Visselblåsaren: Putin visste allt om dopningen av idrottarna i Sotji

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Rysslands president Vladimir Putin visste om att de ryska idrottarna var dopade under OS i Sotji, han kände även till hur fusket gick till. Det hävdar mannen som organiserade och genomförde den största dopningsbluffen i OS historia. Grigorij Rodtjenkov, tidigare laboratoriechef för rysk antidopning.

Rodtjenkov berättar i en ny intervju att han själv var informatör i ryska underrättelsetjänsten FSB vid tiden runt OS i Sotji 2014. Han säger att han var stolt över att vara med och lura de andra länderna genom den avancerade dopningsbluffen.

Rodtjenkov smög in i laboratoriet om natten och med hjälp av FSB bytte han ut idrottarnas prover till ren urin, efter att tidigare ha gett dem en cocktail av förbjudna substanser.

”En simpel kedja”

Och allt som gjordes, hävdar Rodtjenkov, visste den ryske presidenten Vladimir Putin om.

– Så klart, det kom från högsta ort, från presidenten. Endast presidenten skulle kunna få FSB att delta i en så specifik uppgift, säger den förre antidopningschefen.

Den ryske presidenten fick alla detaljer från Vitalij Mutko, idrottsministern, säger Rodtjenkov.

– Mutko berättade för mig att Putin minns mitt namn väldigt väl. Och än en gång, han visste om allting. För det var en väldigt simpel kedja. Jag rapporterade till vice idrottsministern Nagornykh, Nagornykh rapporterade till idrottsministern Mutko, Mutko rapporterade till president Putin.

Ur din synvinkel. Är det helt klart att Putin var medveten om planerna i Sotji?

– Ja. Han kan inte förneka det.

Rodtjenkov beskriver en "simpel kedja" av information, som gick från honom själv till president Putin. Foto: SVT

Offentliga hot i Ryssland

Rodtjenkovs erkännande har fått konsekvenser. I dag lever han gömd, någonstans i USA, skyddad av FBI. Han är avskärmad från allt. Han har ingen telefon, inget internet och han får inte lämna sitt gömställe. 

Hoten mot honom uttalas även offentligt, som när hedersordföranden i ryska olympiska kommittén, Leonid Tyagachev, hotade Rodtjenkov i en radiointervju:

– Vi har aldrig brutit mot några regler. Rodtjenko borde man skjuta för att han talar osanning såsom Stalin skulle gjort.

Även den ryska längdchefen Jelena Välbe har fått frågan vad hon tänker om Rodtjenkov.

 – Jag vill inte tänka på honom alls. Han är galen.

Putin: Det är löjligt

Rodtjenkovs anklagelser mot president Putin är allvarliga, men trots det vill inte Kreml ge någon kommentar. Vladimir Putin har däremot vid andra tillfällen avfärdat Rodtjenkov.

– Det finns aldrig någon statligt sponsrad dopning, har den ryske presidenten sagt när han fått frågan från journalister.

På en annan fråga om vad han skulle vilja säga till Rodtjenkov har Putin sagt:

– Jag undrar vilken typ av läkemedel de ger honom för att han ska säga det han säger. Det är bara löjligt.

Uppdrag granskning kommer under två veckor att granska dopningen och fusket i de olympiska spelen. Den första delen sänds i SVT1 och SVT Play klockan 20 onsdag den 31 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dopningen i Olympiska spelen

Mer i ämnet