aka Hans Lindblad, tror ni att Finansdepartementet kan vara tysta efter det här programmet ?

UG – Michael Syrén:  det är konstigt om de fortsätter den tysta linjen. om det inte funnits någon dold agenda borde man ju kunna prata om Saab

Jan G, Sergenius: Ja, en KU granskning behövs, S kanske kan väcka frågan. Motivet till hemlig stämpel verkar ytterst tveksamt, det stora allmänintresset bör vara övergripande, det ar genant för regeringen som påstår sig ha gjort allt för saab, och det är för att undanröja underlag för skadestånds stämning mot regeringen och även enskilda tjänstemän, som är huvudsyftet med hemligstämpeln. Aven Guy Lofalk kan säkert komma ifråga för skadeståndskrav, redan på nuvarande material. Hans förtroendekapital är nog förverkat.

UG – Magnus Svenungsson:   Dom hänvisar till företagshemligheter och utrikessekretess.

Gunnar: jag är förvånad över uppgifterna om Antonov som inte blev godkänd. Finns det inte möjligheter att komma vidare där?

UG – Michael Syrén:  Vi fortsätter att bevaka vad som händer med Antonov

stig: Var det inte en känd svensk som sa att norge var den sista kommuniststaten? Efter ert program så verkar det ju snarare vara sverige som är det!

UG – Magnus Svenungsson:  Norge är ett bra land!

Stefan: Ett jättebra reportage, hoppas ni fortsätter att gräva i det här.

UG – Magnus Svenungsson:  Tack!

Falco: UG: detta får ni inte släppa.. Finns massa saftigt som behöver komma ut hur smutsigt en viss regering arbetar!

UG – Magnus Svenungsson:  Du får gärna tipsa oss. magnus.svenungsson@svt.se

Kerstin: Är 11 mille ett normalt advokatarvode för en rekonstruktion av typ SAAB. Väldigt mycket!! Vem betalar?

UG – Michael Syrén:  11 miljoner är oerhört mycket. Det var Muller som betalade Lofalk via hans företag Swedish Automobile.

Henke: Det här med Saabs konkurs verkar vara en riktig soppa. Jag tror ju att Victor muller inte har riktigt rent mjöl i påsen heller. Det hade varit intressant att få höra Jan-Åke Jonssons version av det hela. Har ni aldrig varit i kontakt med honom?

UG – Magnus Svenungsson:  Vi har sökt honom under hela vår research, men han har inte velat återkomma till oss.

Maria: Hej Jag tycker att ni är fantastiskt duktiga journalister!!! Onsdagar kl 20.00 ser jag fram emot och UG är ett rent och klart fönster att se Sverige genom!

UG – Magnus Svenungsson:  Gott att höra!

Larry Eliasson: Hur kommer det sig att all press målade ut Muller som den ende boven och att regeringen kickade ner Annie Lööf för att LYSSNA in LÄGET till berörda ??

UG – Michael Syrén:  det är märkligt, alla parter i affären borde ha granskats – inte minst regeringen, GM, Riksgälden och EIB – det är det vi har försökt att göra i vårt reportage.

Daniel: Varför tog ni inte upp någonting om att GM redan vid försäljningen hade som villkor att Muller inte fick ta in Antonov eller kineser som delägare? I programmet verkade det som att det kom som en överraskning.

UG – Magnus Svenungsson:  Nej det kom inte som någon överraskning. Vi säger att GM hade detta som krav. Det var ju därför som regeringen inte tog ställning, eftersom GM aldrig skulle godkänna Antonov.

Jurica: kan Muller stämma Svenska staten nu?

UG – Magnus Svenungsson:  Det vet jag faktiskt inte.

Trogen licensbetalare: Hur kan SVT försvara dagens Uppdrag granskning? Tycker normalt att ni agerar sakligt och har väckt många bra frågor. Med dagens upplägg tillåter jag mig tvivla på allt ni tidigare påstått! Ni förvränger fakta och försvarar rent kriminella individer typ Antonov.

UG – Magnus Svenungsson:   Tråkigt att du tycker att vi förvränger fakta.

LMK: Borde inte Muller få ut de hemligstämplade papprena? Det var ju ändå hans företag de handlar om.

UG – Magnus Svenungsson:  Vi har frågat och regeringen säger nej.

Stefan A: rekonstruktören gjorde bara vad alla rekonstruktörer gör,försökte hitta en köpare, Muller hade haft gått om tid på sig och misslyckats, så vad är felet?

UG – Michael Syrén:   En rekonstruktör ska agera som rådgivare. Enligt vår information arbetade han på egen hand utan Victor Mullers vetskap. Så ska inte en rekonstruktör arbeta i varje fall inte enligt de juridiska experter som vi talat med.

TTJr: Bra program, för mig personligen så verkar det mycket mera att sveriges regering verkligen inte vill att folket i Trollhättan ska ha jobb överhuvudtaget..

UG – Magnus Svenungsson:   Tack. Jag är rätt säker på att regeringen vill att det ska finnas jobb i trollhättan.

Hans: Har Victor Muller släppt detta och gott vidare eller jobbar han vidare på ett skadeståndsmål eller dylikt?

UG – Michael Syrén:  Han har stämt General Motors på miljardbelopp.

Mange: Måste säga att detta var en av de mest intressanta uppdrag granskning jag sett. Det måste varit spännande att få så mycket insyn, med inspelade möten och allt?

UG – Magnus Svenungsson:  Ja, det var spännande, intressant men också mycket svårt. Jag är nöjd med mitt yrkesval. Tänk att få betalt för att få vara nyfiken!

Daniel: Gjordes programmet innan Muller stämde GM på 3 miljarder för att de stoppade Mullers försäljning?

UG – Michael Syrén:  Vi var mitt i arbetet då detta hände.

Staffan Linde: Varför ville inte GM godkänna Antonov?

UG – Michael Syrén:  det är oklart. Riksgälden godkände, EIB godkände inte – det är de parter som gått ut med information tydligt.

lundanders: Varför ville man få ut muller från regeringens sida?

UG – Magnus Svenungsson:  Kanske för att Muller inte lyckades driva Saab och att han hela tiden försökte få in Antonov i Saab.

Krille: Kan inte Muller stämma Regeringen på något sätt för att rädda SAAB från denna elbils död??

UG – Magnus Svenungsson:  Jag tror inte att det går.

Oscar.: Vad fick ni för känsla av antonov?, Sitter inte han i fängelse för sina bank affärer?

UG – Michael Syrén:   Svårt att säga, inga bevis mot honom har framkommit. Han är inte åtalad och bor i London – han får dock inte lämna landet och har tvingats lämna in sitt pass.

Jimmy: Hej! Tack för ett väldigt bra program. Här fick man verkligen se hur Victor försökte rädda SAAB som företag, de vi ska skylla detta på är de högre makterna inom regeringen, tänk alla de som fortfarande går arbetslösa. Mycket bra program.

UG – Magnus Svenungsson:  Ja vi har tänkt mycket på alla dom arbetslösa, den tomma fabriken och all den kunskap som fuinns i Trollhättan. Saab-fabriken berörde oss mycket när vi såg alla tomma saab-skelett som stod kvar på bandet. Sorgset.

Niklas: När färdigställde ni arbetet med reportaget.

UG – Magnus Svenungsson:  Igår!

Henrik: Äntligen börjar någon att gräva i turerna kring Saab. Jag ser fram emot fortsättningen!

UG – Michael Syrén:  Tack, vi bevakar vidare.

Anders E: Detta måste var ett av de mest naiva granskande reportage som gjorts på länge, visserligen är muller en bra försäljare men ändå......

UG – Michael Syrén:  Hur menar du, naiva?

R Svan: Finns det något tyder på att regeringen till varje pris ville sänka saab för helt enkelt inte tror att SAAB skulle lyckas?

UG – Michael Syrén:  jag tror inte att regeringen försökte sänka Saab. Man tröttnade nog mer på Antonov och Muller – och sen ville man någonting annat.

Anders: Varför sattest Youngman ur spel även efter konkursen?? Hade regeringen eller Guy nån dåld agenda även där? Kanske sprang ärenden åt GM?

UG – Magnus Svenungsson:  Jag har funderat på detta. Vet inte varför men det kan vara så att eftersom Youngman hade problem att betala när Victor Muller och Saab hade avtal med dom, var dom inte trovärdiga att köpa konkursboet.

Mange: Kan det vara så att pappren är mörkade för att inte genera Kina?

UG – Magnus Svenungsson:  Kanske.

Tore Skorhaug, Norge.: Veldig opplysende reportasje! En stor takk! Jeg ble enda mere 'glad' i min SAAB 9-3!

UG – Magnus Svenungsson:  Kör försiktigt.

Joe: Hur långvtid tog det att göra reportaget och vad är totalbudgeten för ett program av uppdrag granskning inkl.produktionskostnad?

UG – Magnus Svenungsson:  Vi har jobbat med detta sedan i somras. Jag vet inte vad det kostar.

nenne: Tusen tack för väldigt bra program! hur mycket har de svenska skattebetalarna förlorat på regeringens agerande? MAO hur många går fortfarande arbetslösa i svallvågorna efter Konkurssen?

UG – Michael Syrén:  hundratals miljoner kronor i lönegarantier. Riksgälden sitter också med Saab Parts som skattebetalarna betalat 2.2 miljarder kr för. Hur mycket man vinner/förlorar på detta bolag visar sig först när man säljer det.

smasher: Hej. Hur känns det att möta denna totala arrogans öga mot öga och samtidigt veta att de är kalla nog att slå en dimma av lögner runt era försök att nå gram till vad som är sant och riktigt?

UG – Magnus Svenungsson:  Det är intressant och ibland så tror man att någon ljuger som faktiskt talar sanning, så man kan aldrig veta, när man börjar en granskning.

Curiosity killed the cat: Mycket intressant reportage. Önskat att ni granskat regeringen och pratat med GM lite mer bara. Blir det en fortsättning?

UG – Michael Syrén:   Tack. Vi försökte söka chefer på GM, några hade slutat och andra ville inte prata. De svarade inte på våra mail eller telefonsamtal. kanske blir det en fortsättning.

Jukka Lindholm: Tycker inte ni att deras agerande i frågan belyser hur personer i ledande ställning agerar, genom att vägra svara på frågor själv, utan hela tiden skickar fram andra att svara för sig?

UG – Magnus Svenungsson:   Vi försökte verkligen att få finansdepartementet att förstå att det var dom som skulle kommentera detta. Dom fick våra frågor i förväg men ändå är det en statssekreterare på näringsdepartementet som fick svara på saker han inte hade en aning om. Det är faktiskt frustrerande.

pirre: konkursboets försäljning borde också granskas, var många intressenter och bättre bud måste ha kommit än de få miljoner Nevs bjöd.

UG – Michael Syrén:  Vårt program handlade om tiden till och med konkursen. Vi kanske går vidare med vad som hände därefter i ett kommande program.

per: otroligt att ni bara rakt av köper Vixs story – det är naivt

UG – Magnus Svenungsson:  Vi köper definitivt inte Victor Mullers historia, rakt av.

Bertil: GM är ju ett mkt stort bolag,står sverige /sveriges företag i någon slags beroende ställning till GM. Dvs kunde Sverige riskera att tappa ännu mer arbetstillfällen på annat håll om man inte hållt sig väl med GM

UG – Michael Syrén:  det är möjligt.

Anders: Blir ni aldrig förbannade när ni ”granskar”?

UG – Magnus Svenungsson:  Frustrerad är ett bättre ord.

Fd Saab anställd: Jag tycker ni var lika ensidiga mot Muller som pressen, fast åt andra hållet!

UG – Michael Syrén:   Vi ville granska de andra parterna i affären, men vi granskade även Muller och Antonov.

Munkedal: Har ni ställt frågan direkt till Geely vad mötet med regeringen och om de kan bekräfta att Victor Muller inte var närvarande?

UG – Michael Syrén:  Vi har försökt att kontakta Geely men de ville inte svara på våra frågor. Däremot bekräftar regeringen att geely var med på mötet. Muller var inte närvarande.

RHE: Beloppet 1 milj dollar (hälften av vad Lofalk fått i arvode) vid försäljning till Geeely, var den bekräftad?

UG – Michael Syrén:  Vi har en kopia på kontraktsvillkoren – där bekräftas summa på 1 miljon dollar

Baba: Grymt bra program! Tror Ni att Lofalk har fått pengar ifrån andra aktörer utöver SAAB?

UG – Michael Syrén:  Tack. Jag tror inte det, men säker kan man aldrig vara.

Fredrik: Det lades aldrig fram några bevis mot Lofalk. Fanns det inga?

UG – Magnus Svenungsson:   Tyckte du att det kändes som att Guy Lofalk och Victor Muller hade förtroende för varann? Det är väl en förutsättnign för en rekonstruktör att fortsätta. Han borde avbrutit rekonstruktionen för länge sen.

VätgasAffe: Tror ni att det hade kunnat inträffa under socialdemokratisk styre?

UG – Magnus Svenungsson:  Jag tror tyvärr att Saab hade haft svårt oavsett regering.

Sonny: Hur kom ni på spåret att Viktor M blev lurad?

UG – Michael Syrén:  genom mail, intervjuer och bandinspelningar. Flera händelser hängde ihop.

Patrik: Hej Försökte ni få kommentarer från andra politiska partier?

UG – Michael Syrén:  Nej.

Saab Erik: Var det Muller som gav er i Uppdrag att Granska detta?

UG – Michael Syrén:  nej absolut inte.

lasse: Kallar ni detta en granskning?För mig så ser det ut som en ickegranskning?

UG – Magnus Svenungsson:   Då har vi misslyckats.

Becker: Maud Olofsson var ju näringsminidter under den tiden. Vilket är hennes roll i detta spel. Annors en mycket intressant och bra program.

UG – Magnus Svenungsson:  Vi har varit i kontakt med Maud Olofsson men hon tyckte inte att hon hade något att tillföra och ville itne vara med.

Bankman: Tror ni på allvar att man som panthavare bjuder in den insolventa ägaren på alla möten?

UG – Michael Syrén:  Nej det tror vi inte, men en rekonstruktör, som är en rådgivare, ska inte komma med ett sådant förslag.

Snowdriver: Takk for ett grundig stykke journalistisk arbeide. Håper virkelig Guy Lofalk, Maud Olofsson med flere blir stilt ansvarlig i denne saken. Helt utrolig hvordan den Svenske regjering har oppført seg i Saab affæren.

UG – Magnus Svenungsson:   Jag är inte säker på att någon kommer att ställas till svars.

Therese: Varför ville inte regeringen stötta SAAB? Kan ju inte handla bara om pengar utan något annat. Man undrar vad...

UG – Michael Syrén:  pengar är en orsak, sen kan det finnas mer – vilka vet vi inte.

dalahorse: De där hemligstämplade dokumenten gör mig illamående

UG – Magnus Svenungsson:  Det var inte riktigt meningen att det skulle få den effekten.

Kent Svensson: Tack för att ni använder mina licenspengar till grävande och granskande. Programmet visar att det som vanligt folk tror om maktens herrar och kvinnor inte är fördommar utan välgrundad misstro.

UG – Michael Syrén:  Tack.

London: Blev inte Geely väldigt förnärmade för att Anders Borg inte deltog i mötet och därav fick en lägre attention. Var det Hans Lindblad som agerade regeringsrepresentant?

UG – Magnus Svenungsson:  Jag har också hört att dom blev bestörta över att inte finansministern kom till mötet, men vi har inte kunnat belägga det.

Flundgren: Håller helt med, kändes som en ”tycka synd historia” om Victor muller....

UG – Michael Syrén:  det är ingen ”tycka synd om historia”, men vi ville ge Muller chansen att berätta sin version. Likväl har vi granskat honom och Antonov och alla andra parter.

Hasse: Eftersom Göteborgsgänget även driver Debatt är det väl lämpligt att följa upp granskningen med en live-sändning där Anders Borg och Bo Lundgren kan närvara ?

UG – Magnus Svenungsson:  Bra idé!

95: hur gick det med den Indiska Spår .Kanske nästa program

UG – Michael Syrén:  kanske.

Leif: Gamla vd:n borde nog fått vara med. Sitter ju onekligen på intressant inside. Var han vidtalad?

UG – Magnus Svenungsson:  Vi har sökt honom utan att lyckas. Han har valt att inta en låg profil.

Stefan: Mycket bra arbetat. Det finns säkert mycket mer att gräva i och jag är djupt imponerad av viljan att ”visa vad som skett och hur illa inte minst regeringen uppträtt”. Återigen en skamfläck för det svenska samhället.

UG – Magnus Svenungsson:  Tack.

Noone: Om någon från oppositionen väljer att anmäla detta till KU – kan regeringen även då upprätthålla sekretessen?

UG – Magnus Svenungsson:  Ja, det tror jag.

Li: Var det inte så att det inte gick att sälja till någon på grund av GM?

UG – Michael Syrén:  Säkert är att Riksgälden godkände Antonov, EIB sade nej och regeringen säger att de inte tog något beslut på grund av att GM sade nej.

Bankman II: @MS en rekonstruktör ska främst skydda alla de som bolaget är skyldiga pengar, inte ägaren. Förstår ni inte att Victor väljer stol beroende på vilken story han vill få ut? Varför intervjuade ni inte alla de leverantörer som, liksom ni, gått på hans stories och nu har stora obetalda fordringar?

UG – Magnus Svenungsson:  Det är helt fel. En rekonstruktör skall arbeta för ägaren. Konkursförvaltaren skall göra det som du säger.

Jens A: Jag hoppas verkligen att det blir konsekvenser av detta, vad tror ni kommer hända efter programmet?

UG – Magnus Svenungsson:  Jag vet faktiskt inte. Bra att det berör.

Jonas: Kan nog vara idé att gräva i GM's kontakter med svenska staten. GM har ju till viss del kontroll över Volvo ( märket, patent etc) samt är en stark lobbyist i USA.. Statens agerande verkar minst sagt märkligt om de nu inte kände sig tvingade att agera mot SAAB och/eller Müller.

UG – Michael Syrén:   Absolut.

9-5: Men hur kan ni bara sitta och tycka detta är en skamfläck för Sverige och dess regering, det finns ju inte ett enda belägg för er konspirationsteori. Kasst program.

UG – Magnus Svenungsson:  Synd att du tycker så! Det är väl inte konspirationer att det finns förslag att ta Saab-aktierna ifrån Victor Muller via panterna på Riksgälden. Det är väl ingen konspiration att Guy Lofalk har ett förslag i sin hand på att Geely och Pang Da ska köpa Saab för 1 miljon dollar. Det är väl ingen konspiartion att Geely kommer till regeringen och träffar statsssekreterare för näring och finans. Detta har ju skett! 

Samie: Står SAABs fabriker i Trollhättan tomma nu? Hur ser läget ut där?

UG – Michael Syrén:   ja den 500 000 kvadratmeter stora fabriken står fortfarande tom. På kontoret arbetar dock ett fåtal personer från det företag som köpte konkursboet – Nevs.

Göran: Känner ni någon oro över att Statstelevisionens hövdingar (regeringen) skall bli förargade över att ni ”biter den hand som föder” er?

UG – Magnus Svenungsson:  Nej. Jag är lugn.

Christian Carlsson: Var aldrig V Mullers bonus utbetalningar med i diskussionerna hos er på redaktionen? Bonus bör ju finnas när företagen går med vinst, inte med förlust.

UG – Magnus Svenungsson:  Jovisst diskuterade vi detta. Victor Muller tog aldrig ut någon bonus. Bara lön, som i och för sig var rätt hög.

Freddans: Vet ni hur mycket pengar som Muller, Antonov, Pangda och Youngman förlorade på Saab? Fortsätt granska!

UG – Magnus Svenungsson:  Nej vi vet inte totala summan. Antonov säger att han förlorade 100 miljoner euro. Vicotr Muller säger att han förlorade 130 miljoenr svenska kronor.

Kalle: Ibland önskar man ju att man inte betalade sin tv licens. Det här va bara för dåligt! Om det är någon som borde granskas så är det ju Muller, visst han försökte kanske rädda saab men vad åstadkom han egentligen? Istället ängnar ni våra licenspengar till 60min propagandafilm för Viktor Muller. Inte ok!

UG – Michael Syrén:  Tråkigt att du tycker så. Muller har blivit granskad i alla medier under lång tid. Vi har granskat honom också men ville även granska de som inte blivit granskade så som regeringen, riksgälden och EIB.

Johan: Att köpa något för 1 miljon som är värt minus 2 miljarder låter inte så billigt...?

UG – Magnus Svenungsson:  Men en förutsättning är väl också att säljaren ska vara informerad! När konkursboet sedan såldes handlade det om miljarder.

Stefan: Frustrerande att höra Hans Lindblads arrogans, han verkade mest bry sig om hur ni kom över hans telefonnummer, ”röjde ni hans identitet”?

UG – Michael Syrén:  ja det är märkligt att han reagerade mer på hur vi fått tag i hans telefonnummer än att försöka svara på våra frågor.

Becker: Hur mycket det skulle har kostat Svenska staten att rädda Saab och fortsätta tillverkningen. Staten har ju räddat andra industrier tex. SSAB?

UG – Magnus Svenungsson:  Jag vet inte vad det hade kostat staten. Intressant är ju ändå att nu sitter staten, dvs vi, med företaget Saab Parts, reservdelsföretaget, o har vi betalat 2.2 miljarder för, som vi inte vet om vi får tillbaka vid en evetuell försäljning.

Jens A: Varför sparkar inte Muller Guy Lofalk när han märker att han går bakom ryggen på Muller?

UG – Magnus Svenungsson:  Framför allt har Guy Lofalk ett ansvar att avbryta rekonstruktionen, ett uppdrag han fått av domstol. För Victor Muller är det lika med konkurs, därför vill han ha företaget i rekonstruktion så länge det går.

lillstefan: Jag tycker att de had varit intressant om ni konfronterat Muller med bla en bonus han tänkte ta ut ett par månader innan annställda inte fick någon lön, något han borde ha vetat om vid detta tillfälle. Mycket misstänkamheter finns mot honom, varför frågade ni inte honom om detta?

UG – Michael Syrén:   han tog aldrig ut sin bonus på 192 000 euro

Peter: Vilka möjligheter finns att de nya modellerna kan nå ut på marknaden, tänker främst på 9-5 kombi

UG – Magnus Svenungsson:  9-5 kombi kommer aldrig ut på gatan. Det är den bistra sanningen.

Chris: Äntligen trodde jag att man skulle få bakgrunden til saab affären, memn tyvärr har jag inte fått några svar överhuvudtaget. Tex hur är mullers finanasiella exit efter deta äventyr, varför blev inte antonov accepterad , det har vi fortfaande inte svar på

UG – Magnus Svenungsson:  Synd att vi gjorde dig besviken. Antonovs öde avgörs först nästa år i Litauen. Mullers finansiella exit kommer nog att finnas med i konkursförvaltarnas redovisning som kommer senare i vinter. Det här är bara början i efterspelet om Saab......

Oskar: Jag förstår inte hur ni kan vinkla dethär som en konspiration mot Saab och Viktor Muller!? Trots programets extrema vinkling så är det enda jag kan se att alla tycks ha gjort så gott dom kunde för att rädda saab samt att Viktor Muller verkar vara en konspirationsteroetiker av Guds nåde. Tänkte ni aldrig den tanken? Om inte, varför inte?

UG – Michael Syrén:  Tråkigt om du uppfattar det så. det finns flera parter som haft en dold agenda och det har också kommit fram i vår granskning. Muller har varit öppen och visat oss sina kort, sen har vi också naturligtvis ställt kritiska frågor till honom – och granskat honom.

UG – Michael Syrén:   Tack för alla intressanta frågor. Fortsätt gärna att tipsa oss.

UG – Magnus Svenungsson:  Tack för alla era synpunkter. Hör av er om ni har tips på hur vi ska fortsätat at granska Saab-affären. magnus.svenungsson@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – saab

Mer i ämnet