Västervik skulle få ”vardagsrum” för invånarna – blev Abba-Björns lyxiga bostadsprojekt

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den unika tomten med havsutsikt åt alla håll skulle bli en ny mötesplats för Västerviksborna. Men när bygget på Slottsholmen stod klart fanns istället 38 exklusiva bostadsrätter, som Abba-stjärnan Björn Ulvaeus bolag tjänat många miljoner på.

I över 50 år har Sveriges artistelit samlats på Slottsholmen under Visfestivalen. Platsen ligger i hjärtat av Västervik, omgiven av vatten, och har länge varit stadens starkaste marknadsföringskort. För att locka ännu fler besökare och stärka Västervik som visans huvudstad växte under slutet av 90-talet en plan fram om ett nytt landmärke – ett Visans hus.

Men de storslagna visionerna stannade vid en ritning, som tre danska arkitekter belönats med en kvarts miljon för att ha tagit fram. Föreningen Visan, som skulle driva projektet, drog på sig skulder och fastigheten på holmen började förfalla.

Kommungranskarna i Västervik

– Det fanns en väldig förväntan kring just det här med visprojektet och Visans hus. Men när det inte fanns någon som hade muskler att göra den här byggnationen så hade vi ju i princip gett upp, berättar Tomas Kronståhl (S), ordförande för kommunstyrelsen i Västerviks kommun.

Björn Ulvaeus tar över

I sista stund beslutar sig Björn Ulvaeus, den tidigare Abba-medlemmen som blivit ett viktigt namn i Västerviks visförening, för att gå in och köpa restaurangbyggnaden. Han får även köpa tomten som fastigheten står på av kommunen för 750 000 kronor.

– Jag skulle vilja vara med och verka för att Slottsholmen blir det som jag tror att alla Västervikare vill att det ska bli, och som jag skulle vilja att det var. Nämligen en samlingsplats och ett landmärke, säger han själv om köpet i en intervju med SVT.

Förutsättningarna för den detaljplan som ska upprättas av kommunen är tydlig. Det nya Slottsholmen ska bli en mötesplats med hotell och plats för konserter och evenemang. Det ska bli en byggnad för centrumändamål märkt C på detaljplanen – det utesluter bostäder.

Slottsholmen, och restaurangen med samma namn, har havsutsikt åt alla håll. Foto: SVT

Fritt fram att bygga bostäder

Men snart tar projektet en helt annan riktning. När den färdiga detaljplanen ligger på politikernas bord ett år senare innehåller den istället ett B, vilket betyder att det står helt fritt för exploatören Björn Ulvaeus att bygga permanentbostäder.

Kritiska röster höjs i kommunfullmäktige. Men den sittande politiska majoriteten med dåvarande kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) i spetsen driver igenom den avgörande förändringen.

– Den detaljplan som fanns då vid det tillfället var ju egentligen enbart för en sommarrestaurang i ett plan. Och jag tror det är svårt att hitta någon som går in och investerar i den typen av verksamhet. Utan den huvudsakliga utmaningen det var ju att kunna få fram en detaljplan som sedan också vinner laga kraft, säger Harald Hjalmarsson (M).

”Det har varit en besvikelse”

Projektet stöter på patrull när Länsstyrelsen säger nej till den första skissen, men med en ny ritning får man grönt ljus. När det nya Slottsholmen lanseras 2017 står en sak klart: Det har inte särskilt mycket gemensamt med hur projektet först såldes in till kommunen. Ett nytt landmärke som skulle locka bil- och båtburna besökare, en mötesplats och ett vardagsrum för Västervikare.

Istället finns nu 38 exklusiva bostadsrättslägenheter, fyra av dem kostar över 6 miljoner. Trots att utgångspunkten var, enligt Tomas Kronståhl (S), att Slottsholmen inte skulle privatiseras.

Tomas Kronståhl(S), ordförande för kommunstyrelsen. Foto: SVT/ Rune Bergström

Du måste ju under resans gång ha insett att ”nej, här blir bostadsrätter och det var inte riktigt det vi kom överens om”.

– Nej.

Då undrar jag – när var det du insåg det och hur reagerade du på det?  

– Jag kan inte riktigt säga det, vet inte. Men faktum är ju att det har varit en besvikelse under hand att det har gått åt det hållet.

Ska stå klart i oktober

Det skrevs tidigt ett exploateringsavtal mellan kommunen och Björn Ulvaeus. Där står det att exploatören, utöver byggnaden som står klar, ska bygga ett flytande hotell på cirka 1 500 kvadratmeter och eventbyggnad på 900 kvadratmeter.  Allt ska stå klart i oktober 2018.

Men i dag finns inte någon plan när det ska börja byggas, eller om det alls blir av. Vi visar upp avtalet för Björn Ulvaeus som själv inte verkar veta exakt när deadline för bygget är.

– Det kan man alltid naturligtvis resonera om. Om man förlänger det något år eller någonting. Men om det står så klart och tydligt att det måste ligga där, annars är det något vite eller något liknande?

Det finns inga viten kopplade till det, det gör det inte.

–  Nej, då får jag tala med den som är kommunens ordförande och så kan vi resonera om saken.

”Det är klart att ett kändisskap bidrar”

Harald Hjalmarsson (M) har skrivit under alla avgörande dokument som rör Slottsholmen från kommunens sida. Han har haft flera möten med Björn Ulvaeus genom åren, några privata vid sidan av sitt offentliga uppdrag. 

De har träffats hemma hos Ulvaeus i Djursholm, men också ombord på hans båt i Västervik, Kalmar och i Visby. Och hemma på Hjalmarssons gård, strax norr om Västervik.  

Tror du att någon annan investerare än Björn hade fått samma behandling i kommunen? Om du ska vara helt uppriktig.

– Vi har ju andra som investerar i kommunen som vi också försöker lyfta fram, och säga att det är bra. Men det är klart att ett kändisskap bidrar ju till att lyfta en ort som Västervik, säger Harald Hjalmarsson (M).

Harald Hjalmarsson (M), dåvarande kommunalråd, och Björn Ulvaeus som sitter i styrelsen i Föreningen Visan sätter upp en plansch om festivalen i Västervik. Foto: Anders Steiner

Ska bli boutique-hotell

Björn Ulvaeus äger 70 procent i bolaget som driver projektet på Slottsholmen. Resten ägs av ALM Equity, där Ulvaeus äger aktier till ett värde av en kvarts miljard. De har nu sålt huset till en bostadsrättsförening för 262 miljoner och redovisat en prognostiserad vinst på 43 miljoner kronor i sitt bokslut.

Slottsholmen ska fortfarande bli en mötesplats, menar Ulvaeus. Han tror att ägarna kommer att hyra ut sina lägenheter så att det i praktiken inte enbart blir permanentboende.

Han har köpt restaurangen på bottenvåningen och elva lägenheter, som tillsammans ska bli ett så kallat boutique-hotell.

”Det är olyckligt”

Men av de delar som skulle göra Slottsholmen till den utlovade publika mötesplatsen i Västervik – det flytande hotellet och eventbyggnaden – syns ännu inte ett spår. Och politikerna har inte mycket att sätta emot.

Om exploatören inte bygger det han utlovat blir det inga andra konsekvenser än att kommunen kan försöka få till en omförhandling.

Kan inte du förklara för mig hur det kommer sig att det blev bostadsrätter när det inte var den politiska viljan och du är kommunalråd, hur kan det bli så?

– Ja, jag vet faktiskt inte det riktigt, jag kan inte svara på det. Det är olyckligt, säger Tomas Kronståhl (S).

Efter att Uppdrag granskning granskat fallet tillsatte kommunen i Västervik en extern utredning. Advokatbyrån som utrett kommunens agerande bedömer att beslutsprocesserna kring affären på Slottsholmen skötts på ett lagligt sätt, men man rekommenderar kommunen att ändra rutiner vid försäljning av tomter – och i framtiden göra oberoende värderingar.

Uppdrag gransknings Kommungranskarna granskar Västerviks kommun i ett reportage i två delar. Den första delen sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 14 mars 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna i Västervik

Mer i ämnet